Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 10.

2012. május 10.

2012. 5. 10.
Megosztás:

Nem fizeti az RMDSZ a gyerekek nevelési támogatását. Marad a Bethlen Gábor Alap.
2012. május 9. – Szatmári Monitor/Erdély Ma
RMDSZ-közeli források szerint a Szövetség nem hajlandó fizetni a magyar iskolákban és óvodákban tanuló gyerekeknek a nevelési támogatást, így a szülők ebben az évben is csak abban a támogatásban részesülnek, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt révén a Bethlen Gábor Alap folyósít számukra az Erdélyi Magyar Pedagógus Szövetségen keresztül.

KMN: program már van, költségvetés még nincs
2012. május 9. – manna.ro
A Kolozsvári Magyar Napok túlnőtt az EMNP és az RMDSZ vélt és valós párthatalmi marakodásán, idén ismét közösen szervezik meg az erdélyi kulturális seregszemlét, és remélhetőleg hiányozni fognak a politikusi beszédek. Annál is inkább, mert a KMN-t nyélbe ütő Kincses Kolozsvár Egyesületet a Bethlen Gábor Alap kiemelt fontosságú intézménnyé nyilvánította, ami pénzbeli juttatást is jelent a seregszemle számára, harangozták be szerdán Kolozsváron a szervezők.

Öt személyt váltott le Ponta Markó Béla csapatából, Dézsi Attila kormányfőtitkár is távozik tisztségéből
2012. május 9. – transindex.ro
Victor Ponta miniszterelnök számos államtitkárt váltott le, Markó Béla volt miniszterelnök-helyettes csapatában összesen öt államtitkárt és tanácsadót cserélt le. Dézsi Attila kormányfőtitkár ezentúl kormányellenőrként fog tevékenykedni.

Eckstein: a kampány lényege az emberekkel történő beszélgetés
2012. május 9. – transindex.ro
Megnyitotta kampányát és egyúttal a Város Patikája nevet viselő kampányirodáját Eckstein-Kovács Péter, aki a kolozsvári polgármesteri tisztségre a pályázik. A rendhagyó sajtótájékoztatón elmondta, a Kolozsvár Főterén, a 16 szám alatt levő helyiséget azért hívják patikának, mert a patikába akkor tér be az ember, ha valamilyen problémája van, és segítségre szorul.

Kelemen Hunor: az RMDSZ-nek csak aggályai vannak a Ponta-kormánnyal kapcsolatosan
2012. május 9. – Krónika
Az RMDSZ-nek egyelőre csak aggályai vannak a hétfőn beiktatott baloldali Ponta-kormánnyal kapcsolatban - nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az új kabinet máris megakadályozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának a létrejöttét, a választójogi törvény folyamatban levő módosításával lemondott az arányos képviseletről, és bejelentette, a kulturális autonómia fejezete nélkül fogadja el a parlamentben 2005 óta megrekedt kisebbségi törvényt.

Az új kormány lecseréli a prefektusokat és a közigazgatás átszervezésre készül
2012. május 9. – MTI/Erdély Ma
A Ponta-kormány lecseréli a megyei kormánybiztosokat (prefektusokat) és nem a megyék helyett, hanem azok fölött alakítana ki közigazgatási régiókat – derült ki az új miniszterelnök egy televíziós interjújából, amelyet a Rador hírügynökség idézett.

A háromszéki románoknak nem tetszik az egyfordulós választás
2012. május 9. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
Victor Ponta és Crin Antonescu az RMDSZ-nek ajándékozza Kovászna megyében az egyetlen román képviselő helyét – véli Dan Manolăchescu, a PDL Kovászna megyei szervezetének elnöke. Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének elnöke úgy véli, minden politikai hatalomnak jogában áll, hogy változásokat eszközöljön a választási törvényben, de nem éppen tisztességes ezt pár hónappal a választások előtt tenni. Meglátása szerint ha az egyfordulós rendszer életbe lép, az erdélyi magyarság számára átrajzolódik a parlamenti képviselet.

A Székelyföld-Szórvány partnerségről
2012. május 9. – Duna Tv/Erdély Ma
Az elmúlt húsz esztendőben 35 ezerről 16 ezerre csökkent a magyarok száma Hunyad megyében. Székelyföld tömbmagyarsága ezért segítőkezet nyújtott a szórványban élő magyaroknak. Már harmadik éve létezik, működik a Székelyföld-Szórvány Partnerség Program, amelynek az a célja, hogy megerősítse a szolidaritást, az együttműködést Erdély magyar közösségén belül.

Csóti György: a kormány a radikalizmus felé tolja a magyar kisebbséget
2012. május 9. – hirado.hu/Erdély Ma
Most született meg a felismerés, hogy a magyar nemzeti közösségeket az elcsatolt, elszakított területeken csak a teljes körű és a tényleges autonómia mentheti meg a pusztulástól – jelentette ki Csóti György, a Fidesz országgyűlési képviselője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A román politika csak addig hitegette a magyar nemzeti közösséget, míg az politikailag érdekében állt – véli a fideszes képviselő.

Visszaléptek a PPDD jelöltjei
2012. május 9. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
A Partidul Popular Dan Diaconescu (PPDD) Maros megyei tanácselnökjelöltje, illetve marosvásárhelyi polgármesterjelölje visszalépett egy nappal a jelöltségek véglegesítési határideje előtt. Ez azt jelenti, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri székért – keddtől, immár véglegesen – a PDL országos alelnöke és Maros megyei elnöke, Dorin Florea (ApMS), az RMDSZ színeiben Frunda György szenátor, az MPP színeiben dr. Benedek Imre professzor, az USL színeiben a párt jegyzője, Cornel Brişcaru indul, valamint Smaranda Enache függetlenként vág neki a június 10-ei helyhatósági választásoknak.

Új Borsos-szobrot öntet a város
2012. május 9. – Fancsali Attila – szekelyhon.ro, Krónika
Amennyiben hétvégéig nem találja meg a rendőrség Borsos Tamás szobrát, az önkormányzat újraönteti azt – tudta meg a szekelyhon.ro Csegzi Sándortól, Marosvásárhely alpolgármesterétől. Hozzátette, ez ügyben már beszélt az alkotóval, Kiss Leventével.

A csángóoktatást segítené Gyergyószentmiklós
2012. május 9. – Balázs Katalin – szekelyhon.ro
Ahol a pedagógushiány megjelenik, ott az asszimiláció erősödik – jelentette ki Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester sajtótájékoztatóján, ezzel támasztva alá szándékát: szeretne közbenjárni, hogy magyar pedagógusok oktassanak a Csángóföldön.

Intézményi kétnyelvűséget kér Veress Dávid
2012. május 9. – Kovács Attila – szekelyhon.ro, Új Magyar Szó
Több csíkszeredai intézmény előtt tartott előre bejelentett rövid tiltakozást szerdán délben Veress Dávid, az Édes Anyanyelvünkért Szövetség elnöke, aki kétnyelvű feliratok kihelyezését kéri az épületek homlokzataira.

Csíkszereda felemelkedéséért dolgoznak a Néppárt jelöltjei
2012. május 9. – Létai Tibor – szekelyhon.ro
„Igyekeztünk egy olyan képviselőjelölti listát összeállítani, amely a városgazdálkodás szempontjából az összes fontos területre – oktatás, kultúra, sport, egészség, gazdaság, környezetvédelem – szakembereket tud biztosítani” – fogalmazott Soós Szabó Klára, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai polgármesterjelöltje, azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyen az eddigi elhibázott politikával szemben alternatívát felmutatni kívánó új párt több jelöltje is bemutatkozott.

MOGYE: újabb egyeztetés
2012. május 10. – Krónika
AVictor Ponta által vezetett új kormány két tagja, Ioan Mang oktatásügyi és Andrei Marga külügyminiszter várhatóan ma a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és roman oktatóival találkozik, mint mondták, azzal a céllal, hogy mindkétfél számára elfogadható megoldást találjanak a kialakult konfliktushelyzetre.

Székelyföldi nem a Ponta-kabinetnek
2012. május 10. – Krónika
Nem fizetik vissza a kormány tartalékalapjából kapott pénzösszegeket Hargita és Kovászna megye önkormányzatai. A Hargita Megyei Tanács 6 millió lejt kapott az Ungureanu- kabinettől, míg Kovászna megye önkormányzatának 4,8 millió lejt utaltak Bukarestből. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök tegnap kifejtette: nem adják vissza a kormánypénzt, hiszen törvényesen kapták, és ha kell, perre mennek érte.

Erősítenék a székely térségi identitást
2012. május 10. – Krónika
A sikeres Székelyföld fórumsorozatot tartották tegnap Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényen Bíró A. Zoltán, a csíkszeredai Regionális és Antropológiai Kutatások Központjának munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a térség identitása összekapcsolódik az etnikai identitással, ezért sokáig hallgatni kellett róla.

Ha másként nem megy, önálló magyar orvosit!
2012. május 9. – Népújság/Erdély Ma
Döbbenetes, ami jelenleg az orvosi egyetemmel történik, hiszen egy olyan dologról van szó, amely tulajdonképpen Romániában már működik. Egy kormánynak, amikor az ország gazdasági helyzete siralmas, amikor hatalmas a munkanélküliség, nagy a szegénység, az a legnagyobb problémája, hogy az előző kormány határozatát, amely tulajdonképpen arra vonatkozik, hogy a törvényességet be kell tartani, visszavonja – jelentette ki tegnap sajtótájékoztatón dr. Benedek István professzor, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke.

Villámgyors intézkedések nacionalista töltettel
2012. május 9. – MTI/Erdély Ma
Az új kormány néhány nap leforgása alatt több olyan nacionalista szellemű intézkedést hozott, amely a magyar közösség egészének a politikai képviseletét csorbíthatja a jövőben, s amely ráadásul a szociáldemokraták politikai bosszúját is jelzi a Romániai Magyar Demokrata Párttal szemben.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria