Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 22.

2012. június 22.

Szász Jenő felajánlotta lemondását az MPP éléről
2012. június 21. – Krónika
A helyhatósági választásokon elért gyenge eredmények miatt felajánlotta lemondását a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöki tisztségéről Szász Jenő. A politikus lemondását a szervezet elnöksége nem fogadta el, azzal azonban egyetértettek, hogy mielőbb össze kell hívni az alakulat Országos Tanácsát. Az MPP tájékoztatása szerint a párt megújulása csakis új emberek bevonásával, az alapok újraszervezésével kezdődhet, ezért az alapszervezetek szintjétől sort kell keríteni a tisztújításokra.

Öngyilkosságot kísérelt meg Adrian Nastase
2012. június 21. – MTI/MNO
Öngyilkosságot kísérelt meg június 20-án késő este a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Adrian Nastase volt román miniszterelnök, amikor a rendőrök be akarták kísérni a fogdába – közölték román ügyészségi források. A román legfelsőbb bíróság – megerősítve az első fokon hozott ítéletet – jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt miniszterelnököt, akit befolyással való visszaélésben talált bűnösnek. A vád szerint Nastase illegálisan gyűjtött pénzt 2004-es választási kampányához vállalkozóktól és magánszemélyektől.

Horváth Annát javasolja a kolozsvári alpolgármesteri tisztségre az RMDSZ
2012. június 21. – transindex.ro
A kolozsvári kerületi elnökök és a Megyei Állandó Tanács döntése alapján Horváth Anna kolozsvári városi tanácsost javasolja a Kolozs Megyei RMDSZ az alpolgármesteri tisztségre - mondta el Máté András Levente. A szövetség Kolozs megyei elnöke hozzátette, a délelőtt folyamán tárgyalnak a helyi PDL-vel. A helyi RMDSZ várhatóan többséget alkot Kolozsvár helyi tanácsában a demokrata-liberális tanácsosokkal.

Kézdivásárhely: beiktatták Bokor Tibort és csapatát
2012. június 21. – transindex.ro
Csütörtök reggel 9 órákor Codrin Munteanu, Kovászna megye prefektusa és Tamás Sándor tanácselnök jelenlétében letette a hivatali esküt Bokor Tibor, Kézdivásárhely új polgármestere és az új városi tanács tagjai. A következő négy évben Derzsi Gyula lesz a város alpolgármestere, személyével a két másik párt, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosai is egyetértettek.

Kolozs megye tanácsába Vákár Istvánt jelöli alelnöknek az RMDSZ
2012. június 21. – transindex.ro
Vákár Istvánt és a Horváth Annát jelölik a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségére illetve Kolozsvár alpolgármesterének - döntött az RMDSZ Megyei Képviselők Tanácsa. Máté András megyei RMDSZ-elnök elmondta, az USL-vel a megyei képviselő-testületben szövetkeznének.

Az RMDSZ és az USL megegyezett Bihar megyében
2012. június 21. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Egyezség alakult ki Bihar megyében a kormánypárti koalíció és az RMDSZ között – közölte Cornel Popa, a Szociálliberális Szövetség megyei elnökjelöltje. A tavaly kötött egyezség értelmében járnak el a felek annak ellenére, hogy a koalíciónak megvan a szükséges többsége a testületben. Kiss Sándor, a szövetség listavezetője értékelte a partnerek etikus magatartását és hozzátette: reméli, hogy Bihar megye legtöbb településén sikerül kialakítani a hatékony együttműködés kereteit.

Józsa Tibor az RMDSZ alpolgármester-jelöltje – a választmány is alig ismeri
2012. június 21. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Józsa Tibort, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal volt részlegigazgatóját javasolja alpolgármesternek az RMDSZ frakciója – döntött az RMDSZ marosvásárhelyi választmánya. A jelenlevők úgy érezték: a jelöltet ismét „lenyomták a torkukon”.

Tulipános kudarc Váradon
2012. június 22. – Krónika
Tizenhat év után először nincs magyar alpolgármestere Nagyváradnak, a tanács alakuló ülésén egy PSD-s és egy PNL-s helyettest választottak Biró Rozália helyére. A következő négy évben nem lesz magyar tagja a városvezetésnek Szatmárnémetiben sem.

Felráznák a nagybányai magyarságot
2012. június 22. – Krónika
Megoszlik a nagybányai magyarok véleménye az Új kiáltó szó kapcsán: van, aki feltétel nélkül támogatja, azonban olyanok is akadnak, akikben ellenérzést váltott ki a nagybányai és bányavidéki civil, politikai élet képviselőinek, egyházfőknek, pedagógusoknak az ott élő magyarsághoz intézett felhívása. A Krónika múlt heti Szempont mellékletében megjelentetett kiáltvány a többségi román nemzetbe való beolvadás veszélyeire, a magyar oktatás elsorvadására, a magyarság asszimilációjára hívja fel a figyelmet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria