Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 13.

2012. június 13.

Kompenzálatlan RMDSZ-es kudarcok
2012. június 13. - Pataky István - Magyar Nemzet/Krónika
A romániai választásokkal kapcsolatban tartottak Budapesten konferenciát, ahol Székely István Gergő a kolozsvári kisebbségkutató intézte munkatársa elmondta, hogy az RMDSZ székelyföldi sikereivel nem tudja kompenzálni az elveszített két megyei tanácselnöki tisztséget. A két kisebbik párt szavazatainak száma pedig megegyezik az MPP 2008-as eredményével. A konferencián részt vevő elemzők kijelentették, hogy az őszi parlamenti választásokon az USL elsöprő győzelmet fog aratni, ezért az RMDSZ-re nem lesz szükség a kormányalakításhoz.

Elkészült a székelység történelmének tankönyve
2012. június 12. - Duna TV/Erdély Ma
A székelység története kiadvány Hargita Megye Tanácsának kezdeményezésére a Kovászna Megyei Tanács társfinanszírozásával jött létre. Hargita megye főtanfelügyelője, Ferencz S. Alpár azt mondta, szükséges lenne a tananyagba foglalni a természetföldrajzi, kulturális és néprajzi értékeket is. A székelyföldi magyar diákok a helyi tananyag keretében ősztől tanulhatják a székelység történetét.

Újraszámoltatják a szavazatokat
2012. június 12. - Ciucur Losonczi Antonius - Erdon.ro
Újraszámoltatja a szavazatokat az Erdély Magyar Néppárt (EMNP) Nagyváradon jelentette be Zatykó Gyula a párt Partiumért felelős országos alelnöke. Jónak értékelte, hogy egy alig hat hónapos párt 10 ezer szavazatot kapott a megyében. Csomortányi István partiumi szervezési igazgató elmondta, hogy a váradi magyarság 20 százaléka az EMNP-re szavazott és sikerült 24 tanácsost bejuttatniuk a képviselő-testületekbe.

Támadják Kovászna zászlaját
2012. június 12. – Bokor Gábor - 3szek.ro/Erdély Ma
Megtámadta a prefektus a közigazgatási bíróságon a kovásznai tanács közel kétéves határozatát, mellyel elfogadták a város zászlóját. Az egy évvel ezelőtti határozatot a román tanácstagok már akkor kifogásolták, úgy értékelték, a zászlón nem jelennek meg a románság jelképei. Lőrincz Zsigmond polgármester elmondta, hogy amióta szociáldemokrata vezetése lett az országnak több Kovásznát is hátrányosan érintő intézkedést hoztak és ezek közül az egyik a zászló elleni.

Kényszer és parancs
2012. június 13. - Borbély Tamás - Szabadság
Az önkormányzati választások eredményéből látszik, hogy az RMDSZ magasan nyerte a magyar-magyar választási versenyt. A magyar szavazatok 85 százalékát szerezte meg, míg az EMNP 7 százalékot az MPP pedig 6,6 százalékot. Így egyik pártra sem lehet azt mondani, hogy ők az RMDSZ ellenzéke. A közelgő parlamenti választások előtt így az RMDSZ kényelmes pozícióban van, hiszen az új választási törvény értelmében elég elérni az 5 százalékos küszöböt, hogy bejusson a román törvényhozásba, így ha az RMDSZ megfelelő jelölteket tud állítani a tömbben lakott vidéken, akkor számára ez nem lesz probléma.

Alkupozícióban az RMDSZ
2012. június 13. - Cseke Péter Tamás - Új Magyar Szó
A választási eredmények tükrében elmondható, hogy az RMDSZ alkupozícióba került az önkormányzati koalíciók alakításában. Két megyei tanácselnöki tisztséget elvesztett a liberális ellenfelével szemben, azonban a magyar szavazatok 85 százalékát gyűjtötte be. Az elnyert tisztségek tekintetében ez a szám 96 százalék szemben az MPP 3 és az EMNP 1 százalékával.

A választás(s)ok(k) kezelése
2012. június 13. - Ambrus Attila - Új Magyar Szó
Felesleges azon vitatkozni, hogy ki nyerte a hétvégi választásokat, függeltelnül attól, hogy az RMDSZ két megye tanácselnöki pozíciót vesztett, több polgármestere lesz, mint négy évvel ezelőtt. Azonban nem ez az eredmények legfontosabb üzenete, hanem az, hogy a választók nem szeretnék, hogy Budapest magasrangú követeken, illetve a közszolgálati médián keresztül megüzenje, hogy a külhoni magyarok hogyan cselekedjenek, vagy gondolkodjanak.

Erdélyi turnén a Nemzeti Filharmónia
2012. június 13. - Krónika, Új Magyar Szó
Erdélyi turnéra indul a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Kovács Géza a filharmónia főigazgatója elmondta, hogy idén több támogatást kaptak és ebből hat erdélyi városba jutnak el, ahol a többségi nemzet egy-egy jeles zeneszerzőjének művét adják elő.

Míg a levelek lehullnak
2012. június 13. - Benkő Levente - Krónika
A helyhatósági választások eredményének következtében egyre távolabb kerül a magyar pártok közötti megegyezés az őszi parlamenti választások előtt. Pedig az RMDSZ-nek is el kellene gondolkodnia, hogy például a csúcsvezetés központja Marosvásárhely miért veszett el ismét. Az MPP át kellene gondolnia, hogy az RMDSZ-szel szembeni folyamatos bírálat elegendő-e a választóknak, az EMNP-nek pedig fel kell mérnie, hogy a mostani eredmények elegendőek lesznek-e ahhoz, hogy ősszel bejusson a parlamentbe.

Félmillió szavazat magyar pártokra
2012. június 13. - Kristály Lehel - Magyar Hírlap
A romániai helyhatósági választások 97,20 összesítése után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 410 909 helyi tanácsosi listára leadott szavazatot kapott, a Magyar Polgári Párt (MPP) 40 576, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) pedig 36 849-et. Az összes leadott szavazat 84,1 százaléka jutott az RMDSZ-nek, 8,3 százaléka az MPP-nek és 7,5 százaléka az EMNP-nek.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria