Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. február 11.

2012. február 11.

2013. 2. 11.
Megosztás:

Băsescu-Orbán: óvatosan a nacionalizmussal
2013. február 10. – transindex.ro

Felelőtlenség a magyar-román vitát nacionalista hangulatkeltésre használni - Traian Băsescu elmondása szerint erre a következtetésre jutottak Orbán Viktorral Brüsszelben, amikor szóba került közöttük a székelyzászló-ügy. Băsescu a beszélgetésről beszámolva azt mondta: "valóban nevettem, de azt mondtam: csak óvatosan a zongorával a lépcsőházban, óvatosan a nacionalizmussal. Orbán Viktor nagyon pozitívan reagált, szerinte is önmérsékletre kell intenünk a feleket.

Az MPP-vel tárgyalt Kolozsváron az RMDSZ
2013. február 10. – Krónika

Románia közigazgatásának tervezett átalakításáról, az európai polgári kezdeményezésről és a székelyzászló-ügyről tárgyalt Kolozsváron az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. A találkozóról Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tett említést, a csütörtöki találkozóval a szövetség nyitottságát példázta.

Csángóbál virtuózokkal és amatőrökkel
2013. február 11 – Krónika

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg a budapesti Petőfi-csarnokban a Csángó Bált, amellyel a szervezők a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni a moldvai magyarság létét fenyegető társadalmi és gazdasági folyamatokra.

Májusban Csíkszeredában tartja kongresszusát az RMDSZ
2013. február 8. – Erdély Ma

Május 25-én Csíkszeredában tartja soron következő kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette be pénteken Kolozsváron Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy a soron következő kongresszusnak nem lesz feladata a tisztújítás, azon a szövetség programját és alapszabályát módosítják.

A hoki és az autonómia élharcosai
2013. február 8. – Józsa Csongor – manna.ro

Az egyik legnagyobb példányszámú és legnagyobb presztízsű újság a HSC Csíkszeredáról ír. A csapatról, melynek tagjai Székelyföld felirattal a mezükön lépnek jégre minden egyes meccsükön. Ahol a szurkolók magyarul skandálnak, ahol román mezben a játékos székely himnuszt énekel. 

Bogdán Zsolt is beszáll a beiskolázási kampányba
2013. február 8. – maszol.ro

Olyan neves közéleti személyiségek is beszállnak újdonságként idén az RMDSZ által kezdeményezett „Minden magyar gyermek számít" beiskolázási kampányba, akik magyarul végezték tanulmányaikat, de román környezetben lettek sikeresek. Bogdán Zsolt színművész, Guttmann Szabolcs építész, Bognár Enikő kolozsvári vállalkozó és Horváth István szociológus is arra bíztatják majd a vegyes házasságban élő szülőket, hogy írassák magyar iskolába a gyermekeiket – hangsúlyozta Kovács Péter. 

„Maros, Hargita és Kovászna megyék életképes régiót alkothatnának”
2013. február 8. – Nyugati Jelen

Maros, Hargita és Kovászna megyék életképes régiót alkothatnának – jelentette ki Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, hozzátéve, hogy javítani fognak a Szövetség által kidolgozott regionális átszervezés projektjén, amely 12-16 kisebb régiót feltételez. Borbély László sajtótájékoztatóján kifejtette, az RMDSZ az egyetlen alakulat, amely a területi átszervezésről szóló törvénytervezetet nyújtott be a parlamentbe, és ennek már csaknem három éve. 

Marosvásárhelyi RMDSZ: lezárult a tagregisztráció, kedden elnökválasztás
2013. február 8. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Lezárult az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének tagregisztrációja, teljesültek a kitűzött feltételek, február 12-én, kedden pedig közgyűlést tartanak, amelyen megválasztják az elnököt és a vezetőtestületet. 

A politikai helyzettől függ a Mikó-ügy
2013. február 8. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

Óvatos a Mikó-ügyben a legfelsőbb ítélő és semmitőszék által hozandó döntés kapcsán Markó Attila parlamenti képviselő. A honatya a per hosszúságát a politikai helyzettől teszi függővé. 

Túldimenzionált a székelyzászló-ügy?
2013. február 8. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

Markó Attila képviselő szerint egyszerűen túl van értékelve a székely zászló körül kirobbant, diplomáciai szintre jutott konfliktus. A honatya ugyanakkor úgy látja, elsődlegesen figyelemelterelő célja van. 

A Mikó Imre jogvédő irodára koncentrál Markó Attila
2013. február 8. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

Hamarosan megnyitja képviselői irodáját Sepsiszentgyörgyön Markó Attila parlamenti képviselő, de energiáit elsődlegesen a szintén az elkövetkezendő hetekben létrejövő Mikó Imre jogvédő iroda hatékony működésére áldozná a honatya. 

Székely zászlót tűznek ki a magyarországi önkormányzatok és szervezetek
2013. február 8. – Krónika

Hargita és Kovászna megyével való szolidaritásként több magyarországi önkormányzat illetve szervezet is kihelyezi a székely zászlót székhelyének homlokzatára, miután a két erdélyi megye prefektusai körlevélben tiltották meg a székely zászló használatát.

Az Európai polgári kezdeményezésről egyeztetett az RMDSZ és az SZNT
2013. február 8. – Krónika

Az európai polgári kezdeményezésről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. A megbeszélésről kiadott SZNT-közlemény szerint Kelemen Hunor megerősítette: jónak tartják a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, és úgy vélte, az összhangban van az RMDSZ céljaival is. Kelemen Hunor pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján úgy vélte, az RMDSZ és az SZNT tervezete kiegészítik egymást. Reményét fejezte ki, hogy mindkét tervezet kiállja az Európai Bizottság előzetes vizsgálatának a próbáját, és mindkét tervezethez kezdhetik gyűjteni az aláírásokat. Az MTI kérdésére hozzátette, egymás aláírásgyűjtésének a támogatásáról csak akkor egyeztetnek, ha mindkét tervezet zöld utat kap az Európai Bizottságtól.

Zászlóügy: tüntettek a bukaresti magyar nagykövetségnél
2013. február 8. – Krónika

Tucatnyi tüntető gyűlt össze a bukaresti magyar nagykövetség előtt péntek délután, és román nemzeti lobogókat tűztek ki a külképviselettel szemben lévő kerítésre. A demonstrálók a székely és általában minden idegen zászló Románia területén való kitűzése ellen tiltakoztak, ugyanakkor elítélték Magyarország beavatkozását a székelyföldi zászló-vitába.

Pénteken is írtak a romániai lapok a székelyzászló-ügyről
2013. február 8. – Erdély Ma

A pénteki romániai lapok többsége mind a magyar, mind a román kormányt felelősnek tartja azért, hogy éles vita alakult ki közöttük a székely zászló ügyében, reagálásukat túlzónak tartja, ami szerintük csak mögöttes érdekekkel magyarázható. 

Székelyzászló-ügy – Kelemen Hunor: nem visz előbbre a nacionalista kártya
2013. február 8. – Erdély Ma

Nem viszi előbbre Románia ügyeit a nacionalista kártya kijátszása – jelentette ki egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Kelemen Hunor természetesnek ítélte, hogy a közösségek használják szimbólumaikat. Az RMDSZ elnöke úgy vélte, mesterségesen duzzasztották fel a székelyzászlós konfliktust, pedig sem Magyarországnak, sem Romániának nem érdeke a feszültségek kiélezése. 

Toró T. Tibor: ebben a zászlóháborúban nem a zászló a tét
2013. február 8. – Erdély Ma

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorának vendégeként a székely zászló kitűzésének fontosságáról szólva azt mondta, hogy ez jelzi Székelyföld sajátos jogállását, amely eddig még csak a szívekben létezik, papíron sajnos sehol. Az EMNP elnöke úgy véli, hogy a zászlóháborúban egy tapodtat sem szabad visszalépnünk, mert ehhez nekünk jogunk van, de igazából nem a zászló a tét, hanem az alkotmánymódosítás és a területi, közigazgatási reform, amely előtt most Románia áll. Ott vannak az igazi tétek a magyarok, és az egész ország számára, a felfújt zászlóháború pedig éppen ezt akarja elrejteni, hangsúlyozta Toró. 

Borbély véleménye a székely zászlós „háborúról”
2013. február 9. – Erdély Ma

Amennyiben a magyar pártok kampányfogás céljából tűzték ki a székely zászlót Magyarországon, ebből komoly probléma lehet – nyilatkozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Ebből kiindulva, felhívta a szomszédos ország politikai szereplőinek a figyelmét, ne gerjesszenek az ottani politikai viták által nálunk is kényes helyzetet, ugyanis ez nem a legjobb alkalom a feszültség keltéséhez.

Corneliu Grosu: Maros megyében nincs pánik a székely zászló miatt
2013. február 9. – Erdély Ma

Maros megye prefektusának csütörtökön tett nyilatkozataira hivatkozik a média, miszerint Corneliu Grosu főispán konzultációra hívatta be Szováta, Gyulakuta, Makfalva és Mezőpanit polgármestereit, ahol a székely zászlót kifüggesztették a polgármesteri hivatalok épületére. A főispán azt is tudni vélte, hogy egy tanintézetre és egy kórházépületre is kikerült a székely zászló. A sajtó érdeklődésére Corneliu Grosu cáfolta, hogy behívta volna a településvezetőket a megyeszékhelyre.

Budapest lerohanásával viccelődött a gálaesten Valer Marian
2013. február 9. – Erdély Ma

Elképesztő, az Antonescu vasgárdistáinak idejét idéző kijelentések árnyékolták be pénteken a Szatmár megyei díjátadó gálát Szatmárnémetiben, amelyen Valer Marian USL-és szenátor több száz ember füle hallatára azon poénkodott, miként kellene lerohanja a román hadsereg Budapestet! 

Székely és magyar zászlóval vonuló csoportot igazoltatott a rendőrség Marosvásárhelyen
2013. február 9. – transindex.ro

Kilenc, székely és magyar zászlóval felszerelkezett fiatalt igazoltatott a rendőrség szombat délelőtt Marosvásárhelyen – közölte a helyi rendőrség vezetője. Valentin Bretfelean szerint lakossági bejelentés alapján igazoltatták a kilencfős csoportot, amely a Papiu Ilarian Líceum, az egykori leányiskola melletti temetőben koszorúztak a magyar hősök tiszteletére. A csendőrség és a rendőrség szóvivője egyaránt hangsúlyozták, a fiatalokat nem bírságolták meg, mivel nem követtek el közrend- és csendháborítást, valamint a törvényeknek megfelelő módon emlékeztek. 

Székely történelemóra a román sajtónak
2013. február 9. – Kovács Attila – szekelyhon.ro

A székelység történetét bemutató, tavaly megjelent történelemkönyvvel, a székely zászló történetével, székely szimbólumokkal ismerkedett a központi román sajtó képviselőinek egy csoportja péntek este Csíkszeredában. 

Ingyen székely zászló az MPP-től
2013. február 9. – Fancsali Attila – szekelyhon.ro

Hamarosan ingyen osztogat székely zászlókat az igénylőknek a Magyar Polgári Párt – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján az alakulat elnöke, Biró Zsolt. Mint fogalmazott, még ki kell dolgozniuk a technikai részleteket. 

Sok a kérdés, kevés a pénz Udvarhelyszéken
2013. február 10. – Simon Eszter – szekelyhon.ro

Számonkérések és elvárások fogalmazódtak meg a február 9-én Székelykeresztúron megrendezett RMDSZ-es udvarhelyszéki önkormányzati ülésen. Második napirendi pontban az MSZP országos elnökségének az RMDSZ elnökségével való januári kolozsvári közösködését kérték számon Udvarhelyszék polgármesterei. Moldován József képviselő elmondta, hogy az RMDSZ eddig és ezután is minden olyan politikussal találkozik, aki a magyarság érdekeit tartja szem előtt. Kifejtette, hogy a médiában elterjesztett hírekkel ellentétben a két párt semmiféle egyezményt nem írt alá, csupán két alapítványuk, a Kós Károly Akadémia és a Táncsics Mihály Alapítvány vezetői, Markó Béla és Szabó Vilmos írtak alá egy együttműködési megállapodást. 

Spiegel Online a zászló-ügyről: az utóbbi évek legsúlyosabb konfliktusa alakult a két ország között
2013. február 10. – transindex.ro

A kisebbségi jelképhasználat körül kirobbant magyar-román vitáról közölt beszámolót a Spiegel Online német hírportál. A Diplomáciai válság: Magyarország zászlóháborúba vonul Románia ellen című cikkében Keno Verseck kiemelte: a két uniós tagország viszonyában kialakult “mély diplomáciai válság” kiváltó oka “egy kicsinyes vita egy történelmi zászlóról”. A “nacionalista hisztéria a kormányokat segíti a választási harcban” – tette hozzá. 

Prefektus függő-e a székely szimbólumok szabad használata?
2013. február 10. – Erdély Ma

Jó együttműködést szeretne kialakítani a helyi hatóságokkal és tekintettel lesz a magyar közösség érzékeny pontjaira, a törvényt azonban be kell tartani – jelentette ki hivatalba iktatásán Kovászna megye új prefektusa. Dumitru Marinescu hangsúlyozta: a törvényről nem nyitnak vitát. 

Egész napossá tenné adását az Agnus Rádió
2013. február 10. – transindex.ro

A kor elvárásainak megfelelően megújítaná kommunikációját az Erdélyi Református Egyházkerület, ennek része lenne az egész napos rádióadás - jelentette be a kolozsvári Agnus rádió tizedik születésnapja alkalmából szervezett szombati rendezvényen Kató Béla, az egyházkerület nemrég beiktatott püspöke. 

Szabó: ez diszkrimináció!
2013. február 11. – Krónika

Szégyenletesnek és mélységesen zavarónak tartja Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő azt a tényt, hogy 2013- ban megtörténhet, hogy Nagyváradon egy utca lakosainak a kérésére Bajor Andorról Veteranilorra  neveznek át egy utcát. Eközben egy nappal korábbi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor RMDSZ-es helyi tanácsos azzal magyarázta azt a tényt, hogy frakciója nem fejezte ki tiltakozását a döntés ellen, hogy többszöri tárgyalások után sikerült beleíratni a helyi határozatba, hogy egy új utca kapja meg a Bajor Andor nevet. 

Nagyfokú az intolerancia
2013. február 11. – Krónika

A romániai lakosság kétharmada szerint az országban létezik cigányprobléma – derül ki a Pro Democratia Egyesület felméréséből. A megkérdezettek 72 százaléka mondta azt, hogy nagymértékben megbízik a románokban, 28 százalék a magyarokban és mindössze 9 százalék a romákban. 

Központi régiósítás
2013. február 11. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Egyesek szerint a kabinet az etnikai konfliktus ébren tartásával próbálja elterelni a polgárok figyelmét arról, milyen érdeksérelmek érik őket, amennyiben a kormány azon tervezetét ültetik gyakorlatba, miszerint az életképtelenségüket már eddig is bizonyító, jelenlegi fejlesztési régiókat ruházzák fel közigazgatási hatáskörökkel. Másrészt a magyarellenes hangulatkeltéssel alapoznák meg a közvélemény előtt annak „szükségességét”, hogy ne jöhessen létre olyan régió, amelyben a magyarok többségben vagy igen jelentős arányban vannak jelen”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria