Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 27.

2012. július 27.

Tusványos - Egyszerűsítik a honosítási eljárást
2012.07.26. – Krónika
Magyarnak lenni jó címmel az állampolgársági helyzetképről rendeztek pódiumbeszélgetést a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Wetzel Tamás állampolgársági ügyekben illetékes miniszteri biztos részvételével. Az Országgyűlés októberben várhatóan olyan törvénymódosításokat fogad el, amelyekkel egyszerűsíti a határon túli magyarok honosítási eljárását - jelentette ki Wetzel Tamás miniszteri biztos. Wetzel Tamás elmondta, a törvénymódosítások elsősorban a nyugati magyar emigráció honosítási procedúráját könnyítik meg, de bizonyos űrlapok egyszerűsítése, összevonása a kárpát-medencei magyarok számára is megkönnyíti a magyar állampolgárság igénylését. A rendezvényen Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára úgy ítélte meg: a kettős állampolgárságról tartott 2004 decemberi népszavazásnak is fontos szerepe volt abban, hogy megélénkültek a határokon átívelő kapcsolatok. A beszélgetésen Boldoghy Olivér révkomáromi színművész sajnálattal állapította meg, hogy a felvidéki magyarok egyelőre nem tudják átélni az állampolgárság megszerzésének felemelő érzését.

Tusványos - Megduplázza a külhoni magyar alkotóműhelyekre fordított költségvetését az MTVA
2012. július 26. – kronika.ro
Megduplázza a külhoni magyar rádiós és televíziós alkotóműhelyek produkcióira szánt költségvetését a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - jelentette be csütörtökön Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pódiumbeszélgetésén Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója. Böröcz István a külhoni alkotóműhelyek, illetve alkotócsoportok integrációjának az elemeit ismertette Tusnádfürdőn. Elmondta, jelenleg két külhoni stúdióval, a kolozsvárival és a székelyudvarhelyivel állnak szerződéses viszonyban. A nyár végére, ősz elejére további nyolc stúdió lép be a rendszerbe. Az MTVA által megörökölt szerződések alapján eddig 29 Kárpát-medencei településen készítettek műsorokat külhoni alkotócsoportok. Számuk a közeljövőben 34-re emelkedik. Olyan településeket kapcsolnak be a rendszerbe, mint Brassó, Zenta, Dunaszerdahely és Párkány. Jelenleg két stúdió képes arra, hogy élő adásban jelentkezzen a magyar közszolgálati médiában. Hamarosan további öt stúdiót tesznek erre alkalmassá.

Tusványos - A Mikó-ügy az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgálja
2012. július 26. – Baranyi László – kronika.ro
Az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgálja az a román bírósági döntés, amely visszaállamosítja a református egyház sepsiszentgyörgyi kollégiumát, a restitúciós bizottság tagjait pedig börtönbüntetéssel sújtja - állapították meg csütörtökön a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. A Székely Mikó Kollégium esete a román igazságszolgáltatással című fórumon Markó Attila, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára, a restitúciós bizottság három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt tagja elmondta: nemcsak a közösségi emlékezet, hanem a dokumentumok is igazolják, hogy a Székely Mikó Kollégium az egyház tulajdona. Úgy vélekedett, hogy Románia az igazságszolgáltatást eszközként próbálja felhasználni a magyar közösség megfélemlítésére, egyházi vagyonának elvitatására.

Parlamentáris királyságot javasol Smaranda Enache
2012. július 27. – Szabadság
A Jogállam és népszavazás Romániában címmel megrendezett tusványosi fórumon Smaranda Enache, a Pro Európa Liga társelnöke borúlátó helyzetképet festett a romániai politikai viszonyokról, ahol véleménye szerint kisebbségben vannak azok, akiknek fontosak a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok. Az ismert emberi jogi aktivista szerint Traian Băsescu felfüggesztett államfő megosztó személyiség, aki mandátuma idején többször megsértette az alkotmányt: ezért mennie kell. De le kell mondania a plagizáló Victor Ponta miniszterelnöknek is, mert egy ilyen ember nem képviselheti Európában Romániát – vélekedett Smaranda Enache. Kifejtette: a legjobb megoldás az lenne Románia számára, ha bevezetnék a parlamentáris királyságot.

Felmérés: elsöprő többség szavaz majd Basescu leváltására
2012. július 26. – MTI/erdely.ma
Egy felmérés szerint a román állampolgárok több mint kétharmada Traian Basescu leváltása mellett fog szavazni a vasárnapi referendumon - közölte a Realitatea román hírtelevízió. Az Operations Research közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Basescu leváltása mellett fog szavazni, és 52 százaléka válaszolta azt, hogy részt vesz a felfüggesztett államfő leváltásáról szóló népszavazáson. A részvételi arány azért fontos, mert a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább fele plusz egy fő megjelenik az urnák előtt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria