Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 17.

2012. április 17.

2012. 4. 17.
Megosztás:

Az RMDSZ szerint meg kell tartani a természetbeni visszaszolgáltatást
2012. április 16. – Krónika
Az RMDSZ kérni fogja a koalíció következő ülésén, hogy az új restitúciós törvény tervezetébe kerüljön vissza a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását lehetővé tevő cikkely – jelentette be Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke mindezt Bogdan Drăgoi pénzügyminiszter nyilatkozata kapcsán fejtette ki, aki rámutatott: amennyiben csupán pénzbeli, de teljes értékű kártérítést fizetne a kormány az elkobzott ingatlanokért, az 70 milliárd lejes megterhelést jelentene az államkassza számára, az összeg több mint felét pedig a 88 ezer ingatlanát visszaigénylő római katolikus egyháznak kellene kifizetni.

Eltörölnék a visszaszolgáltatást
2012. április 16. – Echo TV/Erdély Ma
A magyar történelmi egyházak és a szász közösségek is szót emeltek a román kormány azon törvénytervezete ellen, amelyik eltörölné a jelenleg érvényes restitúciós törvényt. Vagyis a tervezet szerint nem kellene visszaszolgáltatni például az egyházaknak a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokat.

Vissza a visszaszolgáltatással
2012. április 16. – Irházi János – Nyugati Jelen
Irházi János szerint Hivatalos és közzétett magyarázat szerint nincs pénz a kárpótlásra. Hivatalosan, de titokban tartott szándék szerint a román állam egyszerűen nem akar több ingatlant, erdőt visszaadni sem a magyar történelmi egyházaknak, sem a kastélytulajdonosok leszármazottainak, örököseinek. Meg a németeknek sem”.

Az önszerveződéssel kapcsolatos elakadt elképzeléseket karolná fel a Kulturális Autonómia Tanács
2012. április 16. – transindex.ro
A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) nagy hangsúlyt fektet a magyar társadalom számára fontos programok beindítására. Össze kell gyűjtenünk azokat az önszerveződéssel kapcsolatos elképzeléseket, amelyek az elmúlt években elakadtak, és ezeket kell sikerre vinnünk – nyilatkozta Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, az RMDSZ főtitkárhelyettese.

EMNT: szemfényvesztési kísérlet az autonómia tanács létrehozása
2012. április 16. – Krónika
Az RMDSZ saját párttanácsát hozta létre a Kulturális Autonómia Tanács megalakításával – közölte hétfőn az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Sándor Krisztina, a szervezet ügyvezető elnöke szerint a megalakult intézmény létrehozásáról 2009-ben másképp döntött az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), az RMDSZ pedig nem tartotta be az akkor elfogadott határozatot.

Cipőt kulturális lúdtalpunkra!
2012. április 16. – Parászka Boróka – manna.ro
Parászka Boróka a Kulturális Autonómia Tanács hétvégi megalakulása kapcsán arról ír, hogy „a politikai hasadtság most áthidalhatatlannak tűnik, lehet, hogy ezt a hasadtságot politikailag nem is kell áthidalni. Már mindenféle párttartalom terítékre került, már mindenféle stratégia le- és felfutott, mindenki volt már mindenféle szereposztásban. Itt az ideje, hogy jöjjön valami egészen más, minél távolabb a pártoktól, szervezetektől (igen, az eddigi pártzsákutcás RMDSZ-től is), és kezdődjön valami nagyon civil, nagyon szakmai. Hívják Kulturális Autonómia Tanácsnak, vagy bármi másnak”.

Ma szavaznak a MOGYE kapcsán benyújtott bizalmatlansági indítványról
2012. április 16. – transindex.ro
Jelen lesznek, de nem fognak szavazni a bizalmatlansági indítványról az RMDSZ parlamenti képviselői. Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton azt nyilatkozta, tart attól, miként fognak szavazni a koalíciós partnerek parlamenti képviselői.

Tőkés: a Szekuritáté besúgója volt Higyed István egykori székelyhídi esperes
2012. április 16. – Krónika
Sandu fedőnéven jelentett a Szekuritáténak Higyed István volt székelyhídi esperes, feladata Tőkés László lelkészi környezetének feltérképezése volt – tájékoztatott az európai parlamenti képviselő.

70%-os támogatottsága van Bunta Leventének Székelyudvarhelyen
2012. április 16. – transindex.ro
Több mint 70 százalékos a támogatottsága Bunta Leventének, az RMDSZ polgármesterjelöltjének Székelyudvarhelyen, ezt a szövetség, de a politikai ellenfelek által készített felmérések is egyaránt igazolják – ezt maga Bunta Levente jelentette be pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) Többszemközt című műsorában.

Csíkszereda: ismét Antal Attila és Szőke Domokos lehet az alpolgármester
2012. április 16. – transindex.ro
Antal Attilát és Szőke Domokost, Csíkszereda jelenlegi két alpolgármesterét ismét a város élén látná az a több mint háromezer szavazó, aki vasárnap urnákhoz járult a székelyföldi városban. A helyi RMDSZ előválasztása eredményeként létrejött az a jelöltlista, amely meghatározza a helyi tanácsosi tisztségeket megpályázók sorrendjét.

Szabó Béla: süketek párbeszéde zajlik a MOGYE-n
2012. április 16. –  Duna Tv/Erdély Ma
Mint ismeretes április 11-én Szabó Béla professzort választotta vezetőjévé a MOGYE magyar tagozata. A professzor elmondta, hogy lényegében ugyanazokat a feladatokat vállalta el, amelyeket eddig is végeztek és végzett ő is az elmúlt 9-10 hónapban. Hozzátette: nehéz lesz megoldani a MOGYE-n kialakult helyzetet, hiszen „süketek párbeszéde” zajlik a román és a magyar tagozat között.

Mezei Jánost és Egyed Józsefet támogatja az EMNP
2012. április 16. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
Nem indít saját polgármesterjelölteket az Erdélyi Magyar Néppárt Gyergyószentmiklóson és Gyergyóújfaluban, hanem a funkcióban lévő, MPP-s polgármesterek újraválasztása mellett áll ki. Más gyergyószéki településeket illetően még nincs hivatalos bejelentés a jelöltállításról.

Az RMDSZ 39 Kovászna megyei településen saját jelöltet állít
2012. április 16. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Az RMDSZ Háromszéken minden magyar többségű településen indít saját polgármester és tanácsosi jelölteket. A szövetség ugyanakkor mintegy száz fiatal jelöltnek is biztosít tanácsos helyet befutó helyen. Tamás Sándor újra versenybe száll a Kovászna megyei tanács elnöki tisztségért.

Odázott névadások
2012. április 17. – Krónika
Míg Marosvásárhelyen a magyarság küzd azért, hogy a város bár egy általános iskolája magyar személyiség nevét vehesse fel, a megye színmagyar településeinek nagy többségében más a helyzet. Bár az elmúlt 22 év alatt az önkormányzati, illetve iskolai vezetők egyszerű tollvonással megoldhatták volna a tanintézetük elkeresztelésének ügyét, nagyon sok helyen 1989-től máig erre még nem kerítettek sort.

Szélsőségek
2012. április 17. – Balogh Levente – Krónika
A Krónika vezércikke a kedden benyújtandó bizalmatlansági indítvány kapcsán megjegyzi: „A rendszerváltás utáni időszak egyik legcinikusabb politikai lépésére készül a bukaresti ellenzék, amikor az autonómia jelszavát zászlajára tűzve, ám a magyarellenes indulatokat felkorbácsolva kíván kormányt buktatni. A Szociálliberális Unió (USL) ma azért készül bizalmatlansági indítványt benyújtani, mert a kormány rendelettel hozta létre a MOGYE magyar tanulmányi vonalát”.

Utolsó esély Kolozsváron?
2012. április 17. – Új Magyar Szó
Az ÚMSZ értesülései szerint nyilvános tárgyalást kezdeményez Kolozsváron a hét második felére az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a helyhatósági választásokon történő összefogásról, ugyanis a jelenlegi állás szerint mindhárom magyar párt saját polgármesterjelöltet állítana.

A város kitörési pontjai
2012. április 17. – Székely Ervin – Új Magyar Szó
Székely Ervin szerint „az EMNP mecénásai számára a helyhatósági választások kimenetelének nincs különösebb fontossága. Budapesten a népben és nemzetben gondolkodó kormánypárti politikusoknak szemmel láthatóan nem számít, hány magyar polgármesterünk, helyi vagy megyei tanácsosunk lesz Romániában június tizedike után. Nekik az a fontos, hogy számszerűsíteni tudják az erdélyi távirányított pártok támogatottságát, és az országos választások előtt felmérjék zsarolási potenciáljukat”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria