Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. július 9.

2012. július 9.

Felfüggesztették tisztségéből Traian Băsescu államfőt
2012. július 6. - MTI/Erdely Ma
A parlament felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt, leváltásáról népszavazáson döntenek majd az állampolgárok – közölték a román hírtelevíziók. A szükséges 217 vokshoz képest 256 szavazattal fogadta el pénteken este a bukaresti parlament két háza a Traian Băsescu elnök tisztségéből történő felfüggesztését célzó határozatot, a román balliberális kormánykoalíció által összehívott rendkívüli ülésszak keretében. Az államfő sorsáról döntő népszavazás várhatóan július 29-én lesz és előzetes felmérések szerint a romániai szavazók kétharmada, lemondása mellett fog szavazni.

Markó Attila: az ítéletet egy külső erő is befolyásolta
2012. július 5. – Duna Tv/Erdély Ma
A restitúciós bizottság tagjai, akiket a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt ítéltek szabadságvesztésre fellebbeztek az ítélet ellen. Markó Attila szerint ez a történet már rég nem róluk szól, hanem arról, hogy egy eszközt keressenek a magyar közösség jogainak a csorbítására, és azt állítja, hogy ezt a döntést egy külső erő is befolyásolta.

Összefogás, de kivel?
2012. július 5. – Háromszék/Erdély Ma
Megoszlik a magyar pártok háromszéki vezetőinek véleménye arról, hogy miként indulnak az őszi parlamenti választásokon, miután az alkotmánybíróság nemrég alaptörvénybe ütközőnek ítélte az egyfordulós, többségi rendszer bevezetéséről szóló jogszabályt.

Borboly beszólt az RMDSZ-nek
2012. július 5. – Krónika
„Haza kell hívni azokat az erdélyi magyarságot képviselő politikusokat, akik otthon érzik magukat Bukarestben” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke a Marosfőn megszervezett EU-tábor megnyitóján. Mint hangsúlyozta, a romániai magyar politikusoknak a magyarságot kell képviselniük a román fővárosban, „nem kormányon kell lenni, vagy ellenzékben, nem a mérleg nyelve szerepet kell felvállalni és a románság sorsáról dönteni”.

Tőkés László együttműködést javasol az ortodox egyházat vezető Dániel pátriárkának
2012. július 6. – Krónika
Levélben közölte a román ortodox egyházat vezető Dániel pátriárkával Tőkés László, elejét szeretné venni annak, hogy a politikum ingatlanügyekben hozott hibás döntései ismét feszültséget gerjesszenek a romániai egyházak és etnikumok között.

Antal Árpád: a magyar közösség szövetségese a jól működő demokrácia
2012. július 6. – Nyugati Jelen/Erdély Ma
A magyar közösség szövetségese „az a demokrácia, amely jól működik” – jelentette ki csütörtökön Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. Antal Árpád szerint a romániai demokrácia bármilyen deficitje „pofont” jelent a közösség számára.

Markó Béla: az EU-ban is, Romániában is újra kell gombolni a kabátot
2012. július 6. – MTI/Erdély Ma
Markó Béla szerint felül kell vizsgálni az Európai Unió, de Románia intézményrendszerét is, és mindkét esetben „újra kell gombolni a kabátot". Az RMDSZ volt elnöke a Magyar Ifjúsági Értekezlet által szervezett marosfői EU-tábor keretében beszélt az európai értékek és az erdélyi érdekek viszonyáról, az erdélyi magyarság kilátásairól a változó Európában.

Antal Árpád támogatja az Andrei Şaguna Liga kezdeményezését
2012. július 6. – Erdély Ma
Hétvégén a román kormánytól kért támogatást a székelyföldi románság jogainak biztosítására az Andrei Şaguna Liga. Ezzel kapcsolatban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kijelentette, amit a liga kér, pozitív diszkrimináció, és támogat minden ilyen kezdeményezést – azzal a feltétellel, hogy minden olyan megyében, amelyben kisebbség él, az kapja meg ugyanazon jogosítványokat, amiket az itt élő románok kérnek.

Borboly: a magyarságnak otthon kellene maradni az államfő felfüggesztéséről szóló népszavazáson
2012. július 7. – transindex.ro
Jobb lenne, ha a magyarság otthon maradna a Traian Băsescu felfüggesztéséről szóló népszavazáson, mert ehhez a politikai harchoz nekik nincs közük – jelentette ki Borboly Csaba. „Úgy gondolom, hogy ez nem a magyar politikai osztály harca volt, ebben a harcban az RMDSZ nem vett részt, ezért jobb ha a referendum napján otthon maradunk” – fogalmazott a Hargita Megyei Tanács elnöke.

Kelemen Hunor: mindenki lelkiismerete szerint szavazott
2012. július 7. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Az RMDSZ honatyáit nem kötötte kötelező erejű döntés az államfő felfüggesztéséről szóló parlamenti szavazáson – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. Mindenki saját lelkiismerete szerint voksolhatott. Az Alkotmánybíróság nem szolgált egyértelmű útmutatással, így ezt tartották az egyedüli korrekt eljárásnak – mondta.

Koncepciós pernek nevezi a Székely Mikó Kollégium ügyét az Erdélyi Református Egyházkerület
2012. július 8. – Krónika
Koncepciós pernek nevezi a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot az egyháznak visszaszolgáltató bizottság tagjai ellen kezdeményezett eljárást az Erdélyi Református Egyházkerület Közgyűlése (EREK). Pap Géza püspök és Geréb Péter főgondnok szerint ez az erdélyi magyarság elleni támadás félreérthetetlen jele, amely kezdetét jelentheti egy küszöbön álló visszaállamosítási folyamatnak.

MÚRE alelnök: a Comunitas Alapítvány önkényesen osztja el a sajtónak szánt támogatásokat
2012. július 8. – Krónika
Önkényesen osztotta el az RMDSZ által létrehozott Communitas Alapítvány a romániai magyar sajtónak szánt támogatásokat – állítja nyílt levelében Szekeres Attila. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének alelnöke szerint a Comunitas Alapítvány a romániai magyar közösségnek szánt 17 178 000 lejből mindössze 3 500 000 lejt tettek megpályázhatóvá az idén. Ebből a sajtószaktestület rendelkezésére 725 000 lejt bocsátottak, aminek elosztásánál egyetlen kritérium érvényesült: az RMDSZ-szel ápolt jó viszony.

Ponta: Romániában csak Tőkés gyakorolt nyomást az igazságszolgáltatásra
2012. július 8. – Krónika
Victor Ponta miniszterelnök szerint Romániában senki sem próbált beavatkozni az igazságszolgáltatás működésébe Tőkés László európai parlamenti képviselő kivételével. A miniszterelnök megjegyzésében arra utalt, hogy a buzăui bíróság három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte annak az állami restitúciós bizottságnak a tagjait, amely a Székely Mikó Kollégium épületét visszaszolgáltatta a református egyháznak. Tőkés László EP-képviselő már a vádemelés után felhívta Viviane Reding EU-biztos figyelmét az esetre.

A rivális pártoknak is köszönhető az RMDSZ fölényes győzelme
2012. július 8. – Pinti Attila – szekelyhon.ro
Szombaton, a marosfői EU-tábor zárónapján az önkormányzati választások abszolút győztesei kaptak főszerepet. A két meghívott, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere és Tóth Sándor, Nyárádszereda elöljárója egybehangzóan azt vallotta, hogy a konkurens pártok mocskolódásai és tisztességtelen kampányfogásai is jelentősen hozzájárultak a sikereikhez.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria