Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. augusztus 6.

2012. augusztus 6.

Megvertek két nagyváradi fiatalt, mert magyarul beszéltek
2012. augusztus 3. – Krónika
Nagyváradon két magyar fiatalt bántalmaztak azért, mert magyarul beszéltek. Az erdon.ro hírportál beszámolója szerint a magyar fiatalok három román társukkal kosaraztak, amikor ismeretlenek kezdtek kötekedni velük. Az eset etnikai jellegét az is bizonyítja, hogy a három román fiatalt nem bántalmazták.

Bohózatba fúlt a népszavazás Romániában
2012. augusztus 4. – Magyar Hírlap
Újabb fordulatot vett a bukaresti népszavazási bohózat, az alkotmánybírák szeptember helyett augusztus utolsó napján döntenek az érvényességéről. A felfüggesztett államfő élesen bírálta a kormányt. Emlékeztetett arra, hogy Victor Ponta miniszterelnök korábban kiválónak nevezte a népszavazás megszervezését. Szerinte előzmény nélküli, hogy a népszavazás eredményének kihirdetése után a kormány megpróbálja módosítani azokat az adatokat, amelyek alapján megszervezték a referendumot. Basescu szerint ez azt mutatja, hogy „gátlástalan emberekről van szó, akiket nem érdekel az ország sorsa”.

Észvesztő
2012. augusztus 3. – Krónika – Balogh Levente
Bár tulajdonképpen logikus, hogy az alkotmánybíróság elrendelte a választói névjegyzékek ellenőrzését, egyszerűen hihetetlen, hogy ennek szükségessége nem a referendum, sőt az idei önkormányzati választások előtt merült fel. Ha most kiderül, hogy valóban több százezer – esetleg millió – olyan polgár szerepel rajtuk, akik vagy elhunytak, vagy rég nem élnek az országban, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Kelemen Kálmán: Ideje lenne a belső önvizsgálatnak az RMDSZ keretében!
2012. augusztus 3. – Népújság/Erdély Ma
Kelemen Kálmán, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke a Népújságnak elmondta, hogy az RMKDM érdeklődéssel várta a népszavazás eredményét, annál is inkább, mert „számunkra, romániai magyar kereszténydemokraták számára már a puccskísérlet kezdetétől világos volt, hogy nekünk egyöntetűen az államelnök mellett kell kiállni”. Ugyanakkor keményen bírált egyes „kalandor” RMDSZ-politikusokat, akik „összejátszanak olyan erőkkel, akik minduntalan kimutatják a magyarok iránti utálatukat”.

Az Igazság Napja szeptember elsején, Sepsiszentgyörgyön
2012. augusztus 3. – Háromszék/Erdély Ma
Változatlan kitartással folytatódik a tiltakozás a Székely Mikó Kollégium előtt, a 20–25 fős „kemény mag” mellé naponta összegyűlnek még legalább annyian, vannak visszatérő és új tiltakozók, a félóránként ismétlődő imák között kisebb közéleti-politikai fórumként működik a tér.

A magyar fiatalok bántalmazásának gyors kivizsgálását sürgetik
2012. augusztus 5. – Krónika
A múlt heti nagyváradi magyarverésnek köze lehet a múlt vasárnapi sikertelen népszavazáshoz, annak eredményéhez és az azóta sem szűnő magyarokat gyalázó retorikához – vélekedik közös sajtóközleményében az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetei.

Szabó Ödön: Megvédjük a magyarokat!
2012. augusztus 5. – Erdély Ma
Megengedhetetlen, hogy Nagyváradon ilyen huligán elemek, nemzetiségi gyűlölettől indíttatva verekedjenek, randalírozzanak – fogalmazott Szabó Ödön. – A városvezetés által fenntartott közösségi és állami rendőrség feladata a gyors és határozott fellépés. Az RMDSZ nevében írásban is megkerestük a rendőrparancsnokot azért, hogy még csírájában fojtsuk el az ilyen cselekményeket. Nem szabad engedni tovább burjánzani az ilyen eseteket.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria