Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 24.

2012. július 24.

Codrin Munteanu: a Székely Mikó Kollégiumot nem fogják újraállamosítani
2012. július 23. – Krónika
Megalapozatlannak és feszültségkeltőnek nevezte a Székely Mikó Kollégium „újraállamosításáról” szóló híreket hétfői sajtótájékoztatóján Kovászna megye prefektusa. Codrin Munteanu úgy vélte, alaptalanul kelt társadalmi feszültségeket a Székely Mikó Kollégium ügye. A prefektus értelmezése szerint az épület tulajdonjogáról az Erdélyi Református Egyházkerület és a Székely Mikó Kollégium között van nézeteltérés, ezért bármilyen végleges bírósági ítélet születnék is, a tulajdonos vagy az egyik vagy a másik fél lehet.

Az RMDSZ is csatlakozik a tiltakozó megmozduláshoz
2012. július 23. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
A történelmi magyar egyházak mellett az RMDSZ is csatlakozott az Igazság Napja nevet viselő, a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen tiltakozó megmozduláshoz. Sántha Imre bikfalvi református lelkész szerint minden jó hiszemű embernek ott a helye szeptember elsején, de nem szeretné, ha politikai színezetet kapna a kezdeményezés.

Marosvásárhely: éleződik a vita az RMDSZ megyei és helyi vezetői között
2012. július 23. – Krónika
Cáfolta Benedek István marosvásárhelyi RMDSZ-elnök Brassai Zsombornak, a szövetség Maros megyei ügyvezető alelnökének azon állítását, hogy rendes vezetőség helyett öttagú bizottság vezetné a helyi szervezetet. „A híresztelések, és Brassai Zsombor ügyvezető alelnök zavaros, ellentmondásos és félretájékoztató nyilatkozatai ellenére van marosvásárhelyi RMDSZ, van annak elnöke, választmánya, van 13 körzete és a körzeteknek elnökei és tagjai” – jelentette ki Benedek István a Brassai nyilatkozatára reagálva.

Orbán Viktor nem kukoricázik
2012. július 23. – Szigeti L. Péter – manna.ro
A Manna publicistája szerint Tusványoson “hiába ébreszt Orbán Viktor hangja. Hiába varrnak egy egész hetes programsorozatot a hétvégi beszédére, mintha egy teljes görög kórus vezetné fel az isteni, messzire (a fenyveseken túlra) visszhangzó hangját. Mintha lenne nemzeti kormány, nemzeti kormánykörök, és azoknak szabadságon lévő nemzeti dolgozóik, nemzeti vállalkozókkal, nemzeti alvállalkozókkal, kalácssütőkkel és kalácsevőkkel. És trikolórral is persze”.

Tusványos a világ közepe
2012. július 24. - Borsodi Attila - Magyar Nemzet
Idén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Most is, mint a korábbi években a magyar kormány több tagja is ellátogat a táborba. Többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is tart előadást, de a rendezvényen részt vesz Németh Zsolt és Gulyás Gergely is.

Ott lesz Orbán a világ közepén
2012. július 24. - Szőcs Levente - Népszabadság
A 23. Bálványosi Szabadegyetemmel kapcsolatban írja a Népszabadság, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén a magyar-román fél közötti párbeszéd helyett idén monológ lesz. A szervezők több magas rangú román politikust meghívtak azonban elutasító választ kaptak. Az elmúlt két évben sor került Orbán Viktor és Traian Basescu közötti találkozóra, mivel az államfőt felmentették tisztségéből idén nem kapott meghívót.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria