Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 23.

2012. április 23.

2012. 4. 23.
Megosztás:

Répás Zsuzsanna: a magyar nemzetpolitika a konkrét programok kidolgozásának fázisába érkezett
2012. április 22. – Krónika
A magyar nemzetpolitika a stratégiai keret elfogadása után a konkrét programok kidolgozásának fázisába érkezett - jelentette ki Szovátán, a Magyar Ifjúsági Konferencia tanácskozásán Répás Zsuzsanna. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár az intézményépítést tekinti az egyik legfontosabb feladatnak. Mint fogalmazott, „addig terjed a magyar nemzet határa, ameddig a magyar intézmények hatása elér”

A szláv kisebbségekkel összefogva indul a választásokon az RMDSZ Temesváron
2012. április 22. – Krónika
A szerb, a bolgár és az ukrán kisebbséggel összefogva próbál önkormányzati pozíciókhoz jutni Temesváron és Temes megyében az RMDSZ. Halász Ferenc, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke szerint azért fogtak össze a többi kisebbséggel, mert a korábbi választások tapasztalata alapján meglehetősen nagynak érezték annak a kockázatát, hogy a bánsági és a temesvári magyarság önerőből már nem tudja átlépni az ötszázalékos küszöböt.

Békülékeny hangú tárgyalás Kolozsváron a választási összefogásról
2012. április 22. – Krónika
Közeledtek a nézetek azon a kolozsvári nyilvános tárgyaláson, amelyen a három magyar párt helyi vezetői egyeztettek a lehetséges önkormányzati választási együttműködésről. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem termében megtartott nyilvános tárgyalást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezte, miután március 29-én nyílt levélben sürgette a magyar pártok kolozsvári megegyezését. A tanácskozáson mindhárom párt vezetői elvben késznek mutatkoztak a megegyezésre.

Nem lehet a magyar hivatalos nyelv egyes régiókban
2012. április 21. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Nem lehet a magyart hivatalos nyelvvé nyilvánítani egyes romániai régiókban – jelentette ki Nagyszeben polgármestere. Klaus Johannis azonban újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: kötelezővé lehet tenni a magyar nyelvet helyi közintézményekben, ahol a lakosság több mint fele magyar nemzetiségű.

MOGYE: kérdőjeleket vet fel a magyar nyelvű államvizsga
2012. április 21. – marosvasarhelyi.info/Erdély Ma
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen megkezdték az intézkedéseket a magyar kar létrehozása körül. A folyamat során viszont rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel. Az egyik legfontosabb pedig a magyar nyelvű licensz-vizsga letételét érinti.

Smaranda Enache teljes gőzzel készül a választásokra
2012. április 21. – Erdély Ma
Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke teljes gőzzel készül a helyhatósági választásokra. A függetlenként induló jelölteknek az állandó választói névjegyzéken szereplő személyek 2%-ának megfelelő támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A nemzeti érdeket védi Maros megyében az új prefektus
2012. április 21. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Beiktatták tisztségébe Maros megye új prefektusát, Valentin Bretfelean-t. Az új prefektus a beiktatáson kijelentette, tevékenységében elsőbbséget fog jelenteni a helyhatósági, valamint az őszi parlamenti választások lebonyolítása, valamint Románia nemzeti biztonságának és érdekeinek védelme Maros megyében.

Megszűnt a bukaresti hungarológiai tanszék autonómiája
2012. április 21. – Duna TV/szabadujsag.com
Megszűnt a Bukaresti Egyetem hungarológiai tanszékének autonómiája. Az új oktatási törvény értelmében már nem működhet intézetként, csak szakmai csoportosulásként. Így a magyar tanároknak már nincs képviseletük a kari tanácsban, és kevesebb szavuk van az egyetemen belüli szavazásokon is.

Valódi kétnyelvűséget és új városvezetési szemléletet ígér Frunda György
2012. április 22. – Erdély Tv/Erdély Ma
Egy nemrég készült közvéleménykutatás szerint a marosvásárhelyi magyarok túlnyomó többsége bízik Frunda Görgyben, a politikus a román nemzetiségűek részéről is számíthat szavazatokra, így ezúttal reális esély van arra, hogy újból magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek – hangzott el pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) „Többszemközt” című műsorában.

MIK: marad a jelenlegi struktúra
2012. április 23. – Krónika, Szabadság
Nem fogadta el az átalakítására vonatkozó tervezetet a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) – a MIK-et alkotó ifjúsági szervezetek egyeztető fórumának szovátai tanácskozásán eldőlt, hogy a szervezet továbbra is változatlan formában kívánja folytatni tevékenységét.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria