Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. szeptember 18.

2012. szeptember 18.

Az oktatási miniszter a MOGYE-helyekről: „Ennyit kért az RMDSZ”
2012. szeptember 17. – Krónika
Az RMDSZ-t teszi felelősé Ecaterina Andronescu oktatásügyi tárcavezető és Ioan Groza minisztériumi főigazgató azért, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) az idén csak húsz fizetéses helyet biztosít a minisztérium az ösztöndíjas helyekről lemaradt magyar felvételizők számára. „Ennyit kért az RMDSZ” – hárította el a felelősséget a két tisztségviselő, állítja Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület titkára. Király András államtitkár szerint azonban a fizetéses helyek számát nem a politikai pártok vagy a szaktárca határozza meg, hanem az egyetemek szenátusa. Azért sem a minisztérium okolható, hogy a magyar diákok felvételi eredményei gyengébbek a román jelentkezők átlagánál.

Tanévnyitó a Sapientián: a Kárpát-medence egységes oktatási tér
2012. szeptember 17. – Krónika
A magyar kormány számára rendkívüli jelentőségű, hogy szülőföldjén saját nyelvén tanulhasson a magyarság - hangsúlyozta Budai Gyula, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) központi tanévnyitó ünnepségén.

Gergely Balázs: nem a rendőrségen múlik a Iorga-tábla eltávolítása
2012. szeptember 17. – Krónika
Nem a rendőrségen fog múlni a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé törvénytelenül kihelyezett Iorga-idézetet tartalmazó bronztábla eltávolítása – jelentette ki Gergely Balázs az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, azt követően, hogy hétfő délelőtt a Kolozs Megyei Rendőrség tanúként kihallgatta őt ez ügyben.

Budapest „államosította” a csángóoktatást?
2012. szeptember 17. – Cseke Péter Tamás – maszol.ro
Veszélybe sodorta a moldvai csángók magyaroktatását a program lebonyolításának ettől a tanévtől bevezetett új rendszere – kondította meg a vészharangot a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ). Az MCSMSZ elnöke szerint az új rendszer az oktatási program összeomlásához, az oktatók szétszéledéséhez vezet. „Máris kapom a jelzéseket a tanároktól, hogy amint csak tehetik, új állás után néznek” – jelentette ki a maszol.ro-nak Pogár László.

A székely diplomácia kezdete
2012. szeptember 17. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
„A kulturális, gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fellendítéséről, valamint a régióvédelmet célzó európai polgári kezdeményezésről egyeztettünk. Bilbaóban és Barcelonában egyaránt megbecsültek, és meglepően sokat tudnak rólunk, ennek ellenére érdekes, hogy az elmúlt 22 évben Romániából hivatalosan senki nem kereste fel őket. Sok a hasonlóság, ott is pereskedni kell az elkobzott javakért, az 1960-as években pedig pénzbírságot szabtak ki arra, akit az utcán meghallottak katalánul vagy baszkul beszélni” – ismertette katalóniai és baszkföldi látogatásának tapasztalatait Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Van alpolgármestere Székelyhídnak
2012. szeptember 18. - Nagy Orsolya - Krónika
Hosszas politikai huzavona után végre sikerült alpolgármestert választani Székelyhídon az RMDSZ-es Csuka József személyében. A Bihar megyei kisvárosban azért halogatták az alpolgármester-választást, mert a 17 fős tanácsban négytagú frakciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) hónapokig próbálkozott azzal, hogy az alpolgármester az ő soraiból kerüljön ki.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria