Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 16.

2012. július 16.

Három kisebbségi jogi javaslatot kíván benyújtani az Európai Bizottsághoz az autonómiatanács
2012. július 15. – Krónika
Három, a kisebbségi jogokról szóló javaslatot kíván benyújtani az Európai Bizottsághoz (EB) a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT). Erről döntöttek a testület budapesti ülésén, amelyen 12 tagúra bővült a szervezet, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felvételével. Javaslatot készített az EMNP mellett az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács. A dokumentumok benyújtására az európai polgári kezdeményezésről szóló uniós rendelet ad lehetőséget, április 1-je óta.

Az RMDSZ szerint Tőkés félretájékoztatta az Európai Néppártot
2012. július 13. – Krónika
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken levélben tájékoztatta a romániai helyzettel kapcsolatos álláspontjáról az Európai Néppárt (EPP) vezetőit, miután Tőkés László európai parlamenti képviselő Kelemen megfogalmazása szerint „több megtévesztő szándékú levelet” tett közzé az RMDSZ-ről és annak politikai cselekedeteiről.

Elemzők: ne mossák össze a magyar és a román helyzetet!
2012. július 13. – Kossuth Rádirdély Ma, 
Alapvető különbség Magyarország és Románia között, hogy a magyar kormány kétharmados választási győzelemmel került hatalomra, a román koalíció azonban háttéralkuk eredményeként – mutattak rá elemzők a Kossuth Rádióban azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió vezető illetékesei a jogállamiság biztosítását célzó intézkedésekre sürgették Victor Ponta miniszterelnököt Brüsszelben.

Az erdélyi magyarság sem tudja távol tartani magát a belpolitikai csatától
2012. július 13. – MTI/Erdély Ma
Az erdélyi magyarságnak aligha sikerül távol tartani magát a román pártok egyre durvább hatalmi harcától, amely az államfő leváltásáról kiírt népszavazásban csúcsosodik ki – állították az MTI által megkérdezett erdélyi elemzők.

Minden IX. osztály elindul a Csikyben
2012. július 13. – Kiss Károly – Nyugati Jelen
Péntek kora délután tették közzé a VIII.-osok képességvizsgái utáni országos számítógépes kihelyezés eredményeit. Ezek szerint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium meghirdetett valamennyi osztálya beindulhat a 2012–2013-as tanévben.

A többnyelvűség támogatásának fokozását kéri Sógor Csaba
2012. július 15. – Erdély Ma
Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő levélben fordult Androulla Vassiliou-hoz, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosához. Levelében a képviselő üdvözölte az Erasmus Mindenkinek (Erasmus for All –E4All) című EU-s program kezdeményezését, és kiemelte a benne foglalt számos, a nyelveket kulcsfontosságú elemként kezelő és a többnyelvűséget bátorító javaslat fontosságát.

Ciprian Dobre: az Európai Unió vezetői beleavatkoznak Románia belügyeibe
2012. július 15. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Az Európai Unió vezető politikusai pont olyan durván beleavatkoznak Románia belügyeibe, mint a Fideszes politikusok tették azt az önkormányzati választások, illetve a Nyirő József újratemetési kísérlete idején – állította sajtótájékoztatóján a Liberális Párt Maros megyei szervezetének elnöke.

Harc a magyar tábláért
2012. július 16. – Krónika
Számos ígéret, egyezség és döntés ellenére a mai napig sem helyezték ki Marosvásárhely egykori városházának a falára azt a magyar nyelvű márványtáblát, amellyel a ’89-es forradalom hőseinek állítottak volna emléket.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria