Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 13.

2012. április 13.

2012. 4. 13.
Megosztás:

Újabb államosítás?
2012. április 13. – Krónika
Újabb, második államosítási kísérletnek tartják a magyar történelmi egyházak, a nemesi családok és a szász közösség képviselői a kormány azon törvénytervezetét, amely eltörölné a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását. A kabinet szerdán olyan törvénytervezetet bocsátott közvitára, amely leállítaná valamennyi típusú ingatlan természetbeni restitúcióját.

Érvénytelenítették a Szász Jenőt alpolgármesteri tisztségéből felmentő határozatot
2012. április 12. – Krónika
Törvénytelennek minősítette és érvénytelenítette a marosvásárhelyi táblabíróság a székelyudvarhelyi önkormányzat azon múlt évi döntését, amellyel a testület leváltotta alpolgármesteri tisztségből Szász Jenőt.

A szenátus nem támogatja, hogy 10%-os béremelést kapjanak a kisebbségek nyelvét ismerő hivatalnokok
2012. április 12. – transindex.ro
A szenátus közigazgatási bizottsága elutasította azt a törvényjavaslatot, amely szerint azok a hivatalnokok, akik ismerik valamely nemzeti kisebbség nyelvét, 10%-os béremelést kaphatnak. A Máté András Levente és Márton Árpád RMDSZ-es képviselők által kezdeményezett törvénytervezet hallgatólagos elfogadási határideje szerdán járt le a szenátusban.

Újabb mandátumot szerezne Kézdivásárhely MPP-s polgármestere
2012. április 12. – Krónika
Rácz Károly, Kézdivásárhely polgármestere csütörtökön közölte, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben indul a júniusi polgármester-választáson. A polgármester – aki ellen a tavaly vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség – arra számít, hogy ellenfelei korrupciós vádakkal támadják majd.

Antal Árpádot támogatja az EMNP Sepsiszentgyörgyön
2012. április 12. – Krónika
Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy jelenlegi RMDSZ-es polgármesterét támogatja az idei helyhatósági választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Bedő Zoltán, a néppárt sepsiszentgyörgyi alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, négyórás maratoni beszélgetés után a párt sepsiszentgyörgyi közgyűlése 90 százalékban Antal Árpád mellett tette le a voksát.

Véglegesítette jelöltlistáját a Szilágy megyei RMDSZ
2012. április 12. – transindex.ro
Huszonegy polgármesterjelöltet indít Szilágy megyében az RMDSZ. A jelölteket a helyi közösségek választották, döntésüket a szövetség megyei szervezete minden esetben tiszteletben tartotta. A Szilágy Megyei Tanács elnöki tisztségére Csóka Tibort jelöli a szövetség, ugyanakkor 31 közigazgatási egységben állít tanácsosi jelöltlistát.

Szakáts István függetlenként szerezne mandátumot a kolozsvári városi tanácsban
2012. április 12. – transindex.ro
Szakáts István az első független jelölt, aki jelezte indulási szándékát a kolozsvári helyhatósági választásokon. A civil ügyekért küzdő jelölt egy helyi tanácsosi mandátumra pályázik. A függetlenként induló civil aktivista főbb kampánytémái a társadalmi mozgósítás, a kultúra által katalizált városfejlesztés, és a köztér – beleértve a zöldterületet.

Mi állhat a Borbély László ellen indított „hadjárat” hátterében?
2012. április 12. – Gál Mária – Népszava/Erdély Ma
A Népszava internetes kiadása „Băsescu és a ciános korrupció” cím alatt elemzést készített arról, ami Borbély László ügyét és az államfő tevékenységeit illeti. A szerző szerint, a Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) Traian Băsescu parancsára állította össze a volt környezetvédelmi miniszter nevével ellátott bűnvádi dossziét, és emelt súlyos vádakat a volt tárcavezető ellen csakis azért, hogy elterelje a közvélemény figyelmét az általa képviselt Demokrata Liberális Párt (PDL) gondjairól.

Smaranda Enache: Borbély nem adta be a derekát
2012. április 12. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
A Pro Európa Liga (PEL) társelnöke, Smaranda Enache úgy véli: Traian Băsescu államelnök saját pozícióját kihasználva próbálja befolyásolni a környezetvédelmi minisztériumot a verespataki aranykitermelés kapcsán. Borbély Lászlónak pedig azért kellett visszalépnie, mert nem adta be a derekát, amikor pozitív véleményezést kértek tőle ezzel kapcsolatban.

Ro vs Hu? Ésszerű választást akarnak a sepsiszentgyörgyi liberálisok
2012. április 12. – szekelyhon.ro/Erdély Ma
„Mondjunk nemet azoknak, akik inkompentenciájukat nemzetiségi érdekek mögé rejtik!” – ez az üzenete a Nemzeti Liberális Párt sepsiszentgyörgyi szervezete által indított legújabb kampánynak. Mădălin Guruianu, a helyi liberálisok vezetője elmondta: a kampány célja, hogy a választópolgárok azokra voksoljanak, akik valóban tenni szeretnének a közért, nemzetiségüktől függetlenül.

Éles a határ a tisztességes és a „lumper” szegény között
2012. április 12. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
Nagyszabású konferenciára került sor a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, a Csibész Alapítvány és a Lazarénum Alapítvány szervezésében a marosvásárhelyi Bod Péter Tanulmányi és Diakóniai Központban április 11–12-én. A rendezvény központi témája az erdélyi magyar ajkú cigányság helyzete volt. Balog Zoltán államtitkár előadásában kifejtette: különbség van a tisztességes és „lumper” szegénység között.

Ingyen fordít és fényképez az RMDSZ
2012. április 12. – Kozán István – szekelyhon.ro
Kétezer, állampolgársági kérelmeket tartalmazó dossziét állítottak össze az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének irodájában egy év alatt. Honosítási ügyben naponta 50–80 személy keresi fel a csíkszeredai irodát, ahol ingyen fordítják le a kérelemhez szükséges dokumentumokat. A fényképeket is ingyen készítik.

Körvonalazódnak a jelöltlisták a Néppártnál
2012. április 12. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro
Két vidéki szervezetét és két udvarhelyszéki polgármesterjelöltjét mutatta be a sajtónak az Erdélyi Magyar Néppárt. „Az udvarhelyszéki településeken folyamatosan alakulnak meg az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetei, a tanácsos- és polgármesterjelöltek listája is körvonalazódik” – mondta György László, az EMNP Hargita megyei elnöke.

A köz véleményét térképezi fel Tankó
2012. április 12. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro
Elindult a bizalomépítés – mondta el Tankó László, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje. A cégvezető április 16-án, csütörtökön délelőtt arról számolt be a sajtónak, hogy a lakosság, intézmények, civil szervezetek és egyházak bevonásával problématérképet készít.

Nem hagyja annyiban Borboly
2012. április 12. – Simon Eszter – szekelyhon.ro
Borboly Csaba megyei tanácselnök feljelentést tett a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőségen a „felavatós” honlap és plakátok készítői ellen.

Háromszék: megvannak az RMDSZ megyei tanácsos- és polgármesterjelöltjei
2012. április 12. – transindex.ro
Csütörtökön ülésezett Kézdivásárhelyen az RMDSZ Háromszéki Képviselők Tanácsa, amely döntött a Kovászna megyei településeken a helyhatósági választásokon a szövetség színeiben induló megyei jelöltek személyéről.

Jobb eredményt céloznak, mint 2004-ben és 2008-ban
2012. április 12. – Nyugati Jelen
20 önkormányzatban és a megyei tanácsnál is saját listát indít az RMDSZ, annak ellenére, hogy csak 16 helyi szervezete van Hunyad megyében a júniusi helyhatósági választáson, hangsúlyozta csütörtökön Déván sajtóértekezleten Winkler Gyula EP-képviselő. A cél ugyanis jobb eredményt elérni, mint az előző két alkalommal, amikor a magyarság képviselet nélkül maradt a megyei tanácsban.

Azamfirei mégis rektor
2012. április 13. – Krónika
Az oktatási minisztérium csütörtökön rendeletet bocsátott ki, melyben Leonard Azamfirei rektort ruházta fel aláírási és hitelutalványozói joggal a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Azamfirei közölte: a tárca újabb átiratot küldött, melyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemi chartába bele kell foglalni a magyar karok létrehozását – erről várhatóan szerdán tárgyal az intézmény szenátusa.

Cseke Attila bevenné Váradot
2012. április 13. – Krónika
Több területen is régióközponttá szeretné tenni Nagyváradot Cseke Attila, az RMDSZ polgármesterjelöltje, akit ebben a minőségében csütörtökön mutattak be a sajtónak. A szenátor mellett a váradi kulturális, egyházi és sportélet jeles személyiségei is felsorakoztak, köztük Csűry István református püspök, Jenei Imre, a román futballválogatott egykori szövetségi kapitánya és a Jakobovits képzőművész házaspár.

Se veled, se nélküled?...
2012. április 13. – Új Magyar Szó
Helyi szimpátiák vagy régi sértettségek mentén folynak Erdély nagyobb városaiban a magyar pártok közötti egyeztetések a június 10-i helyhatósági választások elõtt. Míg Háromszéken a magyar ellenpártok is támogatnák az RMDSZ ismertebb jelöltjeit, a Partiumban és Kolozsváron szétválnak a magyar alakulatok útjai.

Szabó Béla: Süketek párbeszéde a MOGYE-n
2012. április 13. – Szabadság
„Az új tisztség semmi változást nem jelent számomra, hiszen folytatni kell a munkát, amit az utóbbi kilenc-tíz hónapban végeztünk” – jelentette ki a Szabadság kérdésére Szabó Béla professzor, akit szerdán választott vezetőjévé a MOGYE magyar tagozata.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria