Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. augusztus 13.

2012. augusztus 13.

A határon túliak választójoga: román tanulságok
2012. augusztus 11. – kitekinto.hu/Erdély Ma
A kárpát-medencei magyar közbeszédet továbbra is visszatérő rendszerességgel megmozgatja az anyaországon kívül élő kisebbségi magyarok számára biztosított könnyített honosítás, illetve az ezzel járó választójog lehetősége. Bár az ezek bevezetésével kapcsolatos kérdések túlnyomó többségére a magyar kormány – saját világnézeti meggyőződéseit követve – már válaszokat adott, mégis búvópatakként bukkannak elő a két intézkedés időszerűségét, hasznosságát vagy épp veszélyességét firtató kérdések.

Jobbik: kergetjük a Fideszt a nemzeti úton
2012. augusztus 11. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
Az elmúlt két év fideszes kormányzása alatt történteket értékelte a Jobbik két vezető tisztségviselője szombaton az EMI-táborban. Vona Gábor pártelnök és Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai szakértője szerint alig történtek előrelépések.

Augusztus végén születik döntés a Maros megyei RMDSZ vezető testületének összetételéről
2012. augusztus 12. – transindex.ro
A Maros megyei RMDSZ Területi Tanácsa (TÁT) megállapítja, hogy a 2012. június 30-án kinevezett öttagú bizottság eleget tett megbízatásának, kidolgozta a marosvásárhelyi szervezet újjászervezési stratégiáját, valamint az új szervezeti struktúrát – olvasható a szövetség területi szervezetének közleményében. E szerint a TÁT befejezettnek tekinti a bizottság munkáját, az újjászervezés végrehajtását egy intéző bizottságra bízza.

Összefog-e a kuruc és a labanc?
2012. augusztus 12. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
Mindenki összefogna a nemzeti ügyek érdekében, de valamennyien másként – vonhatjuk le a következtetést az EMI-táborban elhangzott előadások nyomán. 2012 a választások éve Romániában, de Szerbiában is. Ennek kapcsán merült fel, hogy a magyar szervezetek jobb szereplése érdekében össze kellene-e fogniuk a különböző feleknek, és ha igen, akkor milyen módon. Az előadás felvetése az volt, hogy van-e lehetőség „kuruc-labanc” összefogásra.

Megsürgetik a népszámlálást a Statisztikai Intézetnél
2012. augusztus 12. - manna.ro
Mircea Dușa belügyminiszter felkérte az Országos Statisztikai Intézetet, hogy hívja össze a 2011-es Népszámlálás Központi Bizottságát augusztus 14-re, hogy hagyja jóvá a tavalyi népszámlálás előzetes adatait. A tárcavezető szerint eddig azért nem érvényesítették ezeket az adatokat, mert a kormányváltás miatt nem tudott összeülni a minisztériumok által javasolt tagokból álló Központi Bizottság.

Színes magyar ünnep
2012. augusztus 13. – Krónika
Gazdag programkínálat várja az érdeklődőket a Kolozsvári Magyar Napokon: a ma kezdődő rendezvénysorozaton többek közt filmnapokat, irodalmi programokat, képzőművészeti tárlatnyitókat, kerekasztal-beszélgetéseket, városnéző sétákat szerveznek a kincses városban. A nyitógálát ma este 7 órától a magyar opera épületében tartják.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria