Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. február 22.

2012. február 22.

2012. 2. 23.
Megosztás:

Tőkés: nem lesz RMDSZ–EMNP közös lista
2012. február 21. – Bíró Blanka – szekelyhon.ro
Az Erdélyi Magyar Néppártra (EMNP) azért van szükség, mert az RMDSZ letért az útról, jelentette ki Tőkés László, az EMNT elnöke székelyföldi körútja illyefalvi állomásán. Az illyefalvi fórum egyik résztvevője arra kérte Tőkés Lászlót, hogy az EMNP a parlamenti választásokon se induljon az RMDSZ listáján. Erre az EP képviselő azt válaszolta, többet nem indulnak közös listán a szövetséggel.

CSOP-felmérés: Ungureanu a legmegbízhatóbb politikus
2012. február 21. – Krónika
Egy nappal azt követően, hogy az ellenzékhez közel álló Jurnalul Naţional című napilap a CCSB felmérését közölve arról írt, hogy az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség 57 százalékot kapna, és ezzel abszolút többséget szerezne, kedden a kormánypárti Evenimentul Zilei a CSOP közvélemény-kutató adataira hivatkozva azt írta: az USL csupán 47 százalékot kapna, a kormány fő erejét adó Demokrata-Liberális Párt (PDL) népszerűségének pedig jót tett a kormányfőcsere, ugyanis a CSOP szerint most 20 százalékot kapna.

MOGYE-ügy: ellenséges hangulatban zajlott a hétfői szenátusi ülés
2012. február 21. – transindex.ro
Újabb ellenséges hangulatú szenátusi ülés zajlott hétfőn a MOGYE-n. Dr. Szilágyi Tibor szenátustag beszámolója szerint az ülésen Constantin Copotoiu rektor nem objektíven tájékoztatta a testületet a szombati tanügyminiszteri látogatásról.

Román parlamenti szakbizottsági jóváhagyás a Sapientia akkreditálására
2012. február 21. – Erdély Ma
Elfogadta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) akkreditációját kezdeményező kormányhatározatot a román képviselőház oktatási szakbizottsága – közölte kedden az RMDSZ. Ezt követően a jogszabály a képviselőház elé kerül majd, amelynek ügydöntő hatásköre van ebben a kérdésben.

Hátrány a visszahonosítás?
2012. február 21. – Erdély Ma
Szülőföldjükön hátrányuk származhat belőle, Romániában egyesek ezért nem mernek magyar állampolgárságot kérni. Az állampolgárságot ügyintéző Demokrácia Központok vezetői úgy vélik: elszigetelt esetekről van szó, amelyek ritkán kerülnek nyilvánosságra.

Felnőttképzés magyarul
2012. február 21. – Nyugati Jelen
A Képviselőházban kedden megszavazták a felnőttképzést szabályozó 2000. évi 129. számú kormányrendeletet módosító törvénytervezetet. Az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítás 23. cikkelye kimondja, hogy a kisebbségek nyelvén szervezett képzési programok esetén a képzést szervezők kötelesek a programot olyan oktatókkal végeztetni, akik ismerik a magyar nyelvet, vagy azt a nemzetközi nyelvet, amelyen a program jóváhagyást kapott.

Nem akarnak Brişcaru kampánytémája lenni
2012. február 21. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Nyílt levélben fordul az Akciócsoport a Bernády névadásért Cornel Brişcaruhoz, amelyben arra kérik a Szociáldemokrata Párt marosvásárhelyi szervezetének elnökét, aki júniusban a polgármesteri székért száll harcba, hogy ne használja kampánytémának a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola névadásának ügyét.

BBTE: a magyar tagozatot erősítenék
2012. február 22. – Krónika
A magyar tagozat erősítését jelölte meg fő célkitűzéseként a kolozsvári BBTE két magyar rektorhelyettes-jelöltje, Nagy László fizikus- és Soós Anna matematikusprofesszor. A két jelölt kedden nyilvános beszélgetésen mutatkozott be.

Csatazaj
2012. február 22. – Rostás Szabolcs – Krónika
A Krónika vezércikke szerint a legnagyobb feladat “az EMNP számára megszólítani a politikából kiábrándultak félmilliós „tömegét”, ám ha ez csak részben sikerül az alakulatnak a következő négy hónap során, megvetheti a lábát az önkormányzatokban, ami megfelelő legitimitást nyújthat számára a majdani, az RMDSZ-szel folytatandó koalíciós tárgyalásokhoz”.

Újranevezett iskolák
2012. február 22. – szekelyhon.ro
Keresik a romániai tanintézet-típusok pontos magyar megnevezését. Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő a Nyelvijogok.ro honlap szakértőitől kért segítséget a román megnevezések tükörfordítását illetően, ám keresik a legjobb, egységes megoldást, amelyet a nyelvészek és a tanügyi szakemberek is elfogadnak.

Beruházókat vonzana az MPP
2012. február 22. – Krónika
Osztrák finanszírozással még az idén elkészülhet Kolozs megyében Erdély első biomassza-üzeme – jelentette be tegnap Keizer Róbert, az MPP kolozsvári szervezetének elnöke. Mint részletezte, az osztrák befektetői csoport a vonatkozó szerződést csütörtökön írja alá az MPP japán partnereivel.

A cél és az eszköz
2012. február 22. – Székedi Ferenc – Új Magyar Szó
Székedi Ferenc az EMNP kapcsán felteszi a kérdést: „egyetlen személyiség, valamint az egykori MPP-sek új köntöse létre tud-e hozni olyan, nem közlemények, nem rendezvények, nem kizárólag RMDSZ-t bíráló szövegek és nyilatkozatok, hanem saját program alapján, folyamatosan működő intézményrendszert, amely a szóvirágokon túl, a gyakorlatban képes beépülni az erdélyi magyarság mindennapi életébe”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria