Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 12.

2012. április 12.

2012. 4. 12.
Megosztás:

Vegyes rendszer lehet a parlamenti választásokon
2012. április 11. – Krónika
Vegyes választási rendszerben szavazhatnak majd a polgárok az őszi parlamenti választásokon – erről döntött szerdai ülésén a választási törvény módosításával foglalkozó parlamenti bizottság. Ez azt jelenti, hogy a képviselői és a szenátori mandátumok feléről egyéni kerületes rendszerben döntenek, a másik feléről pedig listák alapján. A konkrétumokat az Állandó Választási Hatóságnak kell kidolgoznia.

„Hiszünk Erdélyben!” – az EMNP választási jelszava
2012. április 11. – Krónika
A „Hiszünk Erdélyben!” jelszóval vág bele a június 10-i helyhatósági választások kampányába az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – jelentette ki Toró T. Tibor. A pártelnök azért tartotta megfelelőnek a választott jelmondatot, mert - mint mondta - a néppárt az erdélyi magyar politikában új lendületet képvisel. Olyan fiatal jelöltekkel vág neki a kampánynak, akiket nem a funkciók és a honoráriumok érdekelnek, hanem „a szülőföldjük kedvéért munkára szerződtek”.

Korlátozná a kettős állampolgárok jogait egy kormánypárti képviselő
2012. április 11. – Krónika
Adrian Gurzău, a román Demokrata Liberális Párt (PD-L) Kolozs megyei parlamenti képviselője olyan alkotmánymódosító indítványt nyújtott be a képviselőház jogi bizottságában, miszerint a kettős állampolgárok ne tölthessenek be közméltósági tisztségeket és katonai funkciókat. A képviselő szerint ugyanis csak azok képviselhetik a román állampolgárok érdekeit a parlamentben, akik kizárólag a román államnak állampolgárai, szerinte ugyanis „nem lehet szolgálni egyszerre két államot és két népet”.

Băsescu gyors döntést sürget Verespatak ügyében, Korodi szerint ez lehetetlen
2012. április 11. – Krónika
Gyors döntést kért a verespataki bányaprojekt engedélyezése ügyében Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől Traian Băsescu. A kedden beiktatott RMDSZ-es tárcavezető szerint azonban Verespatak ügyében nem lehet felgyorsítani az engedélyezést, és a törvényes előírások tiszteletben tartása az elsőrendű szempont.

Nagyvárad: Zatykó Gyula az EMNP polgármesterjelöltje
2012. április 11. – Krónika
Zatykó Gyula a Néppárt Partiumért felelős országos alelnöke lesz az alakulat nagyváradi polgármesterjelöltje. A sajtótájékoztatón elhangzott: Ilie Bolojan jelenlegi polgármester népszerűsége, illetve a nagyváradi magyarság számbéli csökkenése miatt nincs esély arra, hogy Nagyváradnak magyar polgármestere legyen.

MOGyE – Az új kar szervezése és annak akadályoztatása
2012. április 11. – Kossuth Rádió/Errdély Ma
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megkezdődött az önálló magyar kar megszervezése. A Kossuth Rádiónak erről, illetve ennek akadályoztatásáról beszél Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Átpártolás Nagyborosnyón – Szőcs Leventének nincs támogatottsága
2012. április 11. – Székely hírmondó/Erdély Ma
Szőcs Levente, Nagyborosnyó alpolgármestere és egyben a helyi RMDSZ elnöke öt községi tanácsossal egyetemben otthagyta a szövetséget, és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben folytatja politikai pályafutását. Azért döntött így, mert úgy érezte, másként nem lehet polgármester.

Kétséges a közös EMNP–MPP lista
2012. április 11. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Valószínű, hogy nem lesz megyegyezés Háromszéken a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt között – jelentette be az MPP megyei elnöke, Kulcsár-Terza József. Nemes Előd EMNP-elnök szerint ezt nem lehet előre borítékolni.

Bunta másodszor is indul
2012. április 11. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro
2217 udvarhelyi támogatta aláírásával a jelölését – jelentette be szerdán Székelyudvarhely polgármestere, Bunta Levente. „Azt ígértem, hogy akkor indulok újból polgármesterjelöltként a helyhatósági választásokon, ha látom, hogyan viszonyulnak az udvarhelyiek az ötlethez. A négy nap alatt összegyűlt több mint 2000 aláírás megerősít ebbéli célomban” – magyarázta Bunta.

Smaranda Enache feltételt szab a visszalépéshez
2012. április 11. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
Elállna a jelöltségtől Smaranda Enache az esélyesebb, de hasonló értékeket valló polgármesterjelölt javára. Marosvásárhely egyetlen független polgármesterjelöltje, szerdán tartott sajtótájékoztatóján ismét megerősítette: legfőbb célja, hogy megszűnjön a jelenlegi agresszív, populista, korrupciós városvezetés és egy új, európai kerüljön a helyére.

Hivatalos: Frunda György az RMDSZ polgármesterjelöltje Marosvásárhelyen
2012. április 11. – transindex.ro
Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei elnöke szerdán bejelentette, Vass Levente helyett Frunda György lesz az RMDSZ a marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. Vass Levente múlt héten egy közleményben jelezte, hogy visszalép a polgármesterjelöltségből, amennyiben az EMNP és a helyi RMDSZ nem biztosítja közös támogatottságát. Az RMDSZ elutasította az urológus ultimátumát.

Szabó Béla lett a MOGYE magyar tagozatának vezetője
2012. április 11. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Dr. Szabó Béla lett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának vezetője. Bár a magyar oktatók az egyetem szenátusi terme helyett kénytelenek voltak a Studium Könyvtárban megtartani belső választásukat, a helyszínváltozás nem okozott fennakadást: az általános orvosi és gyógyszerészeti kar oktatóinak több mint 75 százaléka részt vett a szavazáson, míg a fogászati kar oktatói teljes létszámban jelen voltak.

10%-kal nagyobb bér a kisebbség nyelvét ismerő hivatalnokoknak?
2012. április 11. – Nyugati Jelen
Azok a hivatalnokok, akik ismerik valamely nemzeti kisebbség nyelvét, 10%-os béremelést kaphatnak – ez áll egy törvénytervezetben, amelynek hallgatólagos elfogadási határideje a szenátusban tegnap járt le. A kormány közölte: nem támogatja a javaslat elfogadását. A tervezet esetében a képviselőház a döntő kamara.

„Kormánypénz vagy kampánypénz?”
2012. április 11. – Pál Gábor – szekelyhon.ro
Több mint 21 millió lejt hagyott jóvá április 3-án a román kormány Hargita megyei települések számára. Nem mindenki van megelégedve az elosztással, olyan vélemények is elhangzottak, hogy az összegeket kampányra szánják, ugyanis a független vagy MPP-s polgármester által irányított községek sokkal kevesebb pénzt kaptak, mint az RMDSZ-es vezetőségű települések.

Kétséges összefogás
2012. április 12. – Krónika
Bár mindhárom magyar politikai szervezet folyamatosan hangoztatja az együttműködés fontosságát a június 10-ei helyhatósági választásokra készülve, az eddigi tárgyalások eredményei egyáltalán nem meggyőzőek: egyelőre úgy tűnik, egyetlen erdélyi és partiumi településen sem született elvi megállapodás az összefogásról.

Megosztás mesterfokon
2012. április 12. – Páva Adorján – Krónika
A Krónika vezércikkében Páva Adorján hangsúlyozza: „pontosan az történik, amitől mindenki félt: napról napra egyértelműbb, hogy az erdélyi magyar politikum nem tud mit kezdeni a választás immár megkerülhetetlen és letagadhatatlan lehetőségével, ennek pedig a képviselt, illetve a képviselni akart közösség issza meg a levét”.

Pozitív példa együttélésre
2012. április 12. – Szucher Ervin – Krónika
Marosvásárhely 1990 fekete márciusának marosszentgyörgyi áldozataihoz látogatott a tegnap Balog Zoltán és Lévai Anikó. A KIM társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor kormányfő felesége nem érkezett üres kézzel a Marosvásárhellyel összenőtt, közel nyolcezer lelkes nagyközségbe, melynek lakosságából 4500 magyar, félezer pedig cigány.

Plakátháború Borboly Csaba tanácselnök ellen
2012. április 12. – Krónika, szekelyhon.ro
Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét parodizáló plakátok jelentek meg tegnap a Hargita megyei városokban. A fekete-ciklámen-fehér színű nyomtatványok egy március 30-án létrehozott, Felavattam.ro honlapra hívják fel a figyelmet. A nyolcfajta plakát és matrica, valamint a honlap Borboly Csabát parodizálja.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria