Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 21.

2012. április 21.

2012. 4. 21.
Megosztás:

Kelemen Hunor: a kulturális örökségvédelem nem ismer határokat a Kárpát-medencében
2012. április 20. – Krónika
A magyar Országgyűlésben mondott beszédet Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kulturális és örökségvédelmi miniszter az intézményes magyar örökségvédelem 140. évfordulója alkalmából rendezett konferencián. Felszólalásában kiemelte, történelmi ez a pillanat, hogy az Országgyűlés Felsőházi termében tart beszédet két magyar kulturális miniszter, hiszen mind Budapesten, mind Bukarestben magyar ember vezeti a kulturális tárcát.

Eddig 157 ezren tették le a magyar állampolgársági esküt
2012. április 20. – Krónika
A könnyített honosítási eljárással kapcsolatos újabb fejleményekről nyújtott tájékoztatást nagyváradi sajtótájékoztatóján Wetzel Tamás, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi tárca miniszteri biztosa, aki pénteken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnökségével egyeztetett a Körös-parti városban.

Parajdon tömegesen igazolnak át az RMDSZ-ből az EMNP-be
2012. április 20. – Krónika
Kilépnek az RMDSZ-ből és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben indulnak a júniusi helyhatósági választásokon – döntöttek Parajdon a szövetség előválasztásokon kijelölt tanácsosjelöltjei. Erről Márton Zoltán Ernő és Derzsi Zoltán parajdi tanácsosok, valamint Káli Árpád alpolgármester számoltak be sajtótájékoztatójukon.

Megszavazta az EP Tőkés László felsőoktatási előterjesztését
2012. április 20. – Krónika
Az Európai Parlament (EP) pénteki strasbourgi ülésén megszavazták Tőkés László előterjesztését az európai felsőoktatási rendszerek modernizációjáról. A dokumentum az őshonos kisebbségek, illetve nemzeti közösségek felsőoktatásának a támogatását kéri a tagállamoktól, különös tekintettel a veszélyeztetett kultúrákra.

MOGYE: a rektor szerint választaniuk kell a tanároknak, hogy az új karon szeretnének-e oktatni, vagy maradnak jelenlegi pozíciójukon
2012. április 20. – transindex.ro
Választaniuk kell a tanároknak, hogy a MOGYE új karán tanítanak-e majd, vagy megmaradnak azon a tanszéken, amelyen eddig leadtak. Leonard Azemfirei, az egyetem rektora kijelentette, az oktatóknak döntésüket nyilatkozatba kell foglalniuk, az egyetem vezetősége a nyilatkozatok alapján határozzák meg, hogy hány helyet biztosítanak az új karnak a szenátusban.

Még hét munkanapjuk van a jelölteknek a választási iratcsomók benyújtására
2012. április 20. – transindex.ro
A választási iratcsomók benyújtására még hét munkanapjuk van a jelölteknek, akik az önkormányzati választáson vesznek részt. A választási naptár szerint hivatalosan május 11-én kezdődik a kampány és június 9-én reggel 7 óráig tart.

Taierling: fel sem merül, hogy visszalépjek
2012. április 20. – transindex.ro
Az EMNP kézdivásárhelyi polgármester-jelöltje szerint a legfontosabb, hogy egy városvezető ne a saját személyes hasznát lássa a befektetőkben és a tőkéjükben, hanem a városét és polgáraiét.

Szórványkapcsolatok: Hunyad és Brassó megyei pedagógusok tárgyalnak hasonló oktatási ügyeikről
2012. április 20. – transindex.ro
Szombaton Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében oktatási fórumra kerül sor, amelyen vajdahunyadi, petrozsényi és dévai pedagógusok vesznek részt Brassó megyei pedagógusokkal és oktatási döntéshozókkal együtt. Az eseményen jelen lesz Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője is.

Magyarul is lehet adótanácsadást kérni Nagyváradon
2012. április 20. – Duna Tv/Erdély Ma
Magyarul is lehet tanácsot kérni adóügyekben ezentúl Nagyváradon a Bihar megyei adóhivataltól. A Partiumban egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően magánszemélyek és vállalkozók számára is szolgáltatnak hasznos információkat anyanyelven. A fogadóórák mellett emailben is válaszolnak a feltett kérdésekre.

Eckstein-Kovács bízik a keskeny ösvényben és a megegyezésben
2012. április 20. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Eckstein-Kovács Péter szerint mivel Kolozsváron nem áll fenn az, hogy a hivatalban levő polgármester – akinek általában nagy esélye van az újraválasztáshoz – induljon a választásokon, van egy keskeny ösvénye annak, hogy magyar polgármestere legyen Kolozsvárnak, és ez egy olyan kihívás, amit ő nem tudott és nem is akart visszautasítani.

Kormánypénzek Hunyad megyei magyar történelmi műemlékekre
2012. április 20. – Chirmiciu András – Nyugati Jelen
Négy Hunyad megyei magyar történelmi műemlék felújítását támogatja anyagilag a kulturális minisztérium kötelékébe tartozó országos örökségvédelmi intézet. Az intézet minapi döntése értelmében a kulturális tárca 1,17 millió lejt fordít a 4 műemlékre.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria