Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 26.

2012. július 26.

Tusványos - Megnyitották a szabadegyetemet
2012. július 25. - Gazda Árpád - MTI/Erdély Ma
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjével kezdetét vette a XXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Diáktábor és Fesztivál. A politikus elmondta, hogy „Nemcsak Magyarországnak van felelőssége a nemzetrészek vonatkozásában, hanem a nemzetrészeknek is felelősségük van az egész magyarság ügyében.” Kijelentette, hogy a határon túli pártoknak is fontos szerepük van a román-magyar államközi kapcsolatok alakulásában. Németh Zsolt államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy rendkívüli fontossággal bírnak a romániai választások, mert ezáltal „választ kapunk arra, hogy Románia az erdélyi magyarok iránti tiszteletére alapozza-e a jövőjét, vagy a nacionalista hangulatkeltésre.”

Semjén: Az állampolgársági kérelmek száma elérte a 300 ezret
2012. július 25. - Baranyi László - MTI/szekelyhon.ro
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Bálványosi Nyári Szabadegyetem megnyitóján jelentette be, hogy beadták a 300 ezredik magyar állampolgársági kérelmet. Kiemelte, hogy a nemzetpolitika tekintetében a honosítás a legfontosabb az egyetemes magyarság szempontjából. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta a magyar kormánynak egyformán fontos minden magyar, függetlenül attól, hogy a romániai, erdélyi pártok közül melyikkel szimpatizál.

Levélben szavaznak majd a határon túli magyar állampolgárok?
2012. július 25. - Gazda Árpád - MTI/Népszabadság
Gulyás Gergely a Fidesz képviselője a Tusványosi szabadegyetemen jelentette ki, hogy várhatóan levélben szavazhatnak a 2014-es magyarországi választásokon a magyar állampolgárok. Bár viták vannak a Fideszen belül is, hogy melyik megoldás lenne a legkedvezőbb, szerinte a levélben szavazás tűnik a lehetőségek közül a legkedvezőbbnek. Székely István az RMDSZ társadalomszervezési főtitkárhelyettese elmondta, hogy a román állam számára nem vállalható a magyar választások szervezésének politikai kockázata.

Új szárny építését tervezik
2012. július 25. - Hargita Népe
A nyár folyamán kezdődik a Sapientia Egyetem csíkszeredai épületének felújítása. A felújítást követően hamarosan új épületszárnyat is építenek – mondta Bíró A. Zoltán dékán. A dékán utalt arra is, hogy az akkreditáció elnyerését követően nemsokára kezdődik az egyetem monitorizálása. Ez egy három évig tartó ellenőrzési folyamat lesz, amely során ellenőrzik a szakok működését, az államvizsga kibocsátását. Bíró A. Zoltán szerint az egyetem felkészült és meg tud felelni az elvárásoknak.

Nézeteltérés
2012. július 26. – Kertész Melinda – transidex.ro
Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szerint Frunda György azon kijelentése, hogy a magyar szavazók voksoljanak Basescu menesztésére a közelgő népszavazáson csupán egy magánvélemény és nem tükrözi a párt álláspontját. Szerinte az lenne a legjobb, ha a két nagy politikai párt közötti belháború befejeződne, mert lehet attól tartani, hogy a további ellenségeskedés az ország gazdaságára nagyon negatív hatással lesz, hozzátette, hogy az RMDSZ a parlamenti választásokig mindenképpen ellenzékben fog politizálni.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria