Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. március 22.

2012. március 22.

2012. 3. 22.
Megosztás:

Külügyminiszter: szó sem lehet semmiféle autonómiáról
2012. március 21. – Krónika
Cristian Diaconescu, a román külügyi tárca vezetője a Digi24 hírtelevízió egyik kedd esti műsorában úgy fogalmazott: az autonómia egyetlen, közvetlen vagy közvetett formája sem merülhet fel a kétoldalú román-magyar kapcsolatokban. Hozzátette, hogy magyar kollégája soha nem használta az autonómia kifejezést a román-magyar államközi kapcsolatokban.

A fekete márciusra emlékeztek a Terror Házában
2012. március 21. – Krónika
A magyarországi XX. Század Intézet és a Román Kulturális Intézet által Fekete Március – Marosvásárhely, 1990-2012 – Akkor és ma címmel szervezett, a budapesti Terror Háza Múzeumban tartott keddi kerekasztal-beszélgetésen Schmidt Mária történész azt mondta, ma is fontos beszélni arról, hogy 22 éve mi történt Marosvásárhelyen, mert csak így lehet elérni, hogy ne távolodjanak el egymásról a magyarok és a románok, hanem közösen dolgozzanak a jövőn.

Több MPP-s tanácsos indulna RMDSZ-színekben Háromszéken
2012. március 21. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke elmondta, az utóbbi időben 20–25 MPP-s helyi tanácsos jelezte, hogy az idei választásokon a Szövetség színeiben kíván indulni.

Számonkéréstől fél a MOGYE vezetősége?
2012. március 21. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jelenlegi vezetősége a számonkéréstől fél, mivel rengeteg pénznek máshol lett volna a helye, mint amire költötték, ezért manipulálják, butítják a diákságot – jelentette ki orvosprofesszori minőségében dr. Benedek István.

A MOGYE rektora szerint a magyar oktatók magyarnyelv-tanulásra kényszerítik a román diákokat
2012. március 21. – transindex.ro
Constantin Copotoiu, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) leköszönő rektora azt nyilatkozta, az egyetemen tanuló néhány román diák panaszt nyújtott be a vezetőségnek, mely szerint bizonyos magyar anyanyelvű tanárok azt mondták nekik, hogy tanuljanak meg magyarul, ha sikeresen szeretnének államvizsgázni.

„Román osztályokat a Bolyaiba, román vonalat a Sapientiára!“
2012. március 21. – mediatica.ro/Erdély Ma
A Vatra Românească román nyelvű oktatás bevezetését szorgalmazza a Bolyai középiskolában és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A szervezet elnöke, Florin Oproiescu keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: cserében azért, hogy az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen létrehozzák a magyar karokat, újra helyet kellene biztosítani a román nyelvű oktatásnak a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, mint 2000 előtt, „mert a jóérzés ezt kívánja“ – mondta Florin Oproiescu.

Végéhez közeledik a Mikó-per
2012. március 21. – Háromszék/Erdély Ma
Csak a védelem tanúi jelentek meg tegnap a buzăui bíróságon annak a bűnvádi pernek a tárgyalásán, amelyet a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásának megkérdőjelezésére indított az országos korupcióellenes ügyészség az egykori tanári lakásokat megvásároló bérlők feljelentése nyomán.

Benedek István: minősíthetetlen, ami az orvosin történik
2012. március 21. – Mózes Edith – Népújság/Erdély Ma
Minősíthetetlennek nevezte dr. Benedek István professzor azt, ami jelenleg az orvosi egyetemen folyik. Véleménye szerint a diákokat manipulálják, s oda jutottunk, hogy a román diákok a magyar diákok törvényes jogai ellen küzdenek.

Guruianu polgármester lenne Sepsiszentgyörgyön
2012. március 21. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
A Nemzeti Liberális Párt Kovászna megyei elnöke, Marius Obreja pályázza meg a Kovászna megyei tanács elnöki tisztségét a júniusi helyhatósági választásokon. Mădălin Guruianu sepsiszentgyörgyi helyi tanácsos pedig polgármesterjelöltként indul. A Kovászna megyei liberálisok a helyhatósági választásokon nem közösködnek a Szociáldemokrata Párttal, a települések nagy részén külön jelöltlistát állítanak, mert úgy vélik több szavazatot tudnak így összesíteniük.

Három magyar jelölt Szatmáron?
2012. március 22. – Krónika
Sem magyar, sem román részről nem várható összefogás Szatmár megyében. Az RMDSZ Ilyés Gyulát, az MPP Zazula Bélát indítja a polgármesteri székért, s hamarosan az EMNP is megnevezi jelöltjét. Eközben a románok körében is szóba került: egy közös jelölt indításával nagyobb esélyük lenne megakadályozni Ilyést az újrázásban, de míg az USL azt várja, hogy a PDL támogassa a jelöltjét, a kormánypártiak erről hallani sem akarnak.

„Segítünk a MOGYE-nek”
2012. március 22. – Krónika
Amennyiben a kormány valóra váltja ígéretét, és létrehozza a magyar kart a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, a magyar egyetemek készen állnak, hogy részt vállaljanak az orvosképzésben – nyilatkozta a Krónikának adott interjújában Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karának dékánja.

Aláírásgyűjtés a Hír Tv-ért
2012. március 22. – Krónika
Aláírásgyűjtést kezdeményez a Magyar Polgári Párt (MPP) annak érdekében, hogy a Hír Tv visszakerüljön az RDS&RCS digitális és kábeltelevíziós társaság programkínálatába. Kulcsár Terza József, a párt Kovászna megyei elnöke tegnap sajtótájékoztatón elmondta, hogy sokan keresték meg őket, hiányolva a magyarországi hírcsatornát.

Borbély László: ez a koalíció működőképes
2012. március 22. – Új Magyar Szó
Nem mondott le az RMDSZ arról, hogy koalíciós szerződésben rögzítsék a kormányzó alakulatok legfontosabb teendőit, ám most a MOGYE ügye jelentette a prioritást – nyilatkozta az ÚMSZ-nek adott interjúban Borbély László politikai alelnök.

„Őrségváltás” az MTI-nél
2012. március 22. – Új Magyar Szó
Megerősítette a romániai tudósítói csapatát az MTI. A rekordideig – nyolc évig – Bukarestben szolgálatot teljesítő Garzó Ferencet a Duna TV eddigi marosvásárhelyi tudósítója, Baranyi László váltotta fel a fővárosban.

Nemzetállam-vita
2012. március 22. – Cseke Péter Tamás – Új Magyar Szó
Az új román alkotmány tervezete is nemzetállamként határozza meg Romániát – dőlt el a képviselőház jogi szakbizottságának ülésén. A képviselők az alaptörvény módosításáról tárgyaltak, ám a vitán nem vettek részt a testület RMDSZ-es és ellenzéki tagjai.

Farkasszemet néz egymással Frunda és Vass Levente
2012. március 22. – Antal Erika – Új Magyar Szó
Frunda György Maros megyei RMDSZ-es szenátor és Vass Levente marosvásárhelyi polgármesterjelölt között régóta lappangó nézeteltérés került felszínre a napokban a helyi médiában. A Gaga Rádiónak adott interjújában a szenátor Gigi Becali üzletemberhez, a Steaua labdarúgóklub botrányairól híres tulajdonosához hasonlította Vass Leventét.

Kampány minden
2012. március 22. – Ágoston Hugó – Új Magyar Szó
Ágoston Hugó az ÚMSZ vezércikkében megjegyzi: „Bukarestben járt ugye Martonyi János külügyminiszter, a kiváló diplomata, a magyar kormány leghitelesebb tagjainak egyike[…]Kelemen Hunor szövetségi elnökkel áttekintették a MOGYE helyzetét is, hátha jön egy kis támogatás. Paradigmatikus volt, amit Martonyi János a magyarság parlamenti jelenlétének fontosságáról mondott, hozzátéve: „Ebbe az ember természetesen kívülről nem tud és nem is akar beleszólni.” Mivel biztosak vagyunk a külügyminiszter úr őszinte jó szándékaiban, és fel sem merjük tételezni, hogy az immár egész Európában ismert magyar politikai kettős beszédről van szó, csendesen megjegyezzük: már beleszóltak, s félő, hogy a baj megtörtént!”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria