Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 4.

2012. május 4.

2012. 5. 6.
Megosztás:

Répás Zsuzsanna: a kormány kiáll a magyar nyelvű orvosképzés mellett
2012. május 3. – MTI/Erdély Ma
A magyar kormány nagyon fontosnak tartja, hogy legyen magyar nyelvű orvosképzés Erdélyben, és kiáll a Marosvásárhelyi Orvosegyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és diákjainak küzdelme mellett – mondta Répás Zsuzsanna csütörtökön az MTI-nek.

Uniós fórumokhoz fordul az RMDSZ
2012. május 4. – Új Magyar Szó
Az Európa Tanács parlamenti közgyűléséhez fordul az RMDSZ, ha a Ponta-kabinet visszavonja a MOGYE magyar karának létrehozásáról rendelkező határozatot – jelentette be Frunda György szenátor. Kelemen Hunor szövetségi elnök és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kampányszóvivője szerint a polgári engedetlenség eszközével is élni kell, amennyiben az új kormány megakadályozza a magyar kar létrehozását. Kelemen Hunor szerint egy ilyen intézkedés elronthatja a román–magyar kapcsolatokat.

Szlovák félelmek, bukaresti dicséret, német várakozás - Áder János a külföldi sajtóban
2012. május 3. – MTI/hirado.hu
A Hospodárské noviny napilap szerint Áder János „nyilvánvalóvá tette, hogy az ő részéről a szlovákok nem is gondolhatnak a kölcsönös kapcsolatok javítását célzó igyekezetre”. A lap ezt Áder beszédének a határon túl élő magyarokra vonatkozó részére hivatkozva állítja. A lap szerint Áder „beteljesítette azokat a félelmeket, hogy politikájának egyik fő témáját a szomszédos országok politikájába való beavatkozás alkotja majd”.

Kelemen: a MOGYE-ügy nem csak ürügy volt
2012. május 3. – transindex.ro
A Transindex Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel készített interjút, a politikus a kormány bukása és a MOGYE-ügy kapcsán kijelentette: „azok az erdélyi magyar politikusok, akik cinikusan nyilatkoztak arról, hogy a MOGYE-ügy a bizalmatlansági indítvány során csak ürügy volt, vagy nem értik a politikát, vagy úgy csinálnak, mintha nem értenék. A MOGYE nem ürügy volt, a bizalmatlansági indítványban megfogalmazott többi téma volt ürügy”.

Feszültséget szítana a MOGYE magyar karának megszüntetése
2012. május 3. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
Ha az új kormány érvényteleníteni próbálja a MOGYE magyar karának létrehozásáról szóló korábbi kormányhatározatot, akkor egy létező jogot venne el a magyar közösségtől, és ez feszültségeket kelthet, véli Antal Árpád. Édler András RMDSZ-es képviselő szerint utcai megmozdulást is eredményezhet a jogfosztás.

Máté András: nem tettem sértő megjegyzéseket
2012. május 3. – Krónika
Elutasítja az EMNP „gyűlöletkeltő és becsületsértő retorikáját” Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, aki azt is leszögezi: soha nem nyilatkozott olyasmit, ami sértő lenne nemzettársaira nézve.

Demeter Szilárd veszi át az EMNP választási kampányának vezetését
2012. május 3. – Krónika
Demeter Szilárd irányítja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kampánystábját, miután Gergely Balázs eddigi kampányfőnök lemondott a tisztségről, hogy polgármester- és tanácsosjelölti teendőit elláthassa.

Letiltotta Ráduly az interjút, melyben bejelenti: nem indul újabb mandátumért
2012. május 3. – Sipos Zoltán – transindex.ro
Bár minden mondatát vállalja, arra kérte a Hargita Népét Ráduly Róbert, hogy tekintsenek el egy, decemberben vele készült interjú közlésétől. A letiltott, meglehetősen sommás megállapításokat tartalmazó szöveg csütörtökön jelent meg a Tulipédia.info oldalon.

Erdélyi gyűjtőkönyvtár létrehozását szorgalmazza a Kulturális Autonómia Tanács
2012. május 3. – transindex.ro, Erdély Ma
A Kulturális Autonómia Tanács (KAT) azokat a pontosan megfogalmazott, több megyére kiterjedő, konkrét programokat helyezi előtérbe, amelyek létező igényt, hiányosságot pótolnak – jelentette ki szerdán Kolozsváron Székely István, a testület elnöke.

Az EMNP jelöltjei a helyhatósági választásokon, számokban
2012. május 3. – transindex.ro
Az EMNP 12 megyében 2043 tanácsosjelöltet, 80 polgármester-jelöltet, 281 megyei tanácsosjelöltet és 5 megyei tanácselnök-jelöltet indít a június 10-i helyhatósági választásokon.

A régi politikával szembesítették a lakosságot
2012. május 3. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
A régi politika és a régi politikusok be nem tartott ígéreteivel szembesítették Marosvásárhely polgárait az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői május 3-án, csütörtökön, azért, hogy „tudják, kik vezették őket, és kiket kell leváltani”.

A magyarság fogyásának okait ismertették Kolozsváron
2012. május 3. – Krónika, Új Magyar Szó
A természetes fogyás, a vegyes házasságok, a nemzetiségváltás és a kitelepedés befolyásolja az erdélyi magyarság számának csökkenését – derül ki egy kiadványból, amelyet csütörtökön ismertettek Kolozsváron.

22 év után első ízben korlátozzák a kisebbségi jogokat
2012. május 3. – Nyugati Jelen
Noha a végső döntést további tárgyalások után az RMDSZ parlamenti frakciója hozza meg jövő hétfőn, „nehéz lesz megszavazni azt a kormányt, melynek elsődleges prioritása a magyarság jogainak visszaszorítása”, válaszolt a Nyugati Jelen kérdésére csütörtökön Déván Markó Béla, leköszönő miniszterelnök-helyettes.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria