Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 7.

2012. június 7.

Kövér: azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik kiszorítják a másként gondolkodókat
2012. június 6. – Krónika
Azok osztják meg az erdélyi magyarságot, akik nem engedik, hogy különböző értékrendek megnyilvánuljanak az egységes képviseletben, és kiszorítják a másként gondolkodókat – szögezte le Kövér László házelnök szerdán a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi székházában tartott sajtóértekezletén.

Román sajtó: Kövér László „kettős kampányt” folytat Erdélyben
2012. június 6. – MTI/Erdély Ma
Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László – írta szerdán a román sajtó a magyar házelnök romániai látogatásáról. A Romania libera című napilap szerint a román-magyar kapcsolatok „válaszút előtt állnak, először az elmúlt évtizedben”. A lap szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyhatósági választások után ismét normális mederbe terelődnek a román-magyar kapcsolatok.

Kövér: nem sértettem meg a román törvényeket
2012. június 6. – MTI/Erdély Ma
Nem az a cél vezérel, hogy mindaz, amit teszek, az Ponta miniszterelnök úrnak okvetlenül tessék – fogalmazott a házelnök. Kövér László leszögezte, nem sértette meg a román törvényeket és ezután sem áll szándékában megsérteni azokat.

Ponta: mutassuk meg Magyarországnak, hogy okosabbak vagyunk!
2012. június 6. – Krónika
Victor Ponta miniszterelnök szerint Romániának meg kell mutatnia Magyarországnak, hogy „okosabb és racionálisabb”, s nem hagyja magát provokálni. A kormány szerdai ülésének kezdetén Ponta Kövér erdélyi látogatásáról úgy vélekedett, hogy annak „hosszú távú célja van”. Megköszönte a belügy- és külügyminiszternek azt, ahogyan viszonyultak Kövér „provokáló és felelőtlen” magatartásához, és arra kérte őket, hogy továbbra is „határozott álláspontot” képviseljenek a magyar házelnökkel szemben.

Frunda: a magyar alkotmányt szegi meg Kövér László és Németh Zsolt
2012. június 6. – Krónika
Kövér László és Németh Zsolt megszegi a magyar alaptörvényt, amely kimondja, hogy a magyar kormánynak figyelembe kell vennie a határon túl élő magyar közösségek döntéseit – nyilatkozta Frunda György. Mint mondta: ezzel szemben Kövér és Németh látogatása csupán a Fideszen belüli, Erdélyben különböző pártokat támogató frakciók felől érkezett gesztusnak tekinthető.

Markó: Kövér László kampánykörútja nem használ az erdélyi magyarságnak
2012. június 6. – Kossuth Rádió/Erdély Ma
Markó Béla volt miniszterelnök helyettes, az RMDSZ szenátora úgy vélekedett: Kövér László nyilatkozatai, nyilvános szereplései ártanak a romániai magyarságnak a választási kampány során, és nem tesznek jót a román-magyar államközi kapcsolatoknak sem.

Németh Zsolt: ha nincs egységes erdélyi magyar álláspont, a magyar kormány nem tud segíteni
2012. június 6. – MTI/Erdély Ma
Ha az erdélyi magyar pártok nem alakítanak ki közös álláspontot a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedések ügyében, a magyar kormány nem tud segíteni – jelentette ki Németh Zsolt a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott szerda esti csíkszeredai fórumon, amelyen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi jelöltjeit mutatták be.

30 főtanfelügyelőt váltanak le, 24 már nem tölti be a tisztséget
2012. június 6. – transindex.ro
Politikai tisztogatásba kezdett a Ponta-kormány a főtanfelügyelőségek keretében is. Az oktatási tárca minisztériumi rendelettel a tervezett 30-ból 24 főtanfelügyelőt hívott vissza a tisztségből. A 24 főtanfelügyelő közül 13 beadta a lemondását, 11-et pedig leváltottak.

Zákonyi: megszámlálhatatlan magyarellenes intézkedés született
2012. június 6. – hirado.hu/Erdély Ma
A Magyar Külügyi Intézet főigazgatója nem gondolja, hogy Romániában nemkívánatos személynek nyilvánítanák Kövér Lászlót, de ez ott van a levegőben. Úgy vélte: az elmúlt években a magyar-román kapcsolatok szívélyesek voltak, jól alakultak, ezt használta ki az új kormány, és a kapcsolat megrontását a magyar félre hárítja. Ebben a román média partner, hiszen az elmúlt húsz évben erre volt trenírozva.

Tőkés: az erdélyi magyarok idegenkednek a többpárti választástól
2012. június 6. – Duna Tv/Erdély Ma
„Új egységre van szükség, amelyben mindhárom párt (az EMNP mellett az RMDSZ és az MPPSZ) a nemzet ügyét egy irányba húzza. Ez az új egység nem akarja megvásárolni az egyházakat kegyadományokkal, komolyan veszi a civil szférát, és tagjai nem félnek ellátogatni például egy fórumra” mondta Tőkés László.

Regionális üzleti hálózatot építenek ki
2012. június 6. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro
Irodát nyitott a Kárpát Régió Üzleti Hálózat június 6-án, szerdán délben Székelyudvarhelyen a Kossuth-udvarban. A hivatalos avatóünnepséget gazdasági fórum is kísérte, egyebek mellett a Kárpát-medencei nemzetpolitikai gazdaság, a Mikó Imre-, valamint a Wekerle-terv témakörében.

Huszonöt méteres ortodox vaskeresztet terveznek Zágonbárkányba
2012. június 6. – Bíró Blanka – szekelyhon.ro,
A Mikesek ősi földjére vetül fenyegető árnyként, ha az ortodox egyház megépíti a Zágonbárkány legmagasabb pontjára tervezett hálaadó vaskeresztjét – húzta meg a vészharangot a Magyar Polgári Párt. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elmondta, elítélik, hogy Kovászna Megye Tanácsa teret enged az ortodoxia térhódításának.

Jól jönne a kétoldalú találkozó
2012. június 7. - Szőcs Levente - Népszabadság
Victor Pontával román kormányfővel készített interjút a Népszabadság, aki többek között Nyirő József újratemetésével kapcsolatban elmondta, hogy kormánya kiáll a Hargita megyei prefektus döntése mellett, amellyel megfellebbezte a temetési engedélyt. Kövér László kampánykörútjáról elmondta, hogy egyetért belügyminisztere kijelentésével, aki kilátásba helyezte Kövér László nemkívánatos személlyé nyilvánítását, azonban azt sem szeretné, ha túl messzire menne a vita a két ország között.

Ötezren kérik a Hír Tv visszakapcsolását
2012. június 7. – Krónika
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei szervezete kétezer aláírást gyűjtött össze május 19. óta annak érdekében, hogy az RCSRDS kábelszolgáltató visszategye csomagjába a Hír Tv-t.

Székelyföldi harcok
2012. június 7. - Isán István Csongor - HVG
A három erdélyi magyar párt az RMDSZ, az EMNP és az MPP választási kampányáról tudvalevő volt, hogy a felek nem fognak udvariaskodni. Székelyföldön az EMNP a Demokrácia Központok kiépített infrastruktúráját használva lendült munkába, Szász Jenő az MPP elnöke állítólag ötezer eurót ajánlott annak, aki valamilyen kompromittáló adatot, tevékenységet tár fel.
(A cikk teljes terjedelmében a HVG 2012. június 7-i számában olvasható.)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria