Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. február 29.

2012. február 29.

2012. 2. 29.
Megosztás:
2012. február 28. – Krónika
Megszavazta a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálását kedden a képviselőház. A magyar felsőoktatási intézmény akkreditálásában a képviselőházé volt az utolsó szó, a szenátus már múlt év decemberében rábólintott a törvénytervezetre. A Sapientia akkreditálása azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is támogathatja.
 
2012. február 28. – MTI/Erdély.ma
A magyar kormány nagy örömmel értesült a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keddi akkreditációjáról – mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a román kabinet döntése után az MTI-nek. A helyettes államtitkár kiemelte: hosszú folyamat eredménye az akkreditáció.
 
2012. február 28. – transindex.ro
A szenátus közigazgatási bizottsága negatívan, az emberjogi és kisebbségekkel foglalkozó bizottság viszont pozitívan véleményezte azt az indítványt, miszerint a közhivatalnokok 10-10 százalékos fizetésemelésben részesülnének, ha ismerik egy vagy több, az adott közigazgatási területen élő kisebbség nyelvét. A helyi közigazgatási törvényt kiegészítő indítványt Márton Árpád és Máté András Levente nyújtották be.
 
2012. február 28. – Parászka Boróka – manna.ro
Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével készített interjút a manna.ro. A politikus hangsúlyozta: „Tőkés legfrissebb nyilatkozatából jól látszik, hogy valójában a parlamentbe készül. Nem arról beszél, hogy megnyeri a választásokat Csíkszeredában, Szatmárnémetiben”. Kelemen szerint „ha holnap lennének a választások, akkor megszereznék azt, amit az MPP 2008-ban megszerzett. Ahhoz nem nagyon lehet hozzátenni, talán a bizonytalanoktól lehet szavazatokat várni, de nem sokat”.
 
2012. február 28. – Erdély Tv/Erdély.ma
Vass Levente az RMDSZ jelöltje és nincs szükség előválasztásokra, mondta az RMDSZ elnöke a szombati Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén. Hamar kiderült azonban, hogy nézetkülönbség van a jelölt és az RMDSZ vezetése között. „Értsék meg kérem, muszáj egyeztessek a történelmi egyházak vezetőivel, muszáj egyeztessek az egyetemek vezetőségével, muszáj egyeztessek a saját pártomnak a vezetőségével, és igenis azzal a szövetségessel, aki az elmúlt 8 hónapban, a mi pártunkhoz hasonlóan mindent megtett azért, hogy Vass Levente ne 1%-on, hanem sokkal többön legyen, nem magáért, hanem a magyarságért” – mondta Vass Levente.
 
2012. február 28. – Erdély Ma
A keddi, február 28-i bizottsági ülésen néhány módosítást szavazott meg a szenátus oktatási szakbizottsága az új tanügyi törvényre vonatkozóan. Az új módosítások értelmében a felekezeti iskolák esetében a minimális létszámot, amely alapján az iskola megkaphatja a jogi személyiség státuszt, lecsökkentették 300-ról 200-ra.
 
2012. február 28. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
A MOGYE román diákságát tömörítő Liga Studenţilor Tîrgu Mureş képviselői honlapjukon tették közzé azt a nyílt levelet, amelyet az egyetem magyar hallgatóinak címeztek, hogy „egységre” buzdítsák diáktársaikat, mivel szerintük a magyar politikusok félrevezetik őket. Ennek érdekében felvonulást szerveznek kedden az egyetem épülete előtt.
 
2012. február 28. – Erdély Ma/Bukaresti Rádió
Romániát a régiók átszervezése erősítheti meg – válaszolta Cristian Diaconescu külügyminiszter magyar kollégájának, aki a hónap elején egy lapinterjúban azt mondta, hogy az autonómia erősebbé tehetné a román nemzetállamot. Diaconescu az Adevarulnak adott interjúban válaszolt Martonyi Jánosnak, utalva az RMDSZ álláspontjára is: a régiók átszervezésében nem játszhatnak közre etnikai kritériumok, csakis gazdaságiak.
 
2012. február 28. – Vajdaság Ma
Románia elvárja Szerbiától, hogy ne csak a Vajdaságban alkalmazzon európai szellemiségű kisebbségpolitikát, hanem az ország egész területén - jelentette ki az MTI-nek kedden Korodi Attila, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke. A politikus elmondta: Szerbia nem ismeri el a Timok völgyében élő román kisebbséget, a vlachokat, akik semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Belgrád vlach kisebbségnek tekinti ezt a közösséget, és nem ismeri el, hogy ők is románok, mint a Vajdaságban élő bánáti román kisebbség tagjai.
 
2012. február 28. – R. Kiss Edit – szekelyhon.ro, Krónika
Az anyanyelven való tanulás fontosságára hívja fel a figyelmet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének országos elnöksége. A testület arra buzdítja a beiratkozás előtt álló gyerekek szüleit, hogy válasszák a magyar tannyelvű oktatási intézményeket.
 
2012. február 29. – Krónika
Az OTP Bank Románia és a Mol Románia is csatlakozott a Claudiopolis Egyesület és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum által Kolozsváron kezdeményezett Igen, tessék! nyelvhasználati kampányhoz. Biharban csütörtökön indul a program, más megyék is csatlakoztak.
 
2012. február 29. – Krónika
Tőkés László nevében aláírt, hamisítványnak bizonyult levelet tett közzé az egyik közösségi oldalon Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának RMDSZ-es vezetője. Az EP fejlécével ellátott, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek címzett levélben Tőkés olyan kiemelkedő eredménynek nevezi a Sapientia EMTE akkreditálását, amely a közösségünk megmaradása és szellemi fejlődése szempontjából hosszú távú garanciát jelent.
 
2012. február 29. – Új Magyar Szó
„Kérdezze a pártokat: az RMDSZ-t, az EMNP-t és az MPP-t” – reagált Vass Levente az ÚMSZ-nek arra a kérdésére, mi az esélye annak, hogy induljon a marosvásárhelyi választásokon a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) múlt hét végi ülésén elhangzottak után. „Én az RMDSZ-től és az EMNP-től eddig csak biztató szavakat kaptam, semmilyen konkrét támogatást nem” – jelentette ki.
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria