Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. március 1.

2012. március 1.

2012. 3. 1.
Megosztás:
2012. február 29. – Krónika
Hajthatatlanoknak mutatkoztak álláspontjuk képviseletében a Cătălin Baba oktatásügyi miniszterrel folytatott tárgyalások során a MOGYE vezetői, továbbra is elutasítják a magyar tagozat létrehozását az intézményben. Az MTI kérdésére, hogy ha nem változik a román fél álláspontja, mikor hozza meg a kormány a magyar tagozat létrehozására vonatkozó határozatát, Király András kijelentette, ő maga nem tagja a kormánynak, ezért nem nyilatkozhat erről, de hozzátette, a kormányhatározatot egy hét alatt elő lehet készíteni, és a következő két hétben a kabinet elfogadhatja a jogszabályt.
 
2012. február 29. – Erdély Ma/MTI
Victor Ponta ellenzéki pártvezér nyílt levélben szólította fel a miniszterelnököt, foglalkozzék az ország valós problémáival, és ne a MOGYE ügyével. „A románok azt látják, hogy önök olyan megoldásokat javasolnak amelyek etnikai alapon uszítják egymás ellen a polgárokat” – áll a nyílt levélben.
 
2012. február 29. – transindex.ro
Dr. Brassai Attila, a magyar tagozatok megalapításáért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) elnöke, a MOGYE oktatója szerint kevés az esély arra, hogy az egyetem román vezetősége meggondolja magát, és az intézmény ügyét rendező kormányhatározat elfogadása előtt lehetővé tegye az önálló magyar intézetek létrehozását.
 
2012. február 29. – Mózes Edith – Erdély Ma/Népújság
Az alkotmányt és az egyetemi autonómiáról szóló törvény vonatkozó cikkelyeit idézte Ciprian Dobre liberális képviselő, aki az RMDSZ-es politikusok nyilatkozatait kívánta cáfolni, s bizonyítani, hogy törvénytelenséget követtek el, amikor azt mondták, hogy visszautasítják az egyetem chartáját. Az RMDSZ politikusainak nyilatkozatait bűncselekményre való felbújtásnak nevezte, akik egy közpénzekből fenntartott intézmény autonómiáját sértik.
 
2012. február 29. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro
Utcai felvonulás és tanárok közti konfliktusok nélkül alakultak meg az önálló román és magyar intézetek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Szerdán a vezetőséget is bemutatták, valamint elmondták, mi a „titka” annak, hogy a Köteles utcában nem ugyanaz történik, mint a MOGYE-n.
 
2012. február 29. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) teljesen elhatárolódik a marosvásárhelyi román diákságot tömörítő Liga Studenților Tîrgu Mureș által szervezett keddi tüntetéstől, amelyet az utóbbiak azért szerveztek, hogy úgymond megvédjék magyar társaik érdekeit. 
 
2012. február 29. – Krónika
Sipos Gábor, a Hír Tv terjesztési igazgatója arról tájékoztatta a Krónikát, hogy a romániai RCS&RDS kábelszolgáltató hibájából nem fogható a csatorna adása Erdélyben. „Számunkra mindig is fontos volt, hogy eljussunk a határainkon túl élő magyar lakossághoz, ám még ennek érdekében sem tudjuk az etikátlan partneri magatartást figyelmen kívül hagyni” – nyilatkozta Sipos.
 
2012. február 29. – Erdély Ma
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Szatmár és Bihar megyei szervezete a kommunizmus áldozatairól emlékezett meg vasárnap Nagyváradon. Az ünnepség keretében a magyarországi Civil Jogász Bizottság három szakértője tartott előadást.
 
2012. február 29. – Krónika
Tovább húzódik a nagyváradi kétnyelvű utcanévtáblák ügye, miután a helyi tanács szerdai ülésén visszautasította az RMDSZ-frakció erre vonatkozó javaslatát. A tervezet az önkormányzat jogi igazgatóságának felülbírálása után már eleve úgy került a tanácsülés napirendjére, hogy az nem az utcanév-táblák kihelyezéséről, hanem az RMDSZ indítványának visszautasításáról szólt. A szavazás előtt Biró Rozália RMDSZ-es alpolgármester szólalt fel és kijelentette: a frakció fenntartja a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését illető kérését.
 
2012. február 29. – transindex.ro
Felújítanának egy magyar házat a szórványban élő magyarok: a Balázsfalva melletti Tűr község közel négyszáz fős magyar lakossága használhatóvá tenné az ingatlant.
 
2012. február 29. – Erdély Ma/MTI
Az ortodox egyház és a Környezetvédelmi Minisztérium is beszáll abba a perbe, amelyet Marius Pascan Maros megyei prefektus indított a nyárádszeredai ortodox templom ügyében.
 
2012. március 1. – transindex.ro
Nem akarja a műemléképületek feliratozására fordítani a Kolozs Megyei Tanács által felajánlott 60 ezer lejes célirányos támogatást a Kolozsvári Városi Tanács. A mai rendkívüli tanácsülésen egy határozatot fogadtak el, mely szerint átiratban fordulnak a Kolozs Megyei Tanácshoz, arra kérve a testületet, hogy ajánlja fel más célra az összeget.
 
2012. március 1. – Szabadság
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kéri, hogy a román állam is támogassa a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet – olvasható a párt közleményében. A Toró T. Tibor pártelnök által jegyzett dokumentum szerint a romániai magyar párt örömmel vette tudomásul, hogy a bukaresti képviselőház elfogadta a Sapientia akkreditációjára vonatkozó törvényt.
 
2012. március 1. – Krónika
Újabb konfliktus nehezíti a Kárpátokon túli magyar oktatás menetét, miután másodszor is lemondott a csángó magyar oktatási program működtetéséről a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének vezetősége, amely tegnap a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével kötött szerződését is felbontotta.
 
2012. március 1. – Krónika
Miközben mind külföldről, mind belföldről bírálják a román kormányt, amiért Bukarest csupán feltételekkel hajlandó támogatni Szerbia európai uniós tagjelöltté nyilvánítását, a román külügyminisztérium jelezte: azt várja Belgrádtól, hogy egyezményt írjon alá Bukaresttel a szerbiai kisebbségek védelméről.
 
2012. március 1. – Rostás Szabolcs – Krónika
A Krónika vezércikke Romániának a szerbiai románok védelmében tanúsított magatartása kapcsán kifejti: „üdvözölni tudjuk a bukaresti kormány igyekezetét, ahogy az EU fősodrával is szembeszállva próbál jobbítani a határon túli románság helyzetén. Most legalább beláthatják a román politikusok, mennyire legitim egy anyaország részéről a határain kívül élő nemzettársaival szembeni gondoskodás, ugyanakkor arra is ráébredhetnek, milyen érzéketlen a brüsszeli kormány, az EU, ha a kisebbségek ügye kerül szóba”.
 
2012. március 1. – Krónika
Félretájékoztatásnak tartja azt a tegnapi Krónikában megjelent cikket Markó Attila államtitkár, amelyben arról írtak: olyan, Tőkés László nevében írt levelet osztott meg a Facebook közösségi portálon, amelyben az áll, hogy Tőkés gratulál Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, valamint a szövetségnek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditálása kapcsán kifejtett tevékenységük miatt, és amelyről kiderült, hogy hamisítvány.
 
Eltérő székely képviseleti tervek
2012. március 1. – Bíró Blanka – Krónika
Másként látja a brüsszeli Székelyföld képviseleti iroda működését a Hargita és a Kovászna megyei önkormányzat: míg előbbi programokat szervez, küldöttségei konferenciákon, szemináriumokon vesznek részt, a háromszékiek az állandó jelenlétet tartják kívánatosnak, a személyes és intézményes kapcsolatok kiépítését.
 
Erdélyi népszámlálás: 190 ezer fős mínusz
2012. március 1. - HVG
A tavalyi népszámlálás előzetes adataiból kiderül, hogy Erdély 16 megyéje közül 14-ben csökkent a magukat magyarnak vallók aránya. A legnagyobb veszteség Maros megyét érintette, ahol 24,9 százalékkal esett vissza a magyarok lélekszáma. Összességében elmondható, hogy 190 ezer fővel csökkent a lakosság száma Erdélyben. 
(A cikk teljes terjedelmében a HVG 2012. március 1-i számában olvasható.)
 
Megtörni a monopóliumot
2012. március 1. - Halász Csilla - Heti Válasz
Az Erdélyi Magyar Néppárt kinevezett elnökével készített interjút a Heti Válasz. Toró T. Tibor elmondta, hogy az RMDSZ-nek köszönhető, hogy az emberek elfordultak Erdélyben a politikától és ezen mindenképpen változtatni szeretnének. Három fontos célt emelt ki Erdély-központúság, a politika becsületének visszaszerzése és Székelyföld területi és Erdély kulturális autonómiája.
(Az interjú teljes terjedelmében a Heti Válasz 2012. március 1-i számában olvasható.)
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria