Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. április 24.

2012. április 24.

2012. 4. 24.
Megosztás:

Tét
2012. április 23. – Chirmiciu András – Nyugati Jelen
Chirmiciu András szerint „jelentős a tétje a közeledő helyhatósági választásoknak magyar szempontból. A szórványban a legfontosabb cél a megyei tanácsokba való bekerülés, illetve a képviselet megerősítése a helyi tanácsokban”. A szerző hozzáteszi: „merőben más a helyzet a tömbvidéken, ott, ahol a megyék, városok irányítása biztosan magyar kézben marad. A nemzeti szempontok nem függnek a választási eredményektől, bármely magyar alakulat diadalmaskodik is, ezek helyzete aligha kerül veszélybe”.

Csíksomlyói viseletbe öltöztetik a brüsszeli pisilő kisfiút
2012. április 23. – Krónika
Soros havi ülésén Hargita Megye Tanácsa eldöntötte: csíksomlyói népviseletbe öltöztetik május 14-én Brüsszelben a Manneken Pis- szobrot. A testület Facebook-oldalán tartott szavazáson ugyanis ez a viselet kapta a legtöbb voksot. Az akció szervezője a brüsszeli Székelyföldi Képviseleti Iroda.

Nagyszabású sportárverés indult a szórványmagyarság megsegítésére
2012. április 23. – Krónika
Mintegy száz magyar olimpiai bajnok és számos legendás sportoló által felajánlott relikviára, köztük sporttörténeti jelentőségű ereklyékre lehet licitálni hétfőtől a Nemzeti Sportárverés az Erdélyi Szórványmagyarságért elnevezésű internetes aukció keretében.

Lemondásra szólítja fel Nagy Sándor esperest Tőkés László
2012. április 23. – Krónika
Lemondásra szólította fel hétfőn Tőkés László Nagy Sándor nagykárolyi esperest. Tőkés szerint Nagy Sándornak az egyházi élet tisztasága érdekében azonnali hatállyal távoznia kellene tisztségéből.

Kedden dönt a képviselőház Borbély László ügyében
2012. április 23. – Krónika
Az alsóház állandó bizottságának hétfői döntése szerint a keddi plenáris ülés napirendjén szerepel majd a Borbély László ellen kért ügyészségi vizsgálat kérdése. A képviselőháznak szavazással kell döntenie, hogy jóváhagyja-e vagy sem, hogy az egykori környezetvédelmi miniszter ellen büntetőjogi vizsgálat induljon.

Udvarhelyszék: 26 közigazgatási egységből 25-ben indít polgármesterjelöltet az RMDSZ
2012. április 23. – transindex.ro
Befejeződött a jelöltállítás folyamata az udvarhelyszéki RMDSZ-ben. A szervezet 26 közigazgatási egységből, 25-ben (22 községben és a 3 városban) állított polgármester-jelöltet és teljes tanácsosi listát.

Antonescu: a bizalmatlansági indítvány sikere után is kormánytényező maradhatna az RMDSZ
2012. április 23. – transindex.ro
Crin Antonescu, az USL társelnöke a Gândulnak adott interjúban kifejtette: ha a bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten, az USL az egyetlen politikai erő, amely többséget tud kialakítani, és el tudja kormányozni az országot az őszi parlamenti választásokig. A liberális politikus nem zárta ki, hogy egy ilyen politikai konstrukcióban az RMDSZ is részt vegyen.

Bokor Tibor: „négy év múlva nem fogunk az ígéreteink miatt szégyenkezni!”
2012. április 23. – transindex.ro
Az RMDSZ kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje szerint az utóbbi négy évben botrány botrányt ér a településen, eljött az ideje a szisztematikus városfejlesztésnek. Bokor Tibor elmondta: „Rácz Károly az esélyes, bár a városban sokan mondják, hogy a német jelölt is meglepetést okozhat. Én bízom abban, hogy az emberek el tudják dönteni, ki az aki tett a városért, mit tett, ott ahol dolgozott”.

Toró Kézdivásárhelyen – Rácz Károlyt nem tudják támogatni
2012. április 23. – Erdély Ma
Toró T. Tibor, a párt országos elnöke jelenlétében tartottak sajtótájékoztatót az EMNP kézdivásárhelyi székházában. Johann Taierling polgármesterjelölt programjának néhány sarkalatos pontját ismertette. Toró kifejtette: Sepsiszentgyörgyön az RMDSZ-es Antal Árpád, Gyergyószentmiklóson az MPP-s Mezei János mellé állnak, de Kézdivásárhelyen nem tudnak semmiféle szövetkezést elképzelni Rácz Károly érdekében.

Repedt sarkú arcotok
2012. április 23. – Szigeti L. Péter – manna.ro
A Manna cikkírója szerint „ki a fene fogja elhinni, hogy az EMNP tényleg egy új szervezet, ha abban csupa, az RMDSZ-ből szökött alak kér bizalmat a választótól? És miféle változás lesz itt, ha minden arc a régi lesz, csak a nyelvcsapás változik? Hát mi az EMNP, az RMDSZ lecserélt, leszerepelt, lapátra tett szeretője?”

Eckstein-Kovács Péter: nem bratyizok
2012. április 23. – Parászka Boróka – manna.ro
Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ kolozsvári polgármester-jelöltje a Mannának adott interjúban kifejtette: „az EMNP-vel kapcsolatban: megvan ugyan az újdonság varázsa, és Gergely Balázs is jó arc. Egy bajom van vele, hogy nem az RMDSZ-ben politizál, ahol labdába is rúghatna. Az A ligában a helye, de ő ehelyett a csikócsapatban van, a képességei szerint ideje lenne a nagypályára lépni”.

Restitúcióról a kisebbségekkel
2012. április 23. – Erdély Ma, Krónika
A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőivel tárgyalt a miniszterelnök a bizalmatlansági indítványról és a visszaszolgáltatási törvénytervezetről. Mihai Răzvan Ungureanu csütörtökön találkozott a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőivel, akikkel ugyancsak a bizalmatlansági indítványról folytatott megbeszéléseket.

A kormány hat hónappal elhalasztaná az államosított ingatlanokról szóló törvényt
2012. április 23. – Nyugati Jelen
A kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságával (CEDO) tárgyal, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az államosított ingatlanokról szóló törvény kidolgozásának határidejét, amely júliusban jár le. Ez idő alatt elemeznék a lehetséges megoldásokat. A kormány két héttel korábban közölte, hogy az államosított ingatlanokért járó állami kártérítés értékét az ingatlan értékének 15%-ára korlátoznák, és megszüntetnék a természetbeni visszaszolgáltatás lehetőségét. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azonban leszögezte: a Szövetség nem szavaz meg olyan visszaszolgáltatási törvényt, amely nem írja elő a természetbeni restitúciót.

Az MPP is elkésztette kolozsvári és Kolozs megyei jelöltlistáját
2012. április 24. – Szabadság
Az MPP Kolozs megyei és kolozsvári szervezete megtartotta küldöttjelölő gyűlését. A megyei szervezet tanácselnökjelöltje Csép Sándor, az MPP Kolozs megyei szervezetének elnöke. Az MPP kolozsvári szervezetének polgármesterjelöltje Fodor Alpár.

Torda: levél az összefogásért
2012. április 24. – Krónika
Nyílt levélben fordult tegnap Józsa István Örs, az EMNP tordai szervezetének elnöke Ádámossy Klára helyi RMDSZ vezetőhöz annak érdekében, hogy fogjon össze a két alakulat a júniusi helyhatósági választásokon.

Nicoară: durván kampányol az RMDSZ
2012. április 24. – Krónika
Kampányízű túlzásnak nevezte tegnap Marius Nicoară liberális szenátor Kovács Péter RMDSZ-főtitkár kijelentését, mely szerint a szövetség hosszú távú céljának tekinti, hogy a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvvé tegye Románia azon régióiban, amelyekben számottevő a magyar közösség aránya.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria