Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. augusztus 21.

2012. augusztus 21.

Román támogatást kérnek a Sapientiának
2012. augusztus 20. – Krónika
Bízik benne, hogy a közeljövőben napirendre kerülhet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állam általi támogatása, és csökkenhet a magyar finanszírozás – fejezte ki reményét Németh Zsolt vasárnap Kolozsváron. Németh Zsolt a kincses városban tett látogatása során szombaton Emil Boc polgármesterrel is találkozott, akit arról biztosított, hogy Magyarország támogatja Kolozsvárt abban a törekvésében, hogy 2020-ban Európa kulturális fővárosa legyen.

Băsescu: köszönöm a magyaroknak!
2012. augusztus 20. – Krónika
Megköszönte a hétvégén Traian Băsescu tisztségéből felfüggesztett államfő a magyaroknak, hogy nem hagyták magukat bevonni a politikai játszmákba, és nem vettek részt a menesztéséről szóló népszavazáson. Băsescu minderről pénteken, székelyföldi látogatása során beszélt: a felfüggesztett államfő feleségével érkezett Kovásznára néhány napos szabadságra, székelyföldi körútja során pedig a Szent Anna-tóhoz és Marosfőre is ellátogatott.

Băsescu: Hargita és Kovászna megye a nacionalizmus miatt fejletlen
2012. augusztus 19. – transindex.ro
Hargita és Kovászna megye gazdasági fejlettsége a nacionalizmus miatt alacsony - jelentette ki Traian Băsescu felfüggesztett államfő, aki a hétvége egy részét Székelyföldön töltötte.

Kreszta: szinte minden jog biztosított
2012. augusztus 20. – Krónika
A parlamenti képviseleten kívül minden jog biztosított a magyarországi román közösségnek – jelentette ki Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke egy tévényilatkozatban. Kresztát az Erdélyi Magyar Televízió szólaltatta meg annak kapcsán, hogy Titus Corlăţean román külügyminiszter néhány napja kijelentette: Magyarország rosszabbul bánik a román kisebbséggel, mint Románia a magyarral.

Ne legyen precedens!
2012. augusztus 19. – Erdély Ma
Aggodalmát fejezte ki a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzettel kapcsolatosan Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szombaton, a Kolozsváron megszervezett Három év börtön. Miért? című kerekasztal-beszélgetésen. A rendezvényen Borbély László mellett Markó Attila államtitkár, Marosán Tamás jogász, Bányai József ügyvéd és Tibori-Szabó Zoltán a Mikó-ügy kapcsán kialakult tiltakozó mozgalomról, az Igazság Napjáról valamint az RMDSZ cselekvési terveiről beszélgettek.

Viharos ünnep
2012. augusztus 20. – Balogh Levente – Krónika
A Krónika vezércikke szerint “ha joggal nevezzük bosszantónak egyes román politikusok soviniszta kijelentéseit, ugyanúgy fölöslegesek és károsak a magyar részről elhangzó bornírtságok, mint amilyen Kőszegi Zoltán fideszes honatya revízióról szóló eszmefuttatása. Tekintélyes, erős anyaországra van szükségünk, amely hatékonyan tudja támogatni a határon túli magyarok önrendelkezési törekvéseit – a Jobbikkal nemzeti mázzal leöntött hőbörgésben versengeni akaró megnyilvánulások azonban épp ez ellen hatnak”.

Székelyföldi népszavazás: bírósági döntés jövő márciusban
2012. augusztus 20. – maszol.ro
A Székelyföld egységéről szóló népszavazás ügyében jövő év márciusában dönt a brassói fellebbviteli bíróság – számolt be hétfőn Codrin Munteanu. A Kovászna megyei prefektus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi bíróság első fokon visszavonta a háromszéki önkormányzat székelyföldi népszavazás ügyében elfogadott határozatát. Kovászna Megye Tanácsa felebezett a döntés ellen, és a brassói bíróság jövő márciusban kezdi el az ügy tárgyalását.

Magyar állami kitüntetések augusztus 20-a alkalmából
2012. augusztus 20. – Szabadság
Az államalapítás augusztus 20-i ünnepe alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Áder János köztársasági elnök megbízásából Széchényi Ferenc-díjjal tüntette ki a közgyűjteményi szakemberek sorában tudományos munkája elismeréseként Kiss András nyugalmazott kolozsvári levéltárost, történészt. Balog Zoltán a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át többek között a marosvásárhelyi születésű Bálint Márta színművésznek, a kolozsvári származású Banner Zoltán művészeti írónak, művészettörténésznek, költőnek, előadóművésznek.

Bizottság a magyar kisebbség jogaiért
2012. augusztus 20. – Krónika
Magyar Jogvédő Bizottságot hozott létre az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete – közölte hétfőn az EMNP. A jogvédő bizottság feladata az, hogy összegyűjtse, lejegyezze, és ha lehet, jogorvoslatot nyújtson a Nagyváradon és Bihar megyében előfordult magyarellenes incidensekben.

Szövetséget köt az EMNT, a EMNP és az SZNT az európai polgári kezdeményezés tárgyában
2012. augusztus 20. – Erdély Ma
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az európai polgári kezdeményezés gyakorlati kivitelezésében együttműködnek – állapodtak meg a héten a két szervezet vezetői.

Kolozsvári magyar napok: magasan a léc
2012. augusztus 21. – Krónika
Nehéz lesz felülmúlni jövőre az idei rendezvénysorozatot – a szervezők állítása szerint minden előzetes várakozásukat felülmúlta a harmadik Kolozsvári Magyar Napok sikere: míg tavaly nyolcvanezerre becsülték a fesztivál látogatóinak számát, idén csak a főtéri koncerteken vettek részt ennyien, hiszen valamennyi húszezres közönség előtt zajlott – nyilatkozta a Krónikának Szabó Lilla, a rendezvénysorozat programigazgatója.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria