Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. augusztus 29.

2012. augusztus 29.

Visszatért hivatalába Traian Băsescu
2012. augusztus 28. – Krónika
ăsescu Románia teljes jogú elnöke, miután hétfőn megjelent a hivatalos közlönyben a másfél hónapja felfüggesztett államfő leváltásáról rendezett, július végi népszavazás érvénytelenségét megállapító alkotmánybírósági határozat. Băsescu kedd délelőtt jelent meg 54 napos szünet után az elnöki hivatalban.

Kelemen Hunor: Az Igazság Napján nem politizálunk
2012. augusztus 28. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Ezt az ügyet együtt kezdtük szervezni az egyházakkal, ez egy alapvetően politikai ügy, nem lehet azt csinálni, hogy a politikus büdös, amikor nem tetszik valakinek, amikor pedig baj van, akkor meg a politikushoz fordulnak – panaszolta az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor a továbbiakban méltatta Sántha Imre lelkész érdemeit az ügyel kapcsolatban, majd kijelentette: ott lesznek az Igazság Napján, de nem politikai kampánybeszédeket fognak mondani, hanem arról fognak beszélni, hogy egy közösségi, egy alapvető emberi jog sérül.

Mikó-ügy: az LMP is tiltakozik
2012. augusztus 28. – Krónika
A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója tiszteletben tartja a román állam bíróságának függetlenségét, de a Székely Mikó Kollégium ügyében hozott ítéletet példátlannak és elfogadhatatlannak tartja. A képviselőcsoport támogatásáról biztosítja a szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön tüntetőket - áll a magyarországi ellenzéki párt keddi közleményében.

Megszüntetnék a Látó szépirodalmi folyóirat önállóságát
2012. augusztus 28. – Krónika
Egyelőre levették a Maros megyei önkormányzat napirendjéről a Látó és a Vatra szépirodalmi folyóiratok önálló jogi státusának megvonását célzó határozattervezetet, Ciprian Dobre tanácselnök elképzeléséről csütörtökön kellett volna döntenie a közgyűlésnek. A liberális testületvezető azt akarta elérni, hogy a két folyóirat már szeptember elejétől a megyei könyvtár fennhatósága alá kerüljön és felére csökkentené a szerkesztők számát. A javaslat a két ismert irodalmi lap önállóságának megszűnését jelentené, ez ellen mindkét folyóirat munkatársai tiltakoznak.

A legnagyobb magyar megmozdulás készül
2012. augusztus 28. – Kovács Zsolt – maszol.ro
Becslések és visszajelzések alapján több mint 20 ezer személy vesz részt szombaton, a Sepsiszentgyörgyön szervezendő Igazság Napja nevű tiltakozáson. Ez lesz a rendszerváltás utáni legnagyobb erdélyi magyar tömegmegmozdulás – mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese.

Ökumenikus ima Szegeden a Székely Mikó Kollégiumért
2012. augusztus 28. – maszol.ro
Ökumenikus imádságot tartanak szombaton a szegedi dómban a református sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért, ezzel csatlakoznak az intézmény visszaállamosítása elleni tiltakozáshoz - közölte a Magyarországi Református Egyház zsinatának kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel.

Kettős veszély
2012. augusztus 29. – Benkő Levente – Krónika
A Krónika vezércikke úgy fogalmaz, hogy „a Látónak és a Vatrának a megyei könyvtár kötelékeibe való beolvasztási szándéka felér az erdélyi kortárs magyar, illetve román irodalom amúgy is igen foghíjas (ön)védelmi rendszere két bástyájának az aláásásával, hogy aknázásról ne beszéljek”.

Román kézben a magyar hírlap
2012. augusztus 29. – Babos Krisztina – Krónika
Gazdát cserélt a napokban a Szatmári Magyar Hírlap, így a komoly anyagi gondokkal küzdő újság valószínűleg nem szűnik meg. A lapot átvevő Solpress Kft. médiatröszt emellett szeptember elsejétől egy televíziós csatornát is útjára indít, amely magyar nyelvű adást is sugároz majd.

Az igazság napja
2012. augusztus 29. - Szencz Dóra - Demokrata
Bár az Európai Tanács Románia EU-hoz való csatlakozási kérelmének véleményezésében kikötötte, hogy szolgáltassa vissza az elkobzott egyházi javakat, most mégis úgy tűnik, hogy megállt a korábban gördülékenyen haladó visszaszolgáltatás. A Székely Mikó Kollégium mely a református egyház tulajdonában volt, majd a világháborút követően államosítva lett. 1999-ben egy kormányrendelet rendelte el, hogy a kollégiumot és a hozzá tartozó épületet szolgáltassák vissza az egyháznak, ezt azonban 2002-ben két család megakadályozta. Beperelte az egyházat és az önkormányzatot, hogy az épületek soha nem voltak az egyház tulajdonában. Félő, hogy az ügy precedens lesz és utat nyit a magyarellenes polgármestereknek, hogy bármilyen visszaszolgáltatott ingatlant visszaállamosítsanak.
(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2012. augusztus 29-i számában olvasható.) 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria