Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 14.

2012. május 14.

Orbán aggódik az erdélyiekért
2012. május 14. – MR1 - Kossuth Rádió/Új Magyar Szó
Új helyzet van kialakulóban Magyarország keleti határainál magyar-ügyben a magyar miniszterelnök szerint. Orbán Viktor aggodalmainak adott hangot az új bukaresti kormányzat első intézkedéseivel kapcsolatban pénteken a közszolgálati Magyar Rádiónak adott interjúban.

Répás: folytatódik a moldvai magyar oktatási program
2012. május 11. – Krónika, Új Magyar Szó
Folytatódik a moldvai magyar oktatási program, immár a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség vezetésével és szakmai felügyeletével - mondta a nemzetpolitikai helyettes államtitkár pénteken Budapesten. Répás Zsuzsanna a Veszélyeztetett örökség - veszélyeztetett kultúrák - a moldvai csángók címmel rendezett tanácskozás nyitónapján kiemelte: a magyar kormány számára a moldvai magyarság ügye kiemelt fontosságú.

Frunda: Smaranda Enache és Benedek Imre esélytelenek, lépjenek vissza
2012. május 11. – Krónika
Smaranda Enache és Benedek Imre marosvásárhelyi polgármesterjelöltek esélytelenek és lépjenek vissza a versenyből – jelentette ki Frunda György RMDSZ-es jelölt. Szerinte az EMNP által is támogatott független Enache és az MPP-t képviselő Benedek veszélyeztetik az ő esélyét Dorin Floreával szemben.

Kelemen: aki együtt akar működni, annak a negatív kampányt le kell állítania
2012. május 11. – transindex.ro
Bemutatták pénteken az RMDSZ Csík-térségi önkormányzati jelöltjeit Csíkszeredában, ahol Kelemen Hunor szövetségi elnök és Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita Megyei Szervezetének elnöke tartott közös sajtótájékoztatót. Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ az idei önkormányzati választásokon az elért eredményekre fog építeni és azokra az emberekre, akik már bizonyítottak.

A MOGYE-charta elismerésére szólítja fel a minisztériumot a Marosvásárhelyi Táblabíróság
2012. május 11. – Krónika
Érvénytelenítette a Marosvásárhelyi Táblabíróság az Oktatási Minisztérium azon februári átiratát, amelyben a szaktárca közölte a MOGYE vezetőségével, hogy nem ismeri el az egyetem chartáját. Pénteki döntésében a Táblabíróság arra kötelezi a minisztériumot, hogy az oktatási törvénynek megfelelően hagyja jóvá a MOGYE chartáját.

MOGYE ügy: Kincses Előd a jogi útban bízik
2012. május 11. – Népújság/Erdély Ma
Júniusra halasztották a Megyei Törvényszék Közigazgatási Részlegén annak a keresetnek a tárgyalását, amelyet a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) indított az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ellen. A keresetben azt kérik, hogy az igazságügyi fórumon tekintsék semmisnek a MOGYE új chartáját, mivel annak megalkotásakor nem tartották be az érvényben levő jogszabályt.

Stratégiai irányváltás előtt? – Bakk Miklós az erdélyi magyar politizálásról
2012. május 11. – Pál Piroska – Központ/Erdély Ma
A marosvásárhelyi helyhatósági választásokról, egy magyarajkú városvezető esélyéről, az őszi parlamenti választásokról, illetve a két jobboldali párt – MPP, EMNP vezéregyéniségei konfliktusainak perszonalizálódásáról Bakk Miklós politológussal, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Politika- és Közigazgatás-tudományi Karának adjunktusával, a Politikatudományi Tanszék magyar tagozatának vezetőjével beszélgetett a Központ munkatársa.

Magyari Tivadar: az RMDSZ a MOGYE magyar képviseletének céljait támogatja
2012. május 11. – Nyugati Jelen
A MOGYE-n ntézményesített magyar tagozatra van szükség, hogy az egyetemi ügyekről azok döntsenek, akik közvetlenül érintettek benne – mondta Magyari Tivadar pénteken Kolozsváron. Az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese szerint a magyar tagozat számára a következő területeken kell biztosítani az önálló döntés jogát: tanrendi önállóság, személyzetpolitikai önállóság, arculati önállóság. Ezek mellé pedig biztosítani kell két fontos területen a közös – román-magyar – egyetem együttes működésének pontos szabályait: az egyenlő fenntartás-fejlesztés szabályait, illetve a közös döntésekben való képviselet szabályait.

A Székely Nemzeti Tanács levélben követte meg Kövér Lászlót
2012. május 12. – MTI/Erdély Ma
A Székely Nemzeti Tanács vezetői nyílt levelükben azt írják, felháborítónak tartják és messzemenően elutasítják Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester Kövér László házelnökhöz intézett nyílt levelének üzenetét. „Az abban megfogalmazottak miatt Bunta Levente helyett is megkövetjük Önt, és elnézést kérünk Öntől” – áll az SZNT valamennyi vezetője által aláírt nyílt levelében.

Felavatták Sissi mellszobrát Kolozsváron
2012. május 13. – Krónika
A kolozsvári evangélikus püspökség udvarában felavatták Erzsébet királyné, a népszerű Sissi mellszobrát, amelynek eredeti változata egykor a város fellegvárának egyik sétányán állt. Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke, a szoborállítás ötletgazdája és szervezője reményét fejezte ki, hogy a szobrot pár éven belül az eredeti helyén, a kolozsvári fellegvár egyik sétányán is felállíthatják. Németh Zsolt külügyi államtitkár a szoboravatón arról is beszélt, hogy Magyarország és Románia között az elmúlt években kialakult kölcsönös tisztelet mintha pár napja nem lenne érzékelhető.

A Maros megyei alprefektust leváltották
2012. május 12. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Pénteken estétől már nem Bárczi Győző Maros megye alprefektusa, helyére azonban nem neveztek még ki senkit. A kormánybiztosi tisztséget néhány hete betöltő Valentin Bretfeleant – egyelőre – nem váltották le.

Megosztást vagy összefogást eredményez-e a kormányváltás?
2012. május 13. – Kossuth Rádió/Erdély Ma
A romániai magyar politikusok eltérően vélekednek a választások után hatalomra került új kormány magyarokat érintő retorikájáról és intézkedéseiről. Elemzők szerint Romániában már azzal a retorikával elindult a visszarendeződés, ami a parlamentben a pártelnökök felszólalásaiból érezhető volt a kormány beiktatásakor.

Kovács Péter: politikai erő szükséges az eredmények megőrzéséhez
2012. május 13. – transindex.ro
Az RMDSZ jelöltjeinek könnyű dolguk van a kampány során: nem kell mást tenniük, mint eddigi eredményeinket felmutatni, ezekhez mellékeljenek elérhető, megvalósítható célokat - jelentette ki Kovács Péter főtitkár az RMDSZ nagybányai kampányindítóján.

Kelemen Hunor: társadalmi feszültségeket okozhatnak a MOGYE-fejleményekhez hasonló döntések
2012. május 13. – Krónika
A szociálliberális kormány nacionalista retorikája, a MOGYE kapcsán született döntések „súlyos feszültségeket” okozhatnak a társadalomban – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombaton.

Bemutatták a jelölteket, indul a Kolozs megyei RMDSZ kampánya
2012. május 13. – transindex.ro
Vasárnap bemutatták az RMDSZ Kolozs megyei, valamint kolozsvári jelöltjeit, és ezzel elindult a helyi szervezet kampánya. A bemutatkozón Máté András Levente, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke elmondta, a szervezetnek helyi és országos szinten van mit felmutatnia: az utóbbi évek teljesítményei között a Mátyás-szobor felújítása, a Sapientia-EMTE akkreditációja, több mint 200 kolozsvári utca felújítása, a Horea úti iskolában egy magyar osztály indítása, az egyház és civil szféra támogatása szerepel.

Játszótér felújítással indította kampányát az EMNP
2012. május 13. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
Nem koncertekkel, hangzatos kampányígéretekkel, hanem munkával, kampányol a gyergyószentmiklósi EMNP. A néppárt tagjai és szimpatizánsai első lépésként az egyik Virág negyedi játszóteret újították fel, és adták használatba azoknak, akiknek rendeltetett: a gyermekeknek.

Kampányvita Tőkés és Csűry között
2012. május 14. – Krónika
Éles vita alakult ki a helyhatósági választások kapcsán Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület volt püspöke és utódja, Csűry István között. Tőkés azt kifogásolja, hogy szerinte a Bihar megyei vidéki lelkipásztorok kampányszagú anyagokban jelennek meg, vagy éppen jóhiszeműen beszélnek valódi sikereikről, és közben nem sejtik, hogy az RMDSZ kampányának arcaivá, részeivé váltak.

Magyar állami kitüntetést kapott Boros János
2012. május 14. – Krónika
Boros Jánosnak, az RMDSZ Kolozs megyei szervezete volt elnökének, illetve Kolozsvár volt alpolgármesterének adományozta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést Magyarország köztársasági elnöke. A szombaton megszervezett ünnepségen Németh Zsolt külügyi államtitkár nyújtotta át a kitüntetést a volt alpolgármesternek a helyi magyar közösség érdek- és jogvédelmének érdekében végzett munkájáért.

„A hit mellett dolgozni is kell”
2012. május 14. – Új Magyar Szó
„Azok az eszközök, amelyek tíz éven át működtek, a tárgyalás, az egyezkedés, többre visznek, mint a hősködés, a mellveregetés” – nyilatkozta Bodor László, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke az Erdély TV-nek.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria