Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 20.

2012. április 20.

2012. 4. 20.
Megosztás:

Beérkezett a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem
2012. április 19. – MTI/bumm.sk
Beérkezett a szerdai nap során a 250 ezredik magyar állampolgársági kérelem, a legtöbb igénylést Csíkszeredában, Szabadkán és Kolozsvárott adták be - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság csütörtökön az MTI-vel. Az államtitkárság Wetzel Tamás egyszerűsített honosításért felelős miniszteri biztos tájékoztatása alapján tudatta azt is, hogy eddig mintegy 157 ezren tették már le a magyar állampolgársági esküt.

Független magyar polgármesterjelöltet támogat Vajdahunyadon az RMDSZ és az USL
2012. április 19. – Krónika
Vajdahunyadon Bende Barna kórházigazgató az RMDSZ valamint a Nemzeti Liberális Párt és Szociáldemokrata Párt alkotta Szociálliberális Unió (USL) támogatásával független jelöltként indul a polgármesteri tisztség elnyeréséért.

Máté András nyílt levele az EMNP és az MPP Kolozs megyei szervezetéhez
2012. április 19. – Krónika
Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke nyílt levélben fordul Gergely Balázshoz és Csép Sándorhoz, az EMNP, illetve az MPP megyei elnökéhez. Ebben kifejti: „Önök hogyan egyeztetik össze a romániai magyarok érdekképviseleti szervezete folyamatos lejáratásának, nyilvánvaló érdemei elvitatásának diskurzusát a tényleges magyar összefogás eszméjével? (…) Önök szövetséget kötnének olyan politikai szervezettel, amely folyamatosan bírálja az Önök eredményeit, megvalósításait?”.

Gergely Balázs válasza Máté András Leventének
2012. április 19. – Krónika, transindex.ro, Új Magyar Szó, Szabadság
Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közép-erdélyi régióelnöke válaszolt Máté András Levente nyílt levelére: “Az érdemi párbeszéd nem abból áll, hogy kritikátlanul helyeslünk egymásnak. Ha Önök a jogos kritikát „lejáratásnak” bélyegzik, akkor nemigen jutunk egyről a kettőre.”

Bunta Levente: az eredmények önmagukért beszélnek
2012. április 19. – transindex.ro
Székelyudvarhely újrázni készülő polgármestere szerint a politikai alakulatoknak nem egymást kell legyűrniük, hanem a józan ítélőképességűekkel együtt kell tudni dolgozni.

Enache cáfolta azt a hírt miszerint meggyőzte őt Frunda, hogy lépjen vissza
2012. április 19. – Mózes Edith – Népújság/Erdély Ma
A Pro Európa Liga társelnöke cáfolta a híreket, miszerint Frunda György, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje meggyőzte, lépjen vissza és támogassa őt a helyhatósági választásokon. Azt mondta, Frundával nagyon kellemes beszélgetést folytattak, nem akarta meggyőzni semmiről, és ő független jelöltként indul június 10-én.

Magyarország üdvözli az anyanyelvhasználatot garantáló lépéseket
2012. április 19. – MTI/Erdély Ma
Magyarország üdvözöl minden olyan lépést, amely a szomszédos országokban – így Romániában is – a szabad anyanyelvhasználatot biztosítja – mondta az MTI-nek Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Hétvégén Szovátán ülésezik a Magyar Ifjúsági Konferencia
2012. április 19. – MTI/Erdély Ma
Hétvégén Szovátán tartja idei első ülését a legmagasabb szintű ifjúsági egyeztető fórum, a Magyar Ifjúsági Konferencia. Az eseményre meghívást kapott Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkára, Téglásy Kristóf ifjúsági főosztályvezető, Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke és Péter Ferenc Szováta város polgármestere.

Célközösségek
2012. április 19. – Chirmiciu András – Nyugati Jelen
A Nyugati Jelen cikkírója szerint „az igazi nagy tét tehát nem is annyira a szórvány felemelése, mintsem az szórványosodás megállítása, a küszöb szélére került vidékek felkarolása. Mindenekelőtt Arad, Brassó és Máramaros megyék, Temes sajnos már szórvány. Az RMDSZ-nek – és bármely erdélyi magyar politikai alakulatnak – mindenekelőtt a szórványosodó-félben lévő vidékekre kell fektetnie a hangsúlyt. Holott valamennyi inkább a tömbvidékre koncentrál”.

Halász Ferenc a Temes megyei, Szabó Ferenc a temesvári listavezető
2012. április 19. – Pataki Zoltán – Nyugati Jelen
Az RMDSZ a Temes megyei és a temesvári helyi választásokon közös jelöltlistát állít a szláv kisebbségekkel (szerbek, bolgárok és ukránok). A megyei lista első helyezettje hivatalból Halász Ferenc, a szervezet megyei elnöke. A temesvári tanácsos-jelöltek listáját Szabó Ferenc hivatalban levő városi tanácsos vezeti.

A pártok nem nemzetiség alapján szerveződnek
2012. április 19. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
Mădălin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke elutasítja a „román pártok” megnevezés használatát, mert meglátása szerint a politikai alakulatok doktrínákat, elveket képviselnek, nem nemzeti hovatartozás alapján szerveződnek, és egyaránt megszólítanak magyarokat, románokat vagy más nemzetiségűeket.

Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltlistáját a Néppárt
2012. április 19. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltjeit a városi tanácsba az Erdélyi Magyar Néppárt. A politikai alakulat a nemzeti elhivatottságra helyezte a hangsúlyt a jelöltállításnál. Az MPP-vel való összefogásról bizonyos településeken még folynak a tárgyalások.

Elkezdődik a törvény betartása a MOGYE-n?
2012. április 19. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Van két román rektorhelyettes, és jövő héten magyar is lesz – ígéri a MOGYE immár hivatalos rektora, Leonard Azamfirei, aki ismét kijelentette: betartják a törvény betűjét.

A MOGYE-s bizalmatlanságiról egyeztetett Kelemen Hunor a kormányfővel
2012. április 20. – transindex.ro
Csütörtökön az USL által benyújtott, a jövő héten szavazásra bocsátandó bizalmatlansági indítványról egyeztetett Kelemen Hunor szövetségi elnök és Mihai-Răzvan Ungureanu miniszterelnök. A megbeszélésen közös álláspont kialakításáról döntöttek a jövő héten sorra kerülő bizalmatlansági indítványról.

„Ciánmonopólium” és politika
2012. április 20. – Krónika
A romániai bányaiparban sajnos jelenleg a ciántechnológiának nincs vetélytársa, mert erre egyszerűen nincs politikai szándék – jelentette ki a Krónikának adott interjúban a környezetvédelmi és erdészeti minisztérium élére nemrég kinevezett Korodi Attila.

Ki a partner?
2012. április 20. – Krónika
Balogh Levente szerint „az, hogy a romániai magyarság növelhesse vagy legalább megtarthassa befolyását a helyi, illetve az országos képviselő-testületekben az önkormányzati, illetve a parlamenti választásokon, csakis úgy érhető el, hogy az immár három magyar politikai alakulat közös jelölteket indítson ott, ahol a magyarok nincsenek olyan többségben”.

Bumerángeffektus jöhet
2012. április 20. – Bíró Blanka – Krónika, Új Magyar Szó
Az etnikai arányosság elvének érvényesítését követeli Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapító elnöke a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivataltól. Antal Árpád polgármester szerint az elvet minden önkormányzatban és közintézményben alkalmazni kellene.

Új választási törvény a hét elején
2012. április 20. – Krónika
Hétfőre vagy keddre készülhet el az új, vegyes rendszerről rendelkező választási törvény tervezete – jelentette be csütörtökön Sulfina Barbu, a jogszabály kidolgozásával megbízott bizottság elnöke. Mint kifejtette, immár bizonyos, hogy a jogszabály értelmében a honatyák mintegy felét egyéni választókerületben, a másik felét pedig listáról választhatják meg.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria