Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 16.

2012. május 16.

Magyar nagykövet: az autonómia az egyetlen logikus kompromisszum
2012. május 15. – Krónika
Az autonómia az egyetlen logikus és természetes kompromisszum a nemzetállami többség területi szuverenitása és a kisebbségek létezéshez való joga között - mondta Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet egy hírtelevíziónak adott interjúban. Füzes Oszkár a Digi24 televíziónak adott interjújában - a televízió honlapján kedden olvasható román nyelvű leirat szerint - kifejtette: bizonyos román politikusok és a közvélemény egy része is tévesen értelmezi ezt a fogalmat. Az autonómia nem azonos a szeparatizmussal, sőt, annak éppen az ellentéte - mondta.

Aláírták a moldvai magyar oktatási programról szóló megállapodást
2012. május 15. – MTI/transindex.ro
A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) és az RMPSZ vezetői aláírták a moldvai magyar oktatási programról szóló megállapodást. Ennek értelmében a program javára érkező keresztszülői támogatásokat befogadja és továbbítja az RMPSZ a moldvai magyar gyermekek és tanáraik részére - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság.

Nagyobb léptékű tisztogatástól tart az RMDSZ
2012. május 15. – Krónika
Az RMDSZ attól tart, hogy a prefektusok leváltása csak az első lépést jelenti az új bukaresti hatalom politikai tisztogatásai sorában; a prefektusokat a minisztériumoknak alárendelt intézményekben vezetői tisztségeket betöltő magyar szakemberek leváltása követheti.

Zöldségeskertet biztosítana Kolozsvár lakóinak Eckstein-Kovács Péter
2012. május 15. – Krónika
Bemutatta programját Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje, a politikus keddi sajtótájékoztatóján három pontot emelt ki a 16 pontos választási programból. Kifejtette, azt szeretné, hogy jobban látszódjék Kolozsváron, hogy egyetemi város, de nagy hangsúlyt fektetne az idősek gondozásának és a betegek ellátásának javítására.

Borbély: még legalább egy kormányhatározatra szükség van Verespatak-ügyben
2012. május 15. – transindex.ro
A verespataki bányaberuházásról Borbély László elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos jóváhagyások a jelenlegi kormány felelőssége, melyet sürgősen tisztázniuk kell, mivel pont akkor váltak aktuálissá, amikor miniszterként lemondott.

Jövő héten szavazhatnak bűnvádi eljárás jóváhagyásáról
2012. május 15. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Jövő kedden szavazhat az Alsóház Borbély László RMDSZ-es képviselő bűnvádi eljárásának jóváhagyásáról. Ennek beindítását a főügyész kérte a honatyáktól.

Magyarul a magyarral!
2012. május 15. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
A magyar nyelv nyilvános használatára buzdít az a mozgalom, amely Marosvásárhelyre is „beköltözik”. A kampány célja, hogy a magyar kliensek magyarul szólaljanak meg olyan intézményekben, boltokban vagy vendéglátóipari egységekben, ahol az eladók vagy ügyfélfogadók beszélnek magyarul. Erre az Igen, tessék! Da, poftiţi! feliratú matricákkal hívják fel a figyelmet.

A MOGYE-ügy miatt tiltakozott Csibi Barna
2012. május 15. – Létai Tibor – szekelyhon.ro
„Mogye! Hol a magyar tagozat”, „Azért nem kell a magyar orvos, mert azt akarják, dögöljünk meg”, „Apartheid” feliratú transzparensekkel tiltakozott kedd délután Csíkszeredában Csibi Barna a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem körül kialakult áldatlan állapot ellen.

MOGYE-perben az RMDSZ is
2012. május 16. – Új Magyar Szó
Az RMDSZ is belép abba a perbe, amit a MOGYE magyar oktatói és diákjai indítottak az intézmény vezetősége ellen, mert a charta kidolgozásakor nem tartották be az oktatási törvény előírásait – közölte Borbély László. „Az RMDSZ minden jogi és törvényes eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy a MOGYE-n megalakuljon a magyar kar” – jelentette ki szövetség politikai alelnöke.

CCSB: 63 százalékon az USL
2012. május 16. – Új Magyar Szó
Hatalomra kerülése óta tovább növelte népszerűségét a Szociál-Liberális Szövetség (USL), amelyre a CCSB tegnap nyilvánosságra hozott felmérése szerint a lakosság 63 százaléka adná voksát. A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a Demokrata Liberális Pártnak (PDL) egyelőre nem sikerült a javára fordítania ellenzékiségét, és a korábbi 18 százalékról 14 százalékra esett vissza. Dan Diaconescu Néppártja (PPDD) a voksok 9 százalékát, az RMDSZ pedig 5 százalékát kapná.

Perelnek a pénzért az önkormányzatok
2012. május 16. – Krónika
Harminchat Kovászna megyei önkormányzat és a megyei tanács fellebbezte meg tegnap a közigazgatási bíróságon a Ponta-kormány azon rendeletét, mely szerint vissza kellene fizetniük a tartalékalapból kapott pénzt. Tamás Sándor tanácselnök elmondta, a testület 4,8 millió lejt kapott, amelyből a hulladékgazdálkodási projekt önrészét biztosították volna.

Növekedett a külhoni támogatás az oktatásban
2012. május 16. - Krónika
A magyar költségvetés nehéz helyzete ellenére az oktatási ágazat jelentősen tudta növelni a külhoni magyaroknak szánt támogatásokat az elmúlt két évben. Az oktatási államtitkárság
a külhoni magyarokat érintő 2012-es támogatási kerete a fejezeti kezelésű előirányzatokon összességében 965,1 millió forint, szemben a 2010-es 632,5 millió forinttal. A magyarországi felsőoktatási intézmények kihelyezett képzéseinek többlettámogatásával és a külhoni hallgatóknak adományozott miniszteri és egyéb ösztöndíjakkal együtt ez az összeg meghaladja a 1,1 milliárd forintot.

Borbély: gyors döntést a korrupciós ügyben!
2012. május 16. – Krónika
Borbély László nem szeretné, ha sokáig húzódna a parlamentben az ellene megfogalmazott korrupciós vád ügye, ezért reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb döntés születik.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria