Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. március 27.

2012. március 27.

2012. 3. 27.
Megosztás:

Kovács Péter: az összefogás útját kell járni Marosvásárhelyen
2012. március 26. – transindex.ro
Az RMDSZ a végsőkig küzd annak érdekében, hogy Marosvásárhelynek magyar polgármestere legyen – reagált Kovács Péter egy hétvégi kolozsvári közéleti konferencián elhangzottakra, hogy Marosvásárhelyen nem lehet nyerni. A jelölt mögötti politikai összefogással kapcsolatosan a főtitkár leszögezte: az RMDSZ továbbra is fenntartja, hogy az ajtót kivette a helyéből, a zárat leszerelte, a kulcsot eldobta, és vár mindenkit, aki hajlandó ezen bejönni.

Előválasztásokért tüntetett az MPP az RMDSZ székháza előtt Marosvásárhelyen
2012. március 26. – Krónika
Nem mond le a marosvásárhelyi előválasztások megszervezésének gondolatáról a Magyar Polgári Párt. Az alakulat kéttucatnyi tagja és szimpatizánsa hétfőn az RMDSZ Dózsa György utcai székháza előtt tiltakozott, arra próbálván rávenni a szövetség vezetőit, hogy változtassanak merev, elutasító álláspontjukon és szervezzék meg a közös előválasztást.

Véget ért az ifjúsági caravan
2012. március 26. – Both Ildikó – szekelyhon.ro
Véget ért az Építjük Háromszéket ifjúsági karaván, amelynek záró fórumára Sepsiszentgyörgyön került sor. A szombati találkozón jelen volt az alsóháromszéki parlamenti képviselet, az RMDSZ főtitkára, a megyei és városi vezetők, a MIÉRT elnöke és számos háromszéki fiatal.

Ki mit hazudik Marosvásárhely ügyében?
2012. március 26. – Szigeti L. Péter – manna.ro
A Manna publicistája a marosvásárhelyi magyar politikai szervezetek kapcsán megjegyzi: “Marosvásárhelyen hazugság az, hogy a magyar összefogás hiánya miatt van kudarc. Az EMNP úgy kéri számon az RMDSZ-en az összefogást, hogy sem egyik, sem másik nem kínált, nem adott a szimbolikus engedmények lebegtetésén, a hitegetésen kívül semmit. Nem jelentek meg értékelhető programok, tervek, a városépítésnek nem verbuválódtak csapatai. A körzsaroláson kívül semmi nem történt.”

Kiket a huszonegyből?
2012. március 26. – Kozán István – szekelyhon.ro
Huszonegyen jelentkeztek az RMDSZ Csíkszeredai Városi Szervezetének előválasztási felhívására. Közülük kell majd legtöbb tizenhárom személy nevét bejelölni az április 15-i állóurnás előválasztáson. Az így kialakuló sorrend fogja képezni a június 10-i helyhatósági választásokon az RMDSZ tanácsosi jelöltlistáját. Polgármester-előválasztás nem lesz, mivel csak egy jelölt, Ráduly Róbert Kálmán adta le jelölési szándéknyilatkozatát.

Tizenháromezren a magyar tagozatért
2012. március 26. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro
Tizenegy nap alatt több mint 13 ezer aláírás gyűlt össze a www.petitieonline.com internetes fórumon közzé tett Követeljük az oktatási törvény betartását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen! című állásfoglalás alatt.

MOGYE: zöld utat kaphat a magyar ügy
2012. március 27. – Krónika
Várhatóan módosítások nélkül, az eredeti formájában kerül ma a kormány asztalára az a határozattervezet, amely a MOGYE magyar karának megalakulásáról rendelkezik – erősítette meg a Krónika érdeklődésére Máté András, az alsóház RMDSZ-es frakcióvezetője.

Boc támogatja a MOGYE multikulturális jellegét
2012. március 27. – Szabadság
Emil Boc, a Demokrata Liberális Párt elnöke tegnap kijelentette, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) vonatkozó kormányhatározatról a tegnapi koalíciós egyeztetésen nem volt politikai vita. Emlékeztetett, hogy a koalíció megegyezett egy héttel korábban abban, hogy a MOGYE esetében is tiszteletben tartják a multikulturalizmus elvét, amit a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem is alkalmaz. Hangsúlyozta: nem fogadnak el „etnikai alapú szeparatizmust, csak multikulturális egyetemi szerkezetet”.

Gazdátlan emlékművek
2012. március 27. – Nagy Orsolya – Krónika
Hivatalosan nincs gazdája a nagyváradi emlékművek és emlékhelyek legtöbbjének, emiatt őrzésük és a rongálások kijavítása is folyton akadályokba ütközik. Sárközi Zoltán, a Nagyváradi Várszövetség tagja tegnap elmondta: a szövetség legutóbbi ülésén arról döntöttek, hogy a hamarosan elkészülő, több száz köztéri szobrot, emléktáblát és egyéb emlékhelyet tartalmazó lajstromot valamennyi nagyváradi történelmi egyházhoz eljuttatják, hogy az egyházak is vállaljanak védnökséget ezekre.

Újraalkult az EMNT gazdasági szakbizottsága
2012. március 27. – Krónika
Újraalakuló és tisztújító ülését tartotta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) gazdasági és vidékfejlesztési szakbizottsága a hétvégén Székelyudvarhelyen. Az Erdély különböző régióit képviselő mintegy húszfős testület döntése értelmében az elnök László János korábbi szakbizottsági elnök lett, az alelnöki teendőket a továbbiakban Orbán Mihály, a titkári teendőket pedig Orosz-Pál Levente látja el.

„Fejetlen” magyar adás
2012. március 27. – Új Magyar Szó
Fellebbezett a Román Televízió (TVR) bukaresti magyar adásának főszerkesztői posztjára sikertelenül pályázó Kacsó Sándor, aki már tíz éve ideiglenes megbízással töltötte be a most három évre meghirdetett tisztséget.

Kormánypárti-ellenzéki munkacsoport alakulna
2012. március 27. – Szabadság
Az RMDSZ egyetért a Szociálliberális Szövetség (USL) által megfogalmazott javaslattal, miszerint a kormánypártok és az ellenzék közös munkacsoportot hozzanak létre a választási törvény módosítása érdekében – jelentette ki Máté András Levente, az RMDSZ parlamenti frakciójának vezetője.

Tévesek a népszámlálási adatok, de esély sincs jobb statisztikára
2012. március 27. – transindex.ro
Nem lehet készpénzként kezelni a népszámlálási adatokat, ezek mégis nélkülözhetetlenek: az államnak szüksége van egy olyan fajta kimutatásra, amelyet a közigazgatás igénybe vehet, vagy amely egyéb kutatások alapjául szolgálhat – körülbelül így fogalmazható meg a II. Szociológus Napok hivatalos nyitórendezvényeként megtartott kerekasztal-beszélgetés lényege.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria