Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. szeptember 12.

2012. szeptember 12.

Kelemen: kizárt, hogy az MPP és az EMNP parlamenti mandátumot szerezzen
2012. szeptember 11. – Erdély Ma, Nyugati Jelen
Még ha indulnak is a decemberi választásokon, az MPP-nek és az EMNP-nak nincs esélye mandátumot szerezni a román parlamentben, vélte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hétfőn. Rámutatott még, a választási kampány során az RMDSZ nem fordul támogatásért a magyarországi hivatalosságokhoz, hanem csak a magyar választók támogatására alapoz, ahogyan azt minden alkalommal tette.

A Mikó-ügyről is tárgyal a nemzeti kisebbségügyi EP-munkacsoport
2012. szeptember 11. – MTI, hirado.hu, Krónika
Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő, az EP nemzeti kisebbségügyi munkacsoportjának társelnöke a testület csütörtökön esedékes ülésének napirendjére tűzte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét. Tabajdi azután tette bejelentését, hogy a kollégium ügyében az EP hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén több magyar néppárti EP-képviselő szólalt fel.

Húsz magyar hellyel egészítette ki az oktatási tárca a MOGYE beiskolázási keretét
2012. szeptember 11. – Krónika, transindex.ro, szekelyhon.ro, Szabadság, Magyar Hírlap
Húsz magyar tandíjköteles hellyel egészítette ki az oktatási tárca a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) beiskolázási keretét. Az RMDSZ vezetői több ízben tárgyaltak az elmúlt hetekben Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszterrel arról, hogy a tárca egészítse ki a magyar tagozat számára elkülönített beiskolázási keretet.

Megtagadták a képviselők Borbély László mentelmi jogának megvonását
2012. szeptember 11. – Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Szabadság, Magyar Hírlap
Elutasította kedden a képviselőház plénuma Borbély László egykori környezetvédelmi miniszter, illetve Victor Paul Dobre közigazgatásért felelős tárca nélküli ex-miniszter mentelmi jogának megvonását. A két parlamenti képviselő elleni bűnvádi eljárás beindítását az ügyészség kérte: Borbély esetében befolyással való üzérkedés, valamint hamis vagyonnyilatkozat-tétel gyanúja miatt.

Borbély: az RMDSZ parlamentáris köztársaságot szeretne
2012. szeptember 11. – transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma
Borbély László, a parlament külügyi bizottságának elnöke, Frunda György szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő hétfőn Bukarestben fogadták a Velencei Bizottság képviselőit. A találkozás fő témája a romániai aktuálpolitika, valamint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium körül kialakult helyzet volt. Az RMDSZ képviselői elmondták: nagyon fontos, hogy a jogállam intézményei működjenek Romániában, ennek érdekében tisztázni kell az elnök hatáskörét és csökkenteni kell a sürgősségi kormányrendeletek számát. A szövetség Romániában parlamentáris köztársaságot szeretne, ahol az elnöknek kisebb hatásköre van, hogy ne sérüljön a jogállamiság.

2008-as választási eredményei megismétlésére készül az RMDSZ
2012. szeptember 11. – Erdély Ma, MTI, maszol.ro
A 2008-as parlamenti választásokon elért eredményeket szeretné megismételni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a december 9-i romániai parlamenti választásokon – hangoztatta az Új Magyar Szó portálnak adott nyilatkozatában Kovács Péter, a szövetség főtitkára. Kovács Péter elmondta: arra számít, hogy az RMDSZ-nek sikerül megőriznie a 2008-as választásokon megszerzett 22 képviselői és 9 szenátori mandátumot. Ezek közül azonban csak 26 választókerületben tekinthető elvben biztosnak a mandátumszerzés. Kiszámíthatatlan, hogy mely kerületekből sikerül további öt mandátumot megszerezni.

Mikó-ügy: közerkölcsök, magánbűnök
2012. szeptember 11. – Parászka Boróka – manna.ro
Parászka Boróka a Mikó-ügy kapcsán kifejti: “A Mikó-ügy tanulsága az, hogy impériumok jönnek, mennek, jogrendek épülnek és omlanak össze. A magán- és közösségi vagyonok bármilyen telekkönyvvel megtámogatva is: csak rövidebb-hosszabb ideig fenntartható illúziók. Ami megmaradhat, az a közvagyonon túli nemzeti közös kultúra. A közös tudás arról, ami volt, ami van, és arról, ami lehet. Számvetés, leltár, emlékezet”.

Pontot tenne a művészeti líceum ügyének végére a marosvásárhelyi RMDSZ
2012. szeptember 11. – transindex.ro
Az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsi frakciója fontosnak tartja tisztázni a városháza és a művészeti líceum kapcsolatát. A közlemény leszögezi, ebben a helyzetben a városi RMDSZ-frakció felvette a kapcsolatot Oláh Dénes főesperes-plébánossal és Bálint Géza gazdasági igazgatóval, és az augusztus 30-i tanácsülésen öttagú bizottság létrehozását kezdeményezte, a tanácsban képviselt valamennyi politikai alakulat részvételével.

A Mikó-ügyről is tárgyal a nemzeti kisebbségügyi EP-munkacsoport
2012. szeptember 11. – MTI, hirado.hu, Krónika
Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti képviselő, az EP nemzeti kisebbségügyi munkacsoportjának társelnöke a testület csütörtökön esedékes ülésének napirendjére tűzte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügyét. Tabajdi azután tette bejelentését, hogy a kollégium ügyében az EP hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén több magyar néppárti EP-képviselő szólalt fel. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria