Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. szeptember 17.

2012. szeptember 17.

Az EMNT segítségével jutna a parlamentbe az EMNP
2012. szeptember 16. – Krónika, Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Szabadság, Magyar Hírlap
Úgy tűnik, kútba esik az erdélyi magyar pártok közös választási indulása, hiszen vasárnap, szeptember 16-án lejár a koalíciós szerződések bejegyzésének határideje, így az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) támogatása mellett önállóan indul a parlamenti választásokon – jelentette ki Tőkés László az EMNT elnöke, illetve az EMNP védnöke.

Az EMNP szerint a küszöb ügyében csúsztat az RMDSZ
2012. szeptember 16. – Erdély Ma, Kossuth Rádió
Az EMNP szerint a küszöb ügyében csúsztat az RMDSZ, az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét semmi sem fenyegeti. Toró T. Tibor, az EMNP elnöke közölte, pártja összefogás híján is indul a választásokon, hogy az RMDSZ-ből kiábrándult magyar szavazóknak is legyen kire voksolniuk. Az MPP tisztújításra készül, és nem közölte, részt vesz-e a decemberi parlamenti választásokon.

Háromszéki közintézményeket marasztalt el a diszkriminációellenes tanács
2012. szeptember 14. – Krónika, Erdély Ma, Háromszék
Magyar nyelvű névtáblák elhelyezésére, valamint a közérdekű információk magyar nyelven való közzétételére kötelezett az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) összesen 18 háromszéki állami intézményt egy feljelentés nyomán. A határozat szerint a bepanaszolt intézmények diszkriminálják a magyar lakosságot, mivel csak román nyelven tesznek hozzáférhetővé közérdekű információkat. Az elmarasztalt intézmények között rendőrségek, bíróságok, ügyészségek és a Kovászna megyei prefektúra is szerepel.

A hallucináló Vadim Tudor Vass Ádámot fenyegeti
2012. szeptember 14. – Erdély Ma
Újabb felháborító és megdöbbentő kijelentésre ragadtatta el magát a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes retorikájáról ismert Corneliu Vadim Tudor: a „politikus" gégéje elvágásával fenyegette meg Vass Ádámot, a Kolozsvári CFR labdarúgócsapatának magyar válogatott középpályását.

Újraalakult az RMDSZ belső-erdélyi önkormányzati tanácsa
2012. szeptember 15. – transindex.ro, maszol.ro
„A júniusi helyhatósági választások jó eredményei azt igazolták, hogy az erdélyi magyar emberek bíznak az RMDSZ önkormányzati tisztségviselőiben. Ez arra kötelez minket, hogy a lehető legjobban képviseljük helyi közösségeink érdekeit az önkormányzatokban, hisz a mindennapi életüket nagymértékben befolyásoló döntések itt születnek” – jelentette ki Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere, a belső-erdélyi önkormányzati tanács újonnan megválasztott elnöke pénteken, Kolozsváron a testület ülését követően.

A magyar nyelv regionális nyelvvé nyilvánítását kezdeményezi az EMNT
2012. szeptember 16. – transindex.ro, Krónika, Nyugati Jelen
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Választmánya szeptember 15-i kolozsvári ülésén döntötte el, hogy ukrajnai példára kezdeményezik a magyar nyelv regionális nyelvvé nyilvánítását Erdélyben, és kidolgozzák az erre vonatkozó szakmai javaslatot, mely a jelenlegi hazai nyelvtörvény rendelkezéseinek módosítását – beleértve a 20%-os küszöb csökkentését – is tartalmazza.

Markó Attila: engem köteleznek a szentgyörgyiek és a sok tízezer aláírás
2012. szeptember 16. – Erdély Ma
Markó Attila államtitkár, akit első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása ügyében, Sepsiszentgyörgyön fog indulni a decemberi parlamenti választásokon egy képviselői mandátumért.

Vadim Tudor újabb kirohanása a magyarok ellen
2012. szeptember 16. – Erdély Ma
Corneliu Vadim Tudor újabb durva támadást indított a magyarok ellen, ezúttal a Magyarország-Románia D-csoportbeli meccse miatt, amelyet a 2014-es világkupa előválogatójában játszanak. A nagyromán politikus szerint a magyarok meg fogják támadni a Budapestre menő román szurkolókat. „Elképzelhető, hogy nagyon erőszakosak lesznek, mert a magyarok olyan emberek, akik nem tudnak élni az európai civilizációban. Majd segítünk nekik, hogy visszamenjenek oda, ahonnan jöttek. Soha nem féltünk tőlük, Budapestet már foglaltuk el. Ha pimaszok lesznek, ellátjuk a bajukat" – mondta Vadim Tudor a GSP tévében.

A katalán parlamentben a Székely Nemzeti Tanács
2012. szeptember 16. – Erdély Ma, Kolozsvári Rádió
Barcelonai látogatásán a SZNT elnöke, Izsák Balázs hangsúlyozta: a székelyek támogatják a katalánok törekvését, a szabad és független katalán állam létrehozását, hiszen egy demokráciában a kifejezett népakaratnak érvényesülnie kell, és ezt Spanyolországnak is be kell látnia – mondta. Az SZNT küldöttsége tárgyalt a katalán civil szervezetekkel a nemzeti régiók védelmében indítandó európai polgári kezdeményezésről, a lehetséges együttműködésről.

Végvárból sikertörténet Kalotaszegen
2012. szeptember 17. – Krónika, transindex.ro, maszol.ro
„Közérzetileg, gazdaságilag tulajdonképpen Kalotaszegen sem jobbak a feltételek, mint Erdély más régióiban, de Kalotaszeg mégis képes volt a maga erejéből jövőt tervezni. Példaértékű az optimizmus, ahogyan a helyi közösség Lakatos András iskolaigazgató vezetésével megálmodta és létrehozta a tanintézetet” – jelentette ki Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke pénteken a kalotaszentkirályi Ady Endre Szórványkollégium bentlakásépületének avatóünnepségén.

Nem adtak igazat Borbolynak
2012. szeptember 17. – Krónika, szekelyhon.ro
Ejtették az eljárást a Felavattam.ro munkatársai ellen, a Borboly Csaba feljelentése alapján indított vizsgálatot az ügyészség bűncselekmény hiányában beszüntette. A júniusi helyhatósági választásokat megelőző kampány során Hargita megye több településén jelentek meg olyan plakátok, amelyek a megyei közgyűlés elnökének akcióit figurázták ki, valamint ismeretlenek létrehozták a világhálón a Felavattam.ro honlapot.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria