Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 1.

2012. június 1.

Nemzetközi bűnszövetkezet támogatásával vádolják Nagy Zsolt ex-minisztert
2012. május 31. – Krónika
Nagy Zsolt egykori RMDSZ-es távközlési minisztert azzal vádolják a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) ügyészei, hogy csatlakozott egy nemzetközi szervezett bűnszövetkezethez.

Arad: az először választókat is urnákhoz hívja az RMDSZ
2012. május 31. – transindex.ro
Az aradi Csiki Gergely Főgimnázium végzős diákjaival találkozott szerdán Bognár Levente, az RMDSZ Arad megyei területi szervezetének elnöke és Faragó Péter parlamenti képviselő. „Akik most töltik be a 18. életévüket, a felnőtté válással szembesülnek, de a felnőtté válás nemcsak szabadságot jelent, hanem felelősséget is. Vállalnunk kell a felelősséget a döntéseinkért és a magyar közösségért, ahonnan származunk. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha mindannyian a magyar képviseletre szavazunk” – mondta Faragó Péter, a szövetség megyei tanácselnök-jelöltje.

A munkanélküliséget csökkentené Bokor Tibor
2012. május 31. – transindex.ro
Bizalom, biztonság - Szerződés Kézdivásárhelyért címmel tette közzé választási programját Bokor Tibor. Az RMDSZ kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje hangsúlyozta, programját kérdőíves és személyes konzultáció során megismert igényeknek megfelelően dolgozta ki.

Frunda: Marosvásárhelyen két esélyes polgármesterjelölt vetélkedik
2012. május 31. – transindex.ro
Az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje cáfolta az elmúlt hetekben napvilágot látott közvélemény-kutatási eredményeket. Frunda György szerint a jelöltek és versenyben lévő pártok egy része közvélemény-kutatási eredményekkel manipulál. „A számháború helyett nézzük a tényeket, Marosvásárhelyen a polgármesteri szék köztem és a jelenlegi polgármester között dől el” – mondta Frunda György.

Borbély: jó körülményeket kell teremteni azért, hogy a fiatalok itthon maradjanak
2012. május 31. – transindex.ro
„Támogatnunk kell a fiatalokat, olyan körülményeket teremtve számukra, amelyek lehetővé teszik nem csak a gyermekvállalást, hanem azt is, hogy itthon Erdélyben tudjanak munkát vállalni és európai körülmények közt élni”- mondta Borbély László csütörtökön Gelencén, ahol átadták azt a 12 ANL-s lakást, melyet minisztersége alatt elkülönített támogatások segítségével finanszíroztak.

Újabb halasztás népszámlálás ügyben
2012. május 31. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Ismét elhalasztották a népszámlálás előzetes adatainak nyilvánosságra hozatalát. Szervezési okok miatt tegnap elnapolták a Központi Népszámlálási Bizottság ülését. Az eredmények közzétételének időpontját utólag közlik.

Egyfordulós szavazás: az Alkotmánybírósághoz fordul a PD-L
2012. május 31. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Az Alkotmánybírósághoz fordult a Demokrata-Liberális Párt az egyfordulós egyéni választókerületre vonatkozó törvénymódosítás miatt. A demokrata-liberálisok úgy vélik, hogy a tiszta egyéni választókerületes rendszer a Szociál-Liberális Szövetség választási érdekeit szolgálja és megszegi a népszuverenitás, valamint az egyenlőség alapelvét.

Támadások az EMNP ellen
2012. május 31. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
A Kovászna megyei választási bizottságban heves támadásoknak van kitéve az Erdélyi Magyar Néppárt képviselője, Román Edit – tájékoztatott Nemes Előd, a politikai alakulat háromszéki szervezetének elnöke. A román pártok képviselőit Ütő Gusztáv Hiszek Erdélyben – Néppárt című interaktív akcióművészeti alkotása zavarja legjobban, mivel az aszfaltra festett alkotások közterületen találhatók és tartalmazzák a Néppárt emblémáját, a csillagot, amely ráadásul piros-fehér-zöld.

Néppárt: eljött a változás ideje Csíkszéken is
2012. május 31. – szekelyhon.ro
Az Erdélyi Magyar Néppárt által szorgalmazott változást olyan személyiségek hozhatják el, mint az egykori reform tömörüléses politikus, dr. Soós Klára, aki kellő tapasztalattal és tudással rendelkezik ahhoz, hogy Csíkszereda elöljárója legyen – jelentette ki Toró T. Tibor. Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta: nagy szükség van az építkezésre, illetve a cselekvő erők és céltudatos polgárok összefogására. Erőt és kitartást kívánt az Erdélyi Magyar Néppárt ez irányú küzdelméhez.

Az emberek bizalmára számít a Néppárt
2012. május 31. – Kovács Attila – szekelyhon.ro
Egyenlőtlenek az erőviszonyok, de az emberek bizalma sokat számít az önkormányzati választásokon – mondta Csíkszeredában Tőkés László, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke, aki erdélyi kortes-körútja során több csíki településre is ellátogat a napokban.

Visszakerült Kolozsvár szászfenesi bejáratához az EMNP többnyelvű óriásplakátja
2012. május 31. – Krónika
Helyére került a Kolozsvár határából szerda délután leszerelt többnyelvű tábla. A szászfenesi önkormányzat által eltávolított háromnyelvű helységnév-, valamint négynyelvű üdvözlőtáblát csütörtök délután az EMNP-vel való egyeztetést követően maga a fenesi önkormányzat vezetése szereltette vissza. A párt választási hirdetésként szereltette fel a táblát egy bérelt reklámfelületre, a Szászfenes közigazgatási határán belül, magánterületen.

Kolozsvári Magyar Napok: már megvannak a térfoglalási engedélyek
2012. május 31. – transindex.ro
„A Kolozsvári Magyar Napok egy politika felett álló, a partnerség jegyében működő kezdeményezés, azonban a politikai élet fejleményeinek következtében az utóbbi időszakban sérülni látszanak ezek az elvek, de a szervezést továbbra is ennek a jegyében igyekszünk folytatni”- mondta Kötő József, a Kincses Kolozsvár Egyesület alapító tagja a rendezvény szervezési stádiumáról szóló sajtótájékoztatón.

Máté András Levente: a nem RMDSZ-re szavazók a román pártokat erősítik
2012. május 31. – transindex.ro, Krónika, Szabadság
Az RMDSZ csupán két tanácsosi helyre számíthat a kolozsvári városi tanácsban – állította Máté András Levente a legutóbbi közvélemény-kutatási eredményekre hivatkozva. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke elmondta, minden felmérés azt mutatja, hogy a román lakosság 58%-os, míg a magyar csak 38%-os arányban vesz részt a helyhatósági választásokon. A politikus megjegyezte, a felmérések azt mutatják, hogy az EMNP nem jut be a városi tanácsba, míg megyei szinten „labdába sem rúghat”, ezért minden szavazat, amelyet nem az RMDSZ-re adnak le, a román pártokat erősíti.

Tankó személyesen vállalja a sértettek problémájának megoldását
2012. május 31. – Nagyálmos Ildikó – szekelyhon.ro
A székelyudvarhelyi Budvár negyedben tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Tankó László, az Erdélyi Magyar Néppárt polgármesterjelöltje. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen az összejövetel fő témája a közbiztonság, illetve a romakérdés volt.

Megemlékezést, koncertet és előadást szervez az udvarhelyi EMNT
2012. május 31. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro
Június 4-e, a nemzeti összetartozás napjának alkalmából hétfőn 17 óra 30 perctől koszorúzással egybekötött megemlékezést szervez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Kedden, június 5-én a néppárt kezdeményezte Magyar Állampolgárok Klubja újabb előadást szervez: ezúttal Németh Zsolt külügyi államtitkár lesz a rendezvény meghívottja.

Ortodox „bankrablás”
2012. június 1. – Krónika
Magyarellenességgel vádolják a román kormányt a háromszéki önkormányzati elöljárók. Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke csütörtökön a Román Nemzeti Bank (BNR) egykori, sokat vitatott sepsiszentgyörgyi székháza előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették, hogy elveszítették az ingatlant, ugyanis a kormány az ortodox egyháznak adja az épületet.

Zatykó tárgyalna Csekével
2012. június 1. – Krónika
Nyilvános beszélgetésre hívta Cseke Attilát, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltjét Zatykó Gyula, az EMNP polgármesterjelöltje. Az erről szóló levelet szerdán küldte el Cseke Attilának, ebben leszögezve, hogy amennyiben a szövetségi politikus nyitott a választási programok nyilvános egyeztetésére, akkor azt jelezze péntek délig.

A célszalag a városháza
2012. június 1. – Új Magyar Szó
Cseke Attila Nagyváradot, Frunda György pedig Marosvásárhelyt „szerezné vissza” a magyarság számára a helyhatósági választásokon. A szövetség jelöltjeinek dolgát nehezíti, hogy mindkét városban magyar ellenfelekkel is meg kell harcolniuk a győzelem érdekében.

Nem marad büntetlenül a vajdahunyadi magyarellenes kampány
2012. május 31. – Gáspár-Barra Réka – Nyugati Jelen
Csütörtökön az Országos Audiovizuális Bizottság (CNA) újabb 10 ezer lejjel büntette a dévai InfoHD tévéadót, az RMDSZ egy nappal korábban beadott feljelentése nyomán. A Bende Barna független magyar polgármesterjelölt politikai lejáratásában gyökerező magyarellenes vajdahunyadi kampány megfékezésére az RMDSZ az ügyészséghez és a megyei választási bizottsághoz is benyújtotta feljelentését.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria