Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 20.

2012. július 20.

Botrány a Román Jégkorong Szövetség közgyűlésén – ismét Tánczos Barna az elnök
2012. július 19. – Krónika
Csaknem tíz órán át tartó, botrányokkal tarkított közgyűlés végén szerdán este újraválasztotta az elnöki tisztségbe Tánczos Barnát a Román Jégkorong Szövetség. „A vita és a harc arról szól, hogy vezethetik-e magyarok a Román Jégkorong Szövetséget” - nyilatkozott a közgyűlés után az MTI-nek Tánczos Barna

Az RMDSZ nem kér az MPP által javasolt választási szövetségből
2012. július 19. – Krónika
Nem lehet komolyan venni Szász Jenő pártelnök azon javaslatát, hogy a három erdélyi magyar párt választási szövetségként induljon az őszi parlamenti választásokon – nyilatkozta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A főtitkár szerint Szász Jenő nagyon jól tudja, hogy Románia főügyésze bármelyik pillanatban feloszlathatja a Magyar Polgári Pártot, hiszen az nem felel meg a párttörvény előírásainak, miszerint két egymás utáni választáson egyenként 50 000 szavazatot kell elérni. Kovács úgy látja: ennek tudatában Szász Jenő kétségbeesetten keresi a kiutat a politikai porondon való megmaradására.

Feloszlik az Új Jobboldal román szélsőjobb egyesület
2012. július 19. – transindex.ro
Megalakulása után 12 évvel feloszlik az Új Jobboldal román szélsőséges-nacionalista egyesület, a feloszlatást az alapító Mihai Rapcea kezdeményezte, sőt, eláll a pártalapítási szándéktól is.

Készülődés Tusványosra
2012. július 19. – szekelyhon.ro/Erdély Ma
Toró T. Tibor, a tusványosi rendezvények egyik alapítója arról beszélt, hogy a szervezők filozófiája az, hogy változunk, és mégsem változunk, minden évben valami újat hozzá kell adni, ki kell találni, ugyanakkor vannak azok az elvárások is, amelyekre mindenki számít.

Kolozsvári Magyar Napok: százezer látogatóra számítanak
2012. július 19. – maszol.ro
Augusztus 13-án kezdődik és nyolc napon át tart majd az idei Kolozsvári Magyar Napok. A szervezők több mint 110 programmal készülnek, a nemzeti ünnep estéjén a Zrínyi rockoperát láthatja a közönség Kolozsvár Főterén.

Tízezrek tüntethetnek a Mikóért
2012. július 19. – Both Ildikó – szekelyhon.ro, Krónika
Tízezreket várnak a Székely Mikó Kollégium elé szeptember elsején Az igazság napja elnevezésű tiltakozó akcióra. Ugyanakkor az Amerikai Magyar Szövetség is aggodalmának adott hangot az ügyben.

Csíkszeredába jön Ponta és Antonescu
2012. július 19. – Kovács Attila – szekelyhon.ro, Krónika
Szombaton Csíkszeredában találkozik Hargita, Kovászna és Maros megye vezetőivel, polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu ideiglenes államfő – jelentette be a megyeszékhelyen Mircea Duşa parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter.

Önkormányzati tanács az EMNP-nél
2012. július 20. – Krónika
Megyei Önkormányzati Tanácsot (MÖT) alakított az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Szatmár megyei szervezete. A testület tagságát a helyhatósági választásokon tisztséget szerzett önkormányzati képviselők alkotják. Elnöknek G. Katona József gencsi tanácsost választották.

Băsescu mellett az EMNP és az MPP
2012. július 20. – Krónika
Az RMDSZ állásfoglalásától eltérően a másik két romániai magyar politikai alakulat Traian Băsescu államfő felfüggesztése ellen foglal állást. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyar közösséget megosztja Traian Băsescu személye, a felfüggesztett államfőnek hívei is, ellenségei is vannak a közösségben, s mindenkinek nagyon pontosan kialakított véleménye van a leváltásról.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria