Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 15.

2012. május 15.

SZNT: a kormány fel akarja „robbantani” a Székelyföldet
2012. május 14. – Krónika
A kormány régióátszervezési tervének „alapja nem a társadalmi kohézió, a régió lakóinak szolidaritása, nyelvi, kulturális, társadalmi, és földrajzi egysége, hanem az állampolitikai rangra emelt nacionalizmus” – szögezi le a Victor Ponta kormányfőhöz intézett nyílt levelében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, aki szerint „a polgári engedetlenség eszközével is élni fogunk, hogy Székelyföld egységét megőrizzük”.

Törlik az 5 százalékos parlamenti küszöböt a választási törvényből
2012. május 14. – Krónika
Megszünteti a parlamenti bejutási küszöböt a kormányzó Szociálliberális Unió (USL), amely már korábban kezdeményezte a választási rendszer módosítását. Ezt Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke erősítette meg hétfőn egy sajtótájékoztatón. Elmondta: a választási törvény módosításának képviselőházi vitáján törölni fogják a parlamenti küszöböt azért, hogy az egyéni választókerületekből csak az első helyezett juthasson mandátumhoz.

Tőkés: bizonyítható, hogy Nagy Sándor esperes a Szekuritáté informátora volt
2012. május 14. – Krónika
Hazudik Nagy Sándor nagykárolyi református esperes, alias Moldovan Ilie, a Szatmár Megyei Tanács tagja, amikor tagadja, hogy a Szekuritáté ügynöke volt – állítja hétfői közleményében Tőkés László.

Kelemen Hunor: miniszterként az aránytalanságokat próbáltam felszámolni
2012. május 14. – Krónika
A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium az elmúlt két és fél évben hangsúlyosan figyelt oda a magyar vonatkozású műemlékek helyreállítására, és ezzel a korábbi években kialakult aránytalanságokat próbálta felszámolni - jelentette ki sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor volt kulturális és örökségvédelmi miniszter.

Kelemen: az RMDSZ nem saját magának, hanem a magyar közösség számára harcolt ki kisebbségi jogokat
2012. május 14. – transindex.ro
Sajnos, mostantól jóra nem számíthatunk, rosszra viszont annál inkább. Azt a nacionalista retorikát, amit ellenzéki pozícióból folytattak a szociálliberális szövetség politikusai, most már a kormányzati intézkedésekben is lassan viszontlátjuk – mondta Kelemen Hunor besztercei sajtótájékoztatóján.

Sógor-Winkler: 22 év után visszalépés történik a kisebbségi jogok területén
2012. május 14. – transindex.ro
Vészjelzést kell jelentsen az, hogy 22 év után Romániában visszalépés történik a kisebbségi jogok területén – fogalmazott Winkler Gyula Youth@Kolozsvár 2015 projektpályázat brüsszeli bemutatása utáni sajtóbeszélgetésen. Sógor Csaba szerint a MOGYE-ügy és a választási törvény átszabásának tanulsága, hogy „Bizánc nyugati részén, Romániában” nincsenek bebetonozott törvények, az új hatalmi konstelláció mindig átszabja a jogszabályokat.

Winkler: a rendszerváltás utáni legnagyobb kihívása előtt áll a romániai magyarság
2012. május 14. – transindex.ro
Az elért jogokat nem elég megszerezni, meg is kell védeni azokat, az eredményeket nem elég elérni, meg is kell tartani azokat – mondta Winkler Gyula Temesváron, az RMDSZ megyei kampányindító rendezvényen és a Bánsági Magyar Napok záróestjén. Az EP-képviselő hozzátette, a romániai magyarság sok szempontból az elmúlt 22 év legnagyobb kihívása előtt áll, azért, mert 22 év után először történik meg Romániában, hogy egy, már megszerzett jogot vonnak vissza.

Székely Szolidaritási Program indítását jelentette be Tamás Sándor
2012. május 14. – transindex.ro
Tamás Sándor Erősdön jelentette be a Székely Szolidaritási Program indítását, amelynek keretében azokon a háromszéki településeken, amelyeken a magyarság számaránya 30% alá süllyedt, kiemelt támogatásban részesülnek a történelmi egyházak.

Családbarát önkormányzatokat díjaz az RMDSZ
2012. május 14. – transindex.ro
Húsz önkormányzat nyerte el idén a Családbarát közösségek címet, amelyet az RMDSZ ítél meg azoknak az önkormányzatoknak, amelyek erőfeszítéseket tettek egy családbarát közösség kialakítására - jelentette be Kolozsváron Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, a program egyik kezdeményezője.

Kincses: nem legális a MOGYE szenátusa
2012. május 14. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Kincses Előd ügyvéd úgy értékeli a marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság május 11-ei döntését, hogy érvénytelenek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a vezetőválasztások, tehát a jelenlegi szenátus nem legálisan működik. A három pert június 18-án tárgyalják.

Kincses: MOGYE-ügyben kudarcot vallott az RMDSZ
2012. május 14. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Az RMDSZ által választott politikai út csődöt mondott MOGYE-ügyben, olyannyira, hogy az Ungureanu-kormány bukásához vezetett. Az EMNT, EMNP és MPP által választott jogi út a járható, ezért remélem, beismerik tévedésüket és csatlakoznak a perhez – ismertette a felperes ügyvédje, Kincses Előd. Az RMDSZ ugyan nem, de az MMDSZ és a magyar tanárok csatlakozni fognak a perhez.

Feljelentés a munkaügy ellen
2012. május 14. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
A magyar nyelvű felirat és a magyarul beszélő személyzet hiánya miatt jelentette fel a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökséget az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál egy férfi – számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor igazgató.

Felháborította Brassai fegyelmije az EP kisebbségi munkacsoportját
2012. május 14. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Felháborította az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának (Intergroup) tagjait a MOGYE vezetőségének döntése. Az egyetem ugyanis fegyelmivel büntette dr. Brassai Attilát, amiért az Strasbourgban előadást tartott az orvosi egyetem magyar tagozatának helyzetéről.

Kelemen: katasztrofális az USL javaslata
2012. május 15. – Krónika
Katasztrofálisnak nevezte tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) törvényjavaslatát, amelynek értelmében bevezetnék az egyfordulós, egyéni választókerületes rendszert. Az RMDSZ vezetője rámutatott: az USL által javasolt rendszer felborítja az egyensúlyt, ezért az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a javaslatot ne fogadják el.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria