Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. május 7.

2012. május 7.

2012. 5. 7.
Megosztás:

Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a MOGYE magyar-angol karát létrehozó kormányhatározatot
2012. május 4. – Krónika
Felfüggesztette a Marosvásárhelyi Táblabíróság a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol nyelvű orvosi és gyógyszerészeti karát létrehozó kormányhatározatot. A döntés az egyetem vezetőinek a kormányhatározat hatályon kívül helyezésére irányuló keresete nyomán született, az ügyet mindössze decemberben tárgyalja érdemben a bíróság.

A választásokig ellenzékben marad az RMDSZ
2012. május 5. – Marosvásárhelyi Rádió/Erdély Ma
Az RMDSZ nem ír alá semmiféle protokollumot a szociál-liberális szövetséggel, marad az ellenzékben – nyilatkozta pénteken Kelemen Hunor, szövetségi elnök a Newsin hírügynökségnek. Hozzátette: a szövetség számára inkább az a fontosabb, hogy a politikai párbeszédet ne szakítsák meg.

Az RMDSZ-nek ellenzékben kell maradnia
2012. május 4. – Nyugati Jelen/Erdély Ma
Az RMDSZ-nek ellenzékben kell maradnia a következő parlamenti választásokig, tekintve, hogy a Szövetség tagja volt a bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott kormánynak, véli Antal Árpád, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke. Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, nem támogatja az RMDSZ kormányra lépését.

Tusnádfürdő: Datki Szabolcs, a LMP kampányigazgatója indul a polgármesteri székért a Zöld Párt színeiben
2012. május 5. – transindex.ro
Megpályázza Tusnádfürdő polgármesteri székét a Zöld Párt (Partidul Verde). A jelölt a magyarországi Lehet Más a Politika (LMP) egykori kampányigazgatója, Datki Szabolcs.

Kelemen: az RMDSZ ereje az önkormányzatokban van
2012. május 5. – transindex.ro
Április 4-én, pénteken Szatmárnémetiben Kelemen Hunor szövetségi elnök jelenlétében került sor az RMDSZ Szatmár megyei jelöltjeinek bemutatkozójára a Szakszervezetek Művelődési Házában. A rövidesen kezdődő kampányról szólva Kelemen Hunor kijelentette, az RMDSZ arra törekszik, hogy 2012 végén ismét kormányra kerüljön, de ehhez minden magyar ember támogatására szükség van.

Az MPP készen áll
2012. május 4. – Fancsali Attila – szekelyhon.ro
A Magyar Polgári Párt (MPP) felkészült arra, hogy átvegye az irányítást a székelyföldi önkormányzatok többségében – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a politikai alakulat Maros megyei tanácselnökjelöltje.

Ráduly: „A decemberi interjú minden mondatát vállalom”
2012. május 5. – D. Balázs Ildikó – szekelyhon.ro
„Egyetlenegy olyan gondolat sincs benne, ami nem volna teljes mértékben igaz. Ha bárki más így fogalmazott volna, büszke lennék rá” – reagált a szekelyhon.ro érdeklődésére Ráduly Róbert Kálmán ama interjú kapcsán, amelyet vele készített tavaly decemberben Forró-Erős Gyöngyi, a Hargita Népe újságírója, ám a beszélgetés végül nem jelent meg a napilapban. A csíkszeredai városvezetővel készült interjút ellenben a napokban nyilvánosságra hozta a Tulipédia internetes portál.

Ellopták Borsos Tamás szobrát Marosvásárhelyen
2012. május 5. – Erdély Ma
Ellopták a marosvásárhelyi vár Petőfi tér felőli bejáratánál felállított Borsos Tamás-szobrot. A városvezetés ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést.

Kisebbségtelenített kormányprogram
2012. május 5. – Háromszék/Erdély Ma
A Ponta-kormány a 2010-ben lefaragott közalkalmazotti bérek helyreigazítását és a nyugdíjakból jogtalanul visszatartott adók visszafizetését ígéri pénteken nyilvánosságra hozott programjában. Az 53 oldalas dokumentumban egyetlen helyen esik szó a nemzeti kisebbségekről, mégpedig a kormány külpolitikai prioritásai között – a Románia lakosságának 6,5 százalékát kitevő magyarságra még utalás sincs. Ráadásul az észak-erdélyi autópálya folytatása sem szerepel a kormányprogramban.

Sajtóközlemény a székely himnusz felcsendülése ügyében
2012. május 6. – Erdély Ma
A magyarországi elnökválasztáson az ünnepélyes beiktatás végén a házelnök javaslatára a jelenlevők elénekelték a székely himnuszt, amit az LMP oda nem illőnek nyilvánított. Erre reagált Borboly Csaba, az RMDSZ Hargita megyei elnöke.

Smaranda Enache támogatását kéri az EMNP
2012. május 6. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
Az Erdélyi Magyar Néppárt felszólította az RMDSZ-t és az MPP-t, hogy „önös érdekeiket félretéve léptessék vissza saját pártjelöltjeiket”, és mindhárom magyar politikai alakulat támogassa a független Smaranda Enachét.

MOGYE-ügy: az RMDSZ ragaszkodik a tanügyi törvény alkalmazásához
2012. május 6. – Krónika
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a MOGYE magyar-angol karát létrehozó kormányhatározat felfüggesztéséről szóló bírósági döntés után szükségtelenné vált, hogy a várhatóan hétfőn beiktatandó Ponta-kormány határozatot hozzon a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében; Markó Béla miniszterelnök-helyettes szerint a még hivatalában levő kormánynak meg kell fellebbeznie a bírósági döntést.

Markó Béla: visszaélés a MOGYE-ra vonatkozó bírósági döntés
2012. május 6. – Népújság/Erdély Ma
Visszaélés a bíróság döntése, amellyel felfüggesztette a MOGYE magyar karának létrehozására vonatkozó kormányhatározatot, a döntést természetesen meg fogjuk támadni – jelentette be Markó Béla szombaton Marosvásárhelyen. Az RMDSZ volt elnöke közölte, kezdeményezni kell a per Marosvásárhelyről való áthelyezését is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria