Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. szeptember 20.

2012. szeptember 20.

Toró: az EMNP választási részvétele nem veszélyezteti a magyarság parlamenti képviseletét
2012. szeptember 19. – Krónika, Erdély Ma, Szabadság, Nyugati Jelen
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszintű választási stratégiával vág neki a közelgő parlamenti választásoknak, illetve az azt megelőző kampánynak. Jelszavai: föderális Romániát, európai Erdélyt, autonóm Székelyföldet és Érmelléket! – jelentette ki Toró T. Tibor elnök a párt szerdai, nagyváradi sajtótájékoztatóján. Toró hangsúlyozta: az EMNP választási részvétele nem veszélyezteti a magyarság parlamenti képviseletét.

Az RMDSZ megakadályozná a kilúgozott kisebbségi törvény megszavazását
2012. szeptember 19. – Krónika
Nem elfogadható az RMDSZ számára a kisebbségek jogállását szabályozó törvény tervezetének jelenlegi formája, amely visszakerült a képviselőház emberi jogi bizottságának asztalára, ezért a szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy azt ebben a formában ne fogadják el – mondta el a Krónikának Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Elhalasztják a román külügyminiszter budapesti látogatását
2012. szeptember 19. – Erdély Ma
A magyar és a román fél közösen úgy döntött, hogy módosítják a két ország külügyminiszterei eredetileg csütörtökre meghirdetett találkozójának időpontját – közölte a Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. A tárca tájékoztatása szerint Martonyi János magyar és Titus Corlatean román tárcavezető előreláthatóan október 1-jén folytat megbeszéléseket. A magyar fél nagy várakozással tekint a tárgyalások elé – tették hozzá.

CNCD: diszkriminált a marosvásárhelyi iskolaigazgató
2012. szeptember 19. – Krónika
Diszkriminációnak minősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), hogy a marosvásárhelyi 2-es számú általános iskola román nemzetiségű igazgatója megtagadta egy magyar szülő magyar nyelvű beadványának az iktatását. A hatóság figyelmeztetésben részesítette Codruţa Băciuţ igazgatónőt, de bírságot nem szabott ki. Az igazgatónő februárban a rendőrséggel kísértette ki Horváth Kovács Ádámot, aki egy magyar nyelvű adománylevelet szeretett volna iktattatni az iskola titkárságán, de a titkárnő, majd az igazgatónő elutasította kérését.

Kolozsvárt már magyarul is népszerűsítik
2012. szeptember 19. – maszol.ro
Szerdától magyar nyelven is elérhető lesz a polgármesteri hivatal által működtetett, a kincses várost népszerűsítő turisztikai internetes oldal. A visitclujnapoca.ro oldalt 2011-ben indította be a városvezetés – tájékoztattak az illetékesek. Horváth Anna, az RMDSZ kolozsvári alpolgármestere elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa cím megszerzési folyamatában elengedhetetlen Kolozsvár számára, hogy a települést népszerűsítő turisztikai oldal tükrözze a város kulturális és nyelvi sokszínűségét.

Szili Katalin: ha két indián egymás skalpját követeli…
2012. szeptember 19. – maszol.ro
„A gyűlöletexport és a megosztottság-export azért téves, mert a Magyarország határain kívül élő magyarokban azt az benyomást kelti, hogy egyik magyarországi pártnak az egyik, a másik magyarországi pártnak pedig a másik határon túli párt felel meg. De valójában ez nem így van” – mondta Kolozsváron, az evangélikus püspökség Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhelyének meghívottjaként Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke.

Szórványmenedzser-szolgálat indul az RMDSZ főtitkárságán
2012. szeptember 19. – maszol.ro
Szórványmenedzser-szolgálatot hoznak létre az RMDSZ főtitkárságán – jelentette be szerdán Hegedüs Csilla főtitkárhelyettes Kolozsváron. A szolgálat célja a megyei és a helyi RMDSZ szervezetekkel együttműködve hiánypótló közösségépítő programok szervezése a szórványban élő magyarok számára.

A MOGYE magyar tanárait fogadta az oktatási miniszter
2012. szeptember 19. – Erdély Ma
Informális találkozón fogadta Ecaterina Andronescu román oktatási miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának küldöttségét, hogy első kézből tájékozódjék a magyar orvosképzéssel kapcsolatos elégedetlenségről – közölte az MTI-vel Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője. A kedden lezajlott megbeszélésen a – hivatalosan még meg sem szervezett – magyar tagozat három oktatója, Szabó Béla, Szilágyi Tibor és Lőrinczi Zoltán vett részt.

Nem állít képviselőjelöltet a gyergyószentmiklósi MPP
2012. szeptember 19. – Gergely Imre – szekelyhon.ro
Kilencvenkilenc százalékig biztos: a Magyar Polgári Párt nem indít képviselőjelöltet a Gyergyószentmiklóst is magába foglaló, 4-es számú Hargita megyei választókörzetben. Az MPP gyergyószentmiklósi helyi szervezete kedden tartott tisztújító közgyűlést, az erről tartott sajtótájékoztatón hangzott el a kijelentés.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria