Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 11.

2012. július 11.

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul Románia ügyében
2012. július 10. – Krónika
Dömötör Csaba, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) az elnöke Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez intézett levelében elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldali pártok meggátolták a romániai események napirendre vételét az EP legutóbbi plenáris ülésén.

A szavazásra jogosultak több mint fele szükséges az érvényes referendumhoz
2012. július 10. – Krónika
Csak akkor lesz érvényes a Traian Băsescu felfüggesztése kapcsán július 29-re kiírt népszavazás, ha azon a szavazásra jogosult személyeknek több mint fele leadja a voksát. Az Alkotmánybíróság kedden ugyanis úgy döntött a referendumtörvénynek a Szociál-liberális Szövetség (USL) kezdeményezte módosításról, hogy az nem sérti az alaptörvényt, amennyiben biztosítják a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább felének részvételét a referendumon. Ezzel szemben Mircea Dușa parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter azt állítja: a népszavazást a július 6-án hozott sürgősségi kormányrendelet szerint kell lebonyolítani, amely szerint a referendumon a döntéshez elegendő a résztvevők többségének egybehangzó véleménye.

Magyari Tivadar: az elméleti középiskolákban a magyar fiatalok több mint 70%-a sikeresen érettségizett
2012. július 10. – transindex.ro
Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese hétfőn értékelte az idei érettségi eredményeket. „Az elméleti középiskolák magyar végzettjei körében az országos szinten mért sikeresség megközelíti a 80%-ot, és valamennyi magyar elméleti középiskola esetében 70% felett van” - fogalmazott Magyari. Hozzátette, ez a hírek jó oldala, hiszen éppen azokról a fiatalokról van szó, akik olyan iskolákba jártak, ahol a sikeres érettségi és felsőfokon való továbbtanulás a fő cél.

Viktor és Victor meg a nagy büdös Ká
2012. július 10. – Szigeti L. Péter – manna.ro
A Manna publicistája szerint „a nyugati sajtó azt találgatja, hogy ki a jobb (rosszabb): Orbán Viktor vagy Victor Ponta, és hogy Magyarország vagy Románia fog gyorsabban belezuhanni az enkezével kiöblösített pöcegödrébe. A nyugati sajtó el van tévedve, mert nem látja, hogy a magyar jobboldal és a román baloldal ugyanannak a politikai családnak a két, minden hájjal megkent, egymással szoros elvi és gyakorlati kapcsolatban álló tagja”.

Két kilencedik indul a Téglásban
2012. július 10. – Gáspár-Barra Réka – Nyugati Jelen
Bár a középiskolai osztályokba való számítógépes leosztás hivatalos eredményei csak hétvégére várhatók, a dévai Téglás Gábor Iskolacsoport vezetőségének előzetes összesítése alapján már tudni lehet, hogy a megye egyetlen magyar középiskolájában szeptemberben két párhuzamos kilencedik osztály indul.

„Hogy is van ez?”
2012. július 10. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Az RMDSZ korábbi marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, dr. Vass Levente szerint a mostani az ellentétek kampánya volt a szövetség részéről, hiszen míg a tág közvélemény előtt sikerről beszéltek, addig a tagság és a választmány előtt kudarcot emlegetnek.

Visszahívta a kormányfő Ladányi Árpádot a Pénzügyőrség éléről
2012. július 10. – transindex.ro
Visszahívta Victor Ponta Ladányi Árpádot a Pénzügyőrség éléről. Ladányi 2010 elejétől, az RMDSZ testülete, a Szövetségi Állandó Tanács javaslatára került a pénzügyőrség élére.

Civil tiltakozás a Mikóért
2012. július 10. – Bíró Blanka – szekelyhon.ro
Tucatnyian csatlakoztak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épülete előtt péntek óta minden nap tüntető Sánta Imre lelkipásztorhoz. Leginkább a volt mikós diákokat háborította fel a buzăui bíróság döntése, hogy az iskola telekkönyvéből törölték a református egyház tulajdonjogát, és letöltendő börtönbüntetésre ítélték a restituciós bizottság tagjait.

Mit mondott Orbán Kelemen Hunoréknak?
2012. július 10. – Cseke Péter Tamás – maszol.ro
Orbán Viktor legendásan jó viszonyt ápol Traian Băsescuval, ennek ellenére még csak sugallni sem próbálta hétfőn Kelemen Hunoréknak, miként járjon el az RMDSZ az államfő menesztéséről szóló referendumon. A kormányfő a Fidesz védnökségét élvező EMNP és MPP választási leszereplését sem kommentálta.

Konfliktusok az RMDSZ-ben
2012. július 11. – Krónika
Eddig szőnyeg alá söpört igazságok kimondásától, a csúcsvezetők megdorgálásától, személyes vádaskodásoktól, régebbi lincshangulatok felemlegetésétől, látványos kivonulásoktól és lemondásoktól volt hangos a marosvásárhelyi RMDSZ választmányi ülése. A tanácskozáson komoly botrányt váltott ki a Maros megyei RMDSZ vezetőinek megbízásából a helyhatósági választások után készült jelentés, amely negatív fényben tüntette fel Marosvásárhely legtöbb körzetét.

Elköltöztethetik az Adyt
2012. július 11. – Krónika
Nincs érvényes bérleti szerződése a nagyváradi Ady Endre Gimnáziumnak. Az iskola vezetősége arra vár, hogy az épülettulajdonos katolikus püspökség végre megegyezzen a szerződés feltételeiről az önkormányzattal, amely túl nagy bér esetén akár el is költöztetheti a tanintézetet.

Kitérő választ adott a pátriárka
2012. július 11. – Krónika
Daniel pátriárka ortodox egyházfőnek a hivatala azt tanácsolja Tőkés László EP-képviselőnek, forduljon közvetlenül a Hargita és Kovászna megyei ortodox püspökséghez azokban az ingatlanügyekben, amelyek foglalkoztatják – derült ki a patriarkátus tegnapi közleményéből. Az ortodox egyházfő hivatala arra a levélre reagált, amelyben Tőkés együttműködést javasolt a pátriárkának az egyházak és etnikumok közötti feszültség megelőzése érdekében.

Konvenció nélkül támadják Pontát
2012. július 11. - Kristály Lehel - Magyar Hírlap
Martin Schulz az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata elnöke szerint az EU-nak fel kell lépnie, ha Romániában sérülnek az európai normák. Az elnök ma találkozik Brüsszelben Victor Ponta román kormányfővel, aki rajta kívül további uniós vezetőknek fog beszámolni kormánya intézkedéseiről. Eközben Traian Basescu átadta elnöki hivatalát Crin Antonescu ideiglenes elnöknek, mivel a román alkotmánybíróság érvényesnek nyilvánította a parlament döntését az elnök felfüggesztéséről.

Az RMDSZ védelmében
2012. július 11. - Aczél Endre - Népszabadság
Kövér László Magyar Hírlapban megjelent interjújára reagál Aczél Endre, aki több szellemi önállóságot várt volna a házelnöktől, mert szerinte az elhangzottak megegyeznek Tőkés László és Szász Jenő szavaival. Az RMDSZ amikor kormányon volt a magyarság javára politizált. El tudott fogadtatni olyan programokat, amiket a román politikusok ha nem lett volna szükség az RMDSZ-re a kormányalakításhoz, szóba sem hoztak volna.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria