Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 11.

2012. május 11.

A Ponta-kormány politikája miatt emeltek szót magyar képviselők az EP ülésén
2012. május 10. – Krónika
A nemrégiben megalakult új román kormány első lépései és programja miatt emeltek szót magyar képviselők az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, napirenden kívül felszólalva. A fideszes Gál Kinga kijelentette: nem fogadható el, hogy a szocialista-liberális új román kormány első lépése a nemzeti kisebbségeknek biztosított jogok visszavonása legyen. Ugyanezen kérdéskör kapcsán az erdélyi magyar Sógor Csaba (RMDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a másfél milliós magyar közösség „létét sem hajlandó tudomásul venni”.

Markóék meglepődtek – Jól jönne most Magyarország támogatása
2012. május 10. – Székely Hírmondó/Erdély Ma
Hosszú időre végzetesen elronthatja a román–magyar viszonyt, ha az új kormány beváltja fenyegetését, és érvényteleníti a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karát létrehozó kormányhatározatot, mondta Markó Béla leköszönő miniszterelnök-helyettes a Népszabadságnak adott interjúban. A kérdésben jól jönne Magyarország támogatása, viszont Markó úgy látja, ebben a pillanatban Budapest nem elég befolyásos, hogy segíteni tudjon.

MOGYE: miniszteri látogatás eredmény nélkül
2012. május 10. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Lehet magyar oktatási vonal, de nem politikai nyomásra, csak ha az egyetem is azt akarja – szögezte le Ioan Mang oktatásügyi miniszter, aki azért jött a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre tárgyalni, hogy megoldást találjon az intézményben kialakult helyzetre.

Németh Zsolt: aggodalomra adnak okot az elmúlt napok romániai eseményei
2012. május 10. – MTI/Erdély Ma
Aggasztónak találta Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az elmúlt napok romániai eseményeit; az MTI-nek adott csütörtöki kolozsvári nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügye, továbbá a választójogi törvényre és a kisebbségi törvényre vonatkozó bukaresti kormányzati megnyilvánulások aggodalomra adnak okot.

RMDSZ: etnikai tisztogatás jöhet
2012. május 11. – Új Magyar Szó
Etnikai tisztogatástól tart Kovács Péter a minisztériumoknak alárendelt székelyföldi intézményekben. „Nem a tisztogatás véres változatára gondolok, hanem arra, hogy a magyar embereket le fogják váltani” – jelentette ki az ÚMSZ-nek az RMDSZ főtitkára a kormányfőnek azt a kijelentését kommentálva, miszerint a szakmai teljesítmény lesz az egyetlen kritérium az intézmények vezetőinek kinevezésekor.

Felmérés: feljövőben a PPDD, öt százalék alatt az RMDSZ
2012. május 10. – Krónika
Miközben az immár kormányra került Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség továbbra is toronymagasan vezet a népszerűségi listán, a frissen ellenzékbe került Demokrata-Liberális Pártot (PDL) a bulvárcsatorna-tulajdonos Dan Diaconescu populista Nép Pártja (PPDD) is megelőzte, míg az RMDSZ a parlamenti küszöb határán áll – derül ki az IMAS közvélemény-kutató csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből.

Mégsem öltöztetik székely ruhába hétfőn a brüsszeli pisilő kisfiút
2012. május 10. – Krónika
Nem húz székely harisnyát május 14-én a brüsszeli pisilő kisfiú. szoboröltöztetés a brüsszeli önkormányzat kérésére technikai okok miatt marad el, de a szervezők nem mondtak le az elképzelésről. Hargita Megye Tanácsának illetékesei újabb időpont kijelöléséről egyeztetnek.

Csángókonferencia Budapesten: az oktatási programról is tárgyalnak
2012. május 10. – transindex.ro
Veszélyeztetett örökség – veszélyeztetett kultúrák címmel nemzetközi konferenciát rendeznek a moldvai csángókról pénteken és szombaton Budapesten. A nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatása szerint a tanácskozást Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár nyitja meg.

Visszafizetik a magyar kormánynak a Mátyás-szobor restaurálásából megmaradt pénzt
2012. május 10. – transindex.ro
A kolozsvári városi tanács egyhangúan megszavazta, hogy visszafizeti a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak a Mátyás-szoborcsoport restaurálására kapott pénz el nem költött részét; a kolozsvári számítás szerint 18 940 euró jár vissza.

Az EP-ben is bemutatták a Youth@Kolozsvár 2015 projektet
2012. május 10. – transindex.ro
Sógor Csaba kezdeményezésére az RMDSZ két európai parlamenti (EP) képviselőjének közös rendezvényén, szerdán, május 9-én az Európai Parlamentben (EP) is bemutatásra került az Európai Ifjúságú Fórumhoz benyújtott, Youth@Kolozsvár 2015 projekt pályázat, illetve maga az Európai Ifjúsági Főváros kezdeményezés.

A szórványból nem jutnának be a parlamentbe
2012. május 10. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Az egyfordulós, tiszta egyéni választókerületes választási rendszer bevezetése nyomán átrendeződik a magyar közösség parlamenti képviselete – figyelmeztet a Kovászna megyei tanácselnök, Tamás Sándor. A szórványmegyékből, mint Brassó, Arad, illetve Máramaros, szinte biztos, hogy nem jutna be parlamenti képviselő, noha felerősödne a Székelyföld és a Partium képviselete – magyarázta Tamás Sándor.

Régiósítás Ponta-módra
2012. május 10. – Háromszék/Erdély Ma
Megyék fölötti közigazgatási régiók kialakítását tervezi az új kormány, Victor Ponta miniszterelnök közölte: nem támogatja Traian Băsescu államfő tavalyi kezdeményezését, mely szerint nyolc óriásmegyébe olvasztanák be a jelenlegi 41 megyét.

Marosvásárhelyen a Hír tévések – leplezetlen valóság
2012. május 10. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
A Hír TV stábja május 12-én az Erdélyi Magyar Néppárt meghívására érkezik Marosvásárhelyre, hogy találkozzon az itteni nézőközönségével. Amint a szervezők közleményben értesítettek, a találkozó célja nem csak az, hogy a Hír TV oknyomozó riporterei munkájukról, élményeikről meséljenek. Az esemény „egyfajta kárpótlás is a Hír TV hűséges nézőinek, akik február óta nem követhetik a csatorna műsorait, a helyi RCS&RDS digitális és kábeltelevíziós társaság ugyanis kivette kínálatából a csatornát” – tájékoztatnak a szervezők.

Csak Fazekasvarsándon lesz RMDSZ–EMNP polgármesterjelölt-párharc
2012. május 10. – Irházi János – Nyugati Jelen
Mivel Miszlai Ferenc az utolsó pillanatban végül kiugrott Fazekasvarsándon az RMDSZ bárkájából, és csatlakozott EMNP-hez, így most ő a Néppárt egyetlen polgármesterjelöltje Arad megyében. RMDSZ-es ellenfele itt Tóth Mihály lesz, s mivel a községben mindkét párt teljes tanácsosi listát is letett, kétséges, hogy lesz-e egyáltalán magyar tanácsos az önkormányzatban.

Politikai és környezeti tisztogatást akar az EMNP
2012. május 10. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Megtisztítjuk Erdélyt! – ezzel a szlogennel indítja kampányát az EMNP. A takarítás nemcsak a környezetre vonatkozik, hanem a nemkívánt politikusokra is, hiszen sok néppártost megfenyegettek az elmúlt napokban – tájékoztatott Nemes Előd, az alakulat háromszéki elnöke.

Megtisztítjuk Erdélyt! – Maros megyében is
2012. május 10. – szekelyhon.ro
Maros megye több helységében is közösségi takarítást szervez kampánynyitóként az Erdélyi Magyar Néppárt. A rendezvényekre május 11–13. között kerül sor azokon a településeken, ahol jelölteket indít az EMNP.

Bemutatta jelöltjeit a Néppárt Udvarhelyen
2012. május 10. – Simon Eszter – szekelyhon.ro
Kilenc megállót érintő tanácsosjelölt-bemutató körutat szervezett a Néppárt Székelyudvarhelyen. A negyvenöt perces körúton minden jelölt röviden bemutatkozott, és vázolta azon elképzeléseit, melyekkel Székelyudvarhelyt élhetőbbé lehetne tenni.

Forgalomban a Góbé kártya
2012. május 10. – Erdély Tv/Erdély Ma
Góbé kártyával népszerűsítik a marosvásárhelyi magyar vállalkozásokat. A kezdeményezéshez már 60 cég csatlakozott. Ebből a lakosok előnye az, hogy akár 50 százalékos árengedményt is kaphatnak a listán szereplő szolgáltatások vagy termékek megvásárlásakor.

Összetartozunk esszépályázat
2012. május 10. – Erdély Ma
Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk címmel esszépályázatot hirdet székelyföldi középiskolás diákok számára a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Tusványos, a választások és a medve jegyében
2012. május 10. – transindex.ro
Az erdélyi ifjúsági szférában Tusványos a „number one”, olyan, mint a Bajnokok Ligája – indította a XXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diákegyetem sajtótájékoztatóját Jakab Attila főszervező. A rendezvény idei kiadása két fő téma köré szerveződik. Az egyik a Romániában aktuális helyhatósági és parlamenti választások; előbbinek a kiértékelése, utóbbinak pedig az előzetes megtárgyalása. A másik téma Magyarország és Közép-Kelet-Európa jelenlegi helyzete, kilátásai.

Erdélyi vidékfejlesztési egyesületet alapítottak Sepsiszentgyörgyön
2012. május 10. – transindex.ro, Krónika
A városokon kívül eső települések gazdasági, kulturális és szociális felzárkózásának segítéséért jött létre az erdélyi szintű Romániai Magyar Vidékakadémia Egyesület (RMVAE). Az alakuló ülés május 10-én, Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának épületében volt.

RMDSZ kampánynyitó Sepsiszentgyörgyön
2012. május 10. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Elindította választási kampányát az RMDSZ is – Sepsiszentgyörgyön mutatkoztak be a megye városainak polgármesterjelöltjei. A csütörtöki megnyitón jelen volt Kelemen Hunor, szövetségi elnök is.

Tabajdi az EP elnökéhez fordul a MOGYE-ügyben
2012. május 10. – transindex.ro
Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul a romániai magyarság jogainak védelmében Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője, a nemzeti kisebbségi ügyekkel foglalkozó pártközi munkacsoport társelnöke.

Összefogás Margittán
2012. május 11. – Nagy Orsolya – Krónika
Bihar, Szatmár és Szilágy megyében összesen 908 helyi tanácsosi, 31 polgármesteri, 162 megyei tanácsosi és egy-egy tanácselnöki tisztségre indít jelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt – jelentette be Zatykó Gyula partiumi régióelnök, aki Nagyváradon száll versenybe a polgármesteri címért. Példaértékű ugyanakkor a szintén Bihar megyei Margitta városában létrejött együttműködés. Itt az EMNP és az RMDSZ közös számítások alapján jutott arra a következtetésre, hogy két magyar jelölt esetén a nevető harmadik győzne, így ott az EMNP visszaléptette jelöltjét, és az RMDSZ emberét támogatja.

Pereskedésre szólít az RMDSZ
2012. május 11. – Krónika, Új Magyar Szó
Kelemen Hunor arra bíztatja az önkormányzatokat, hogy a közigazgatási bíróságon támadják meg a Ponta-kormány azon rendeletét, amelynek alapján vissza kellene fizessék azt a pénzt, amit április elején a tartalékalapból kaptak az Ungureanu- kormánytól.

RMDSZ-kampányindító a váradi várszínházban
2012. május 11. – Nagy Orsolya – Krónika
Megyei, nagyváradi és vidéki jelöltjeit, illetve a kampánystábokat biztatta választási harcra a Bihar megyei RMDSZ-szervezet szerda esti kampánynyitó rendezvényén. A már ismert jelöltek, illetve a szövetség kampányának dolgozói a nagyváradi vár egyik bástyájában kialakított szabadtéri színház nézőterét töltötték meg – a tavaly őssszel elkészült létesítményfontos pontja a megyei RMDSZ kampányának.

Közös magyar jelölt Hosszúmezőn
2012. május 11. – Zahoránszki Brigitta – Krónika
Közös jelöltet támogat mindhárom magyar párt a helyhatósági választásokon a Máramaros megyei Hosszúmezőn. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a független R. Fekete Lajosmellett áll ki, úgy vélve, így nagyobb esélye van elnyerni a polgármesteri tisztséget.

Pro Democratia: antidemokratikus módosítás
2012. május 11. – Krónika
A kizárólag egyéni választókerületes választási rendszerre való áttérés feladására szólította fel csütörtökön a kormányt és a parlamenti pártokat a Pro Democratia Egyesület, mivel a jogvédő szervezet szerint az radikálisan, mélyen antidemokratikus irányban alakítaná át a választási rendszert, csupán hat hónappal a parlamenti választások előtt.

„Szatmárnémeti élhető város”
2012. május 11. – Új Magyar Szó
„Abban is bízom, hogy több ezer román lakos fog ezúttal is rám szavazni, mint az előzetes közvéleménykutatások bizonyítják” – jelentette ki az ÚMSZ-nek adott interjúban Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere és egyben RMDSZ-es polgármesterjelöltje.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria