Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. március 13.

2012. március 13.

2012. 3. 13.
Megosztás:

Semjén Zsolttal találkoztak az EMNP vezetői
2012. március 12. – Krónika
Bemutatkozó látogatáson vesz részt hétfőn és kedden az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége a magyarországi parlamenti pártoknál. Az EMNP hétfői közleménye szerint a budapesti bemutatkozó körút Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökénél kezdődött.

MOGYE-ügy: kedden jöhet a kormányhatározat
2012. március 12. – Krónika
Hétfőn kidolgozták a MOGYE magyar tagozatának létrehozásáról szóló kormányhatározatot, a kabinet keddi ülésén tárgyalja meg a jogszabályt. A koalíció hétfői ülésén Emil Boc pártelnök közölte: pártja támogatja a tanügyi törvény alkalmazását és a kormányhatározat elfogadását. Közben az oktatásügyi minisztérium figyelmeztette a MOGYÉ-t, hogy felfüggesztik az egyetem finanszírozását, ha nem rendezi a magyar tagozat kérdését. A MOGYE rektora szerint megtámadják a bíróságon a határozatot, az USL pedig bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetőzik.

Máté András: a MOGYE ügyét rendező kormányhatározat megszületéséig az RMDSZ bojkottálja a parlamenti munkát
2012. március 12. – transindex.ro
Frakcióülés után azt a mandátumot kaptuk Kelemen Hunor elnök úrtól, hogy a MOGYE ügyét rendező kormányhatározat megszületéséig ne vegyünk részt a parlament ülésén – jelentette ki a Transindexnek Máté András.

RMDSZ-reakciók Tőkés László kilépésének hírére
2012. március 12. – Krónika
Tőkés László felmondta a három éve működő magyar összefogást, Tőkés távozása természetes, Tőkés kétszínű, Tőkés mondjon le EP-képviselői mandátumáról is – reakciók az EMNT elnökének RMDSZ-ből való kilépésére. Tőkés László a Krónikának elmondta, nem az RMDSZ, hanem a választói juttatták az EP-be, ezért csak nekik tartozik elszámolással.

Tőkés: nem az RMDSZ, hanem a választóim juttattak az EP-be
2012. március 12. – Krónika
Nem mond le európai parlamenti mandátumáról Tőkés László, hiszen – mint mondja – a képviselői megbízatást nem az RMDSZ-nek, hanem a választóinak köszönheti. Tőkés László, bár megtehette volna, 2009-ben nem vállalta fel annak ódiumát, hogy formailag függetlenként indulva, kiüsse az Európai Parlamentből az RMDSZ képviselőjelöltjeit – olvasható az EMN hétfői közleményében, amelyet Toró T. Tibor pártelnök írt alá.

Székelyföldi gyerekeket szállító autóbuszt dobáltak meg Bákóban
2012. március 12. – Krónika
Nyolc és tizenkét év közötti székelyföldi gyerekeket szállító autóbuszt dobáltak meg egy román kézilabdacsapat szurkolói Bákóban. Az incidensben senki nem sérült meg. A román élvonalban szereplő Știinta férfi kézilabda csapat szurkolói támadtak a buszra. A bákói együttes éppen aznap játszott bajnoki mérkőzést hazai pályán Székelyudvarhely csapatával.

Erdélyi összefogásra szólítanak fel Krasznahorka váráért
2012. március 12. – transindex.ro
A csíkszentkirályi RMDSZ képviselői Erdély-szintű összefogásra szólítanak fel a szombaton tűzesetben súlyosan megrongálódott Krasznahorka várának megmentésére, ez által vállalva részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból.

Horváth: a politikai versengés az erdélyi magyar közélet minőségi romlását eredményezi
2012. március 12. – Erdély Tv/Erdély Ma
A politikai pluralizmus szószólói azzal érvelnek, hogy a többpártiság felrázza az erdélyi magyar közösséget, és alternatív megoldások kibontakozására ad lehetőséget, az eddigi tapasztalat azonban teljesen mást mutat: azt, hogy a verseny a politikai viták, a közélet színvonalának jelentős romlását eredményezi, ami az erdélyi magyarok politikától való elfordulását okozhatja. Ezért meggyőződésem, hogy az RMDSZ-nek nem a politikai ellenfelekkel kell foglalkoznia, hanem úgy kell politizálnia, hogy az erdélyi magyarok ne forduljanak el a politikától – jelentette ki Horváth Anna az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) Többszemközt című műsorában.

Újrakezdik az utcanévadást – Aláírásgyűjtésbe fog Sepsiszentgyörgy önkormányzata
2012. március 12. – Lévai Barna – Erdély Ma, Székely Hírmondó
Nem mond le Sepsiszentgyörgy önkormányzata az utcanévadási, illetve -módosítási szándékáról, viszont néhány utcaszakasz esetében rugalmasabbak lesznek – közölte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Miután a bíróság érvénytelenítette a városi tanács határozatait az utcák átnevezéséről, az önkormányzat nem fellebbezett. A határozatokat a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma támadta meg.

Ismét tüntetnek a magyarok vélt elkülönülése ellen a MOGYE román diákjai
2012. március 12. – Erdély Ma, MTI
A MOGYE mintegy négyszáz román diákja vonult hétfőn délután a város főterére tüntetni annak a hírére, hogy a kormány határozatot készül kiadni az egyetem ügyében.

Évtizedes távlatban az autonómia
2012. március 12. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Romániában 10-20 éven belül valósággá válhat az autonómia – véli Kalmár Ferenc, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése magyar küldöttségének tagja. Kalmár Ferenc magyarországi politikus kifejtette: a román politikai elit egy része jelenleg gyanakodva figyeli az autonómia törekvéseket, de Románia történelme tanúsítja, a román politikai elit mindig nyitott volt az új, az országot előre vivő elképzelésekre.

Miért féljünk az éementé elemkápésodásától?
2012. március 12. – Parászka Boróka – manna.ro
Parászka Boróka a szlovákiai választások tanulságait vetíti rá az erdélyi magyar politikai viszonyokra: „A kisebbségi magyar érdekképviselet most így néz ki: adott a Fidesz és annak leányvállalatai, amelyeknek a működését a lojalitás, a szervezeti sematizmus és a konfrontatív nacionalizmus határozza meg. A rendszer létrehozói nyilván abban bíztak, hogy ez a fajta összehangolt politikai terjeszkedés annyi felhajtó erőt termel, hogy közép- vagy hosszú távon sikerül „lecserélni” az eddig széttartóan fejlődő (ejtsd autonóm) kisebbségi érdekvédelmi hálózatokat”.

Nagy András miniszteri tanácsadó lett
2012. március 12. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
Nagy András, az MPP háromszéki szervezetének nemrég lemondott ügyvezető elnöke hétfőtől az egészségügyi miniszter szakmai tanácsadója. Nagy András március 7-én jelentette be, hogy az RMDSZ-ben folytatja munkáját. Az ülést követően az MPP háromszéki vezetősége közölte, Nagyot kizárták a pártból, így elveszítette megyei tanácsosi mandátumát.

Összromán összefogás lesz Nagyszalontán?
2012. március 13. – Krónika
Az összes román pártnak közös önkormányzatijelölt-listát kellene állítania Nagyszalontán, hogy a román közösségnek erősebb képviselete legyen a magyar többségű városban – javasolja Ioan Sorin Roman, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője. Török László RMDSZ-es polgármester elmondta, amennyiben a város jövője a tét, nem zárható ki a magyar–magyar összefogás lehetősége.

Nagyvárad: román döntőbíró a magyar-magyar csörtében
2012. március 13. – Nagy Orsolya – Krónika
Mégis a Szacsvay-szobornál ünnepelheti március 15-ét az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Nagyváradon. A város román polgármestere, Ilie Bolojan az EMNP és az EMNT ismételt kérésére végül tegnap reggel kiadta az engedélyt a két szervezetnek, hogy március idusán kora délután, még az RMDSZ rendezvénye előtt néhány órát eltölthessen a szobor előtt.

Nehézkesen érvényesíthető kétnyelvűség
2012. március 13. – Bíró Blanka – Krónika
Nehézkesen halad a kétnyelvűség érvényesítése Kovászna megyében, bár egyre több minisztérium válaszolt a prefektúra ez irányú kérésére. György Ervin prefektus tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, a környezetvédelmi tárca válaszában rámutatott, hogy a környezetvédelmi őrségnél és hatóságnál minden rendben van e téren, az erdészetnél pedig pótolják a hiányosságokat.

Szembenállás
2012. március 12. – Chirmiciu András – Nyugati Jelen
A Nyugati Jelen publicistája arról ír, hogy: „együttműködés vagy konfrontáció? Tőkés László hétfői kilépése az RMDSZ-ből inkább arra utal, hogy a választásokon az EMNP inkább a konfrontációt választja. […]Az RMDSZ óriási előnyben van a megvalósítások terén: magyar iskolák, magyar házak, alkotmányban rögzített kisebbségi anyanyelvhasználat 20%-os arány fölött, egyházi és közösségi ingatlanok visszaszolgáltatása, kedvezőbb tanügyi törvény stb. Mindezek olyan megvalósítások, amelyeket az RMDSZ harcolt ki az évek során a magyarság számára, s amivel az EMNP retorikája nem veheti fel a harcot.”

Erdély 2020: minden magyar véleménye számít
2012. március 12. – Nyugati Jelen
Beindult az Erdély 2020 fejlesztési tervhez kapcsolódó szakmai-ágazati konzultáció. Erre Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője hívta fel ma a figyelmet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria