Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 20.

2012. június 20.

Feloszlathatják a Magyar Polgári Pártot?
2012. június 19. – Krónika
Kovács Péter szerint megszűnés fenyegeti a Magyar Polgári Pártot (MPP), miután az alakulat sem a 2008-as parlamenti, sem az idei helyhatósági választáson nem szerzett 50 ezernél több szavazatot. „Az MPP két egymás utáni választáson nem ért el egyenként 50 000 szavazatot, ezért a párttörvény értelmében az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezi a párt feloszlatását” – vélekedett az RMDSZ főtitkára, azt is firtatva: a tanácsok megalakulása előtt ez azt jelenti, hogy elvesznek az MPP mandátumai?

Szociál-Liberális – RMDSZ többségű tanácsok lehetnek Maros megyében
2012. június 19. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Szociál-Liberális – RMDSZ többségű tanácsok megalakulására lehet számítani Marosvásárhelyen és Maros megyében – jelentette be Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta, a Szociál-Liberális Szövetség képviselőivel kétharmados többséget sikerülne kialakítani a városi- és megyei tanácsokban. A politikai alelnök hozzátette: a következő három napon várható, hogy az alpolgármesteri és megyei tanács alelnöki tisztségeire nevesíti jelöltjeit az RMDSZ.

Magyarázkodik a prefektus
2012. június 19. – Farkas Réka – háromszék/Erdély Ma
Nem etnikai okokból támad meg tanácshatározatokat, híve annak, hogy a magyar és román nyelvet az érvényes törvényeknek megfelelően használják, ám eddig azért lehetett harmónia, mert a gondokat a szőnyeg alá söpörték – érvelt Codrin Munteanu, Kovászna megye prefektusa. Értekezése szerint nem magyar vonatkozásuk miatt támadt meg határozatokat, hanem azért, mert formai, jogi szabályoknak nem feleltek meg.

Mezei az együttműködésben bízik
2012. június 19. – Pethő Melánia – szekelyhon.ro
„Mától kezdve minden gyergyószentmiklósi lakos polgármestere vagyok, szeretnék hatékonyan együtt dolgozni az RMDSZ-szel, az EMNP-vel és minden egyes politikai szervezettel, illetve párttal, nincsenek előttem ellenzékiek. Mindenkit egyformán bírálunk el és egyformán segítünk, amennyiben erre igény formálódik” – jelentette ki új mandátuma első sajtótájékoztatóján, kedden Mezei János.

MPP: az ígéretek teljesítése következik
2012. június 19. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
A korábbi választásoktól eltérően, nem valami ellen, hanem valami mellett szavaztak a gyergyószentmiklósiak – értékelte a június 10-i helyhatósági választások eredményét Mezei János újraválasztott polgármester. A városban a Magyar Polgári Párt győzött – most a kétharmados többség birtokában a bizalom meghálálása, az ígéretek teljesítése következik.

Egyesítenék az erdélyi és a magyarországi unitárius egyházat
2012. június 20. – Szabadság
Létrejön a Magyar Unitárius Egyház, amennyiben az Erdélyi Unitárius Egyház Képviselő Tanácsának, illetve a Magyarországi Unitárius Egyházkerület Képviselő Tanácsának tagjai megszavazzák a két egyházrész újraegyesítését a június 28-i kolozsvári zsinati ülésen. Az új alaptörvényt megalkotó és az erről döntő ülésen 268 egyházi és világi személy vesz részt. A kolozsvári belvárosi unitárius templomban sorra kerülő ülésen a tervek szerint elfogadják az egyesülési határozatot, megalkotják a Magyar Unitárius Egyház alaptörvényét, valamint elfogadnak néhány hatályba léptetési határozatot, illetve a szükséges átmeneti rendelkezéseket.

Plágiumvád Victor Ponta ellen
2012. június 20. - Kristály Lehel - Magyar Hírlap
A brit Nature magazin plagizálással gyanúsította meg Victor Ponta román miniszterelnököt. A cikk szerint az általa írt 432 oldalas a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt doktori disszertációjának egy részét két másik szerző munkáiból másolta anélkül, hogy megnevezte volna forrásait. Ponta szerint az ügy Traian Basescu államfő érdekeit szolgálja és úgy véli ő állhat a plágiumügy mögött.

Adjon Mária!
2012. június 20. - Szakács Gábor - Demokrata
Még 2012 januárjában mondott le a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetősége. Ezt követően sok olyan hír látott napvilágot, hogy a magyar kormány cserbenhagyta a csángókat, hiába nyilatkozta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár, hogy a kormány változatlanul biztosítja a 140 millió forintot a csángómagyar programokra. A Demokrata Csángóföldön nézett utána, hogy most miként alakul a csángók helyzete. Gyöngyössy Lajos a Keresztszülő Egyesület alapítója, társaival már 2008-ban felmérte, hogy miként lehetne a csángókban visszaállítani a magyarságtudatot. Felmérésük alapján kiderült, hogy a katolikus csángók csak a saját felekezetű emberekkel tudnak igazán szót érteni az MCSMSZ-ben pedig tíz éven keresztül református személy vezette az oktatást.
(A kutatás további eredményei és a cikket teljes terjedelemben a Demokrata 2012. június 20-számában olvasható.)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria