Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. június 8.

2012. június 8.

Ponta: Kövér látogatásának célja, a romániai magyarság „radikalizálása"
2012. június 7. – MTI/Erdély Ma
Kövér László erdélyi látogatása nem egyedi eset, hanem egy stratégia része, amellyel „radikalizálni kívánják a romániai magyar közösséget a román állam intézményei ellen" – jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök. Ponta szerint Kövérnek „nem lett volna mit keresnie" egy uniós tagállamban választási kampány idején. Ponta szerint a magyar házelnök egy „szélsőséges romániai pártot" támogat, és ezzel provokálni akarja a román hatóságokat.

Kövér kabinetfőnöke: Frunda György valótlanságokat állít
2012. június 7. – Krónika
Kövér László kabinetfőnöke szerint Frunda György, az RMDSZ szenátora nem ismeri a magyarországi alaptörvényt, ezért valótlanságokat állít, amikor annak megsértésével vádolja a magyar házelnököt. Veress László kiemelte: nagyon lebecsüli az erdélyi magyarságot az, aki úgy gondolj, hogy akár választási kampányokban, akár azon kívül, az erdélyi magyarok, szavazók befolyásolhatók.

Kelemen Hunor: erős magyar képviseletet az önkormányzatokban
2012. június 7. – Krónika
Az önkormányzatokban való erős magyar képviselet fontosságát hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Csíkszeredában, ahol kampányzáró rendezvényét tartotta szerda este a szövetség. Azért fontos, hogy erős magyar képviselet legyen az önkormányzatokban, mert ott lehet megvédeni az eddig megszerzett jogokat. A politikus szerint az RMDSZ jelöltjei arra vállalkoztak, hogy Székelyföldet építsék, és ehhez szükség van minden magyarra.

Ponta: Kövér László nem szívesen látott vendég
2012. június 7. – transindex.ro
Kövér László nem barát és nem szívesen látott vendég – jelentette ki szatmári látogatásán Victor Ponta. A miniszterelnök elmondta, folyamatosan figyelik a magyar Országgyűlés elnökének romániai tartózkodása alatti tevékenységét, és azonnal reagálnak, ha az megsérti az ország törvényeit.

Ponta szívesen látná Mesterházyt miniszterelnökként
2012. június 7. – index.hu/Erdély Ma
Továbbra is kitartanak amellett, hogy Romániában nem szervezhetnek megemlékezést olyanoknak, akik románellenes, antiszemita és fasiszta szimpatizáns megnyilvánulásaikról ismertek, mondta Victor Ponta a Népszabadságnak adott interjúban arról, hogy milyen lépéseket tesznek, ha a szervezők ismét megpróbálkoznak Nyirő József újratemetésével. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy jó a viszonya Mesterházy Attilával, és az MSZP-vel. „Elmondhatom, hogy nem zavarna, ha Mesterházy úr venné át tőlem az Európai Unió legfiatalabb miniszterelnöke címet" – mondta.

Levélben kérték fel az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői a magyarságot: menjen el szavazni
2012. június 7. – transindex.ro
Eckstein Kovács Péter és Gergely Balázs kolozsvári polgármester-jelöltek közbenjárására levélben intéztek felhívást a magyar választópolgárokhoz a magyar egyházak vezetői: arra kérik őket, hogy menjenek el szavazni, hiszen a magyar képviselőknek ott kell lenniük, ahol a romániai magyarságról döntenek.

Maros megyei RMDSZ: az emberek megértették üzenetünket
2012. június 7. – transindex.ro
A szövetség karavánja 120 helységbe látogatott el, intenzív és emberközeli kampányt folytatott - jelentette ki Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke. “Igyekeztünk, hogy ne lépjünk egy erkölcsi szint alá, pedig az RMDSZ-t rengetegen provokálták és sok olyan elem volt, amely kimeríti a tisztességtelen kampány fogalmát. Mi csak akkor válaszoltunk, ha sarokba szorítottak” – nyilatkozta a megyei elnök.

RMDSZ-kampányzáró Csíkszeredában: "Sikeres lesz Székelyföld, mert tudjuk, mit akarunk!"
2012. június 7. – transindex.ro
Több mint 5000 ember gyűlt össze szerdán este a csíkszeredai sportcsarnokba, ahol az RMDSZ Csík- és Gyergyószék Területi szervezeteinek jelöltjei tartották kampányzáró rendezvényüket.

Példaértékű EMNP-RMDSZ összefogás Balánbányán
2012. június 7. – Duna Tv/Erdély Ma
Független jelöltet támogat az RMDSZ és és az EMNP Balánbányán. Az erdélyi magyar pártok politikusai is példaértékűnek tekintik a Hargita megyei összefogást. Balánbánya többségében románok lakta település, ám az összefogásnak köszönhetően az ötven éves városnak először lehet magyar polgármestere.

Kampányháború Kézdivásárhelyen
2012. június 7. – Bartos Lóránt – szekelyhon.ro
A választás előtt három nappal egyre durvul a kampány Kézdivásárhelyen: leghevesebben az EMNP, illetve az RMDSZ jelöltjét támadják. Csütörtök hajnalra ismét szórólapok ezrei lepték el a kézdivásárhelyiek postaládáit: most Bokor Tibor RMDSZ-es és Johann Taierling EMNP-s polgármesterjelöltet támadták, illetve dicsérték az MPP jelöltjét.

Tankó megméretkezik
2012. június 7. – Simon Eszter – szekelyhon.ro
Tankó László, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje a híresztelések ellenére nem áll el a megmérettetéstől. „Háromezer székelyudvarhelyivel való beszélgetés meggyőzött arról, hogy az embereknek szükségük van a változásra, hiba lenne visszalépni” – mondta a néppárti polgármesterjelölt.

Erdélyi gazdák képviselete Magyarországon
2012. június 7. – Simon Eszter – szekelyhon.ro
A magyar elszámoltatási kormánybiztos látogatott Székelyudvarhelyre, hogy bejelentse: minden feltétel adott ahhoz, hogy Magyarországon megnyíljon a Határon Túli Magyarok Együttműködési Irodája. Ahogy Magyarországon a FIDESZ-nek partnerszervezete a MAGOSZ, itthon az MPP-nek hasonlóan jó viszonya van az erdélyi gazdákkal -- mondta Szász Jenő a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Nem vehette át a volt jegybank ingatlanját a Kovászna Megyei Tanácstól a végrehajtó
2012. június 7. – transindex.ro,
Dolga végezetlenül távozott a Brassóból érkező végrehajtó, akinek Sepsiszentgyörgyön a jegybank korábbi épületét kellett volna átvennie a megyei tanácstól. A megyei tanács nem költözött ki az ingatlanból, mert az épületet törvénytelen kormányhatározat alapján az ortodox egyház kezére juttatnák.

Szavazz a magyarra!
2012. június 7. – Böszörményi Zoltán – Nyugati Jelen
Böszörményi Zoltán, a Nyugati Jelen tulajdonosa felhívást tett közzé lapja hasábjain: „Győzünk, ha egyet akar magyar a magyarnak! Szóljunk a szomszédnak, szóljunk az elkeseredetteknek, szóljunk azoknak, akik már hinni sem akarnak, szóljunk a meghátrálóknak, szóljunk a lemondani készülőknek, szóljunk az életkedvüket elveszítetteknek, szóljunk a közöny leplébe öltözötteknek, hogy itt az idő, újra itt van! Hallassuk szavunkat! A mi magyar jövőnkért ezen a földön! Menjünk el szavazni a magyarokra!.”

Tisztogatás: nem bántanak magyart
2012. június 8. – Új Magyar Szó
A megyei tanfelügyelőségeken vezető tisztségben lévő magyar nemzetiségű pedagógusokat nem fenyegeti a leváltás veszélye – nyilatkozta az ÚMSZ-nek Király András. Az oktatási államtitkárt a megyei tanfelügyelőségeken elindított tisztogatási hullám kapcsán keresték meg.

Terelgetnének
2012. június 8. – Szőcs Levente – Új Magyar Szó
Szőcs Levente szerint “semmi kétség, ez a kampányfinis a Fidesz–RMDSZ-viszonyról szól. Nem véletlenül alakult így, hanem azoknak akaratából, akik szeretnék a Fidesz (egyébként megkérdőjelezhetetlen) erdélyi népszerűségét átadni a csatlóspártoknak. Nem először próbálkoznak vele. 2008-ban maga Orbán Viktor korteskedett Szász Jenőért és a „választás szabadságáért”. De a miniszterelnök finoman csinálta: miközben egyértelművé tette, melyik oldalon áll, egy pillanatra sem gyalázkodott vagy zsarolt”.

Román–ukrán útlevélvita
2012. június 8. – Krónika
Románia nem ad tömegesen, etnikai alapon román állampolgárságot más országok állampolgárainak, sem Ukrajna, sem más országok vonatkozásában – szögezte le a bukaresti külügyminisztérium arra reagálva, hogy az ukrán külügy bírálta a bukaresti hatóságokat, amiért „tömegesen adnak román útlevelet ukrán állampolgároknak”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria