Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. szeptember 21.

2012. szeptember 21.

Nem hajlandó több helyet biztosítani a MOGYE rektora a magyar diákoknak
2012. szeptember 20. – Krónika
Határozottal elutasítja a MOGYE rektora azt a kérést, hogy a magyar diákoknak újabb húsz helyet biztosítsanak. Mint ismeretes, az egyetem vezetősége, a felvételin elért eredményekre hivatkozva, az idén szinte kizárólag román diákokat vett fel a fizetéses helyekre, holott néhány évvel ezelőtt, amikor a magyar fiatalok értek el jobb jegyeket, az egyetem szenátusa, a testvériség elvére hivatkozva, fele-fele arányban osztotta el a helyeket. Az egyetem vezetése a 2012/13-as tanévre eredetileg csupán öt magyar diákot vett fel a 155 meghirdetett fizetéses helyre.

A MOGYE-helyek miatt 220 napig tüntet az oktatási tárca előtt Ádám Valérián
2012. szeptember 20. – Krónika
Amennyiben szeptember 28-ig nem teljesítik a követeléseiket, 2013 júliusig, vagyis a következő felvételi vizsgákig folytatja a bukaresti Oktatási Minisztérium előtt az esernyős tüntetést a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozásul – jelentette be csütörtökön Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára.

A megyei tanács kiáll az Incze László Céhtörténeti Múzeum elnevezésért
2012. szeptember 20. – transindex.ro
Válasziratot nyújtott be a törvényszékhez Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke azok után, hogy Codrin Munteanu prefektus megtámadta a Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezését elfogadó megye tanácsi határozatot a közigazgatási bíróságon.

Szatmár és Arad megyékben rangsorolja jelöltjeit az RMDSZ
2012. szeptember 20. – transindex.ro
Szatmár és Arad megyében rangsorolja szeptember 21. és 22-én parlamenti képviselőjelöltjeit az RMDSZ. A küldöttgyűléseken azok rangsorát állítják fel, akik szeptember 10-ig benyújtották jelölési dossziéjukat.

Mit akarnak a nemzeti kisebbségek képviselői?
2012. szeptember 20. – maszol.ro
„A kisebbség törvény lassan nyolc éve hányódik a parlamentben, s hol az egyik, hol a másik párt akadékoskodása miatt nem sikerül elfogadni. Mi azt szeretnénk, ha a törvénynek legalább a nemzeti kisebbségek intézményi hátterére vonatkozó részét sikerülne a parlamentben megszavaztatni” – jelentette ki a Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióvezetője. Paumbuccian hangsúlyozta, hogy ezt az új törvényt is az RMDSZ-szel együttműködve szeretnék elfogadtatni. „Elismerem, hogy az RMDSZ-es kollégák nem lelkesednek az elképzeléseinkért, ők nem érnék be ennyivel" – fogalmazott a frakcióvezető.

Nőtt a magyar állampolgárságot igénylők száma
2012. szeptember 20. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
A tavaszi visszaesést követően a nyár folyamán megnőtt a Sepsiszentgyörgyi Demokráciaközpont forgalma: naponta 80–90 személy érdeklődik a gyorsított magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban. Eddig több mint nyolcezer kérelmező iratcsomóját állították össze.

Magyarok Szövetségét szorgalmazza az MPP
2012. szeptember 20. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro
A parlamenti választások alkalmával az MPP a Magyarok Szövetségének létrejöttét szorgalmazza, erre vonatkozóan két lehetőséget is vázolt Marosvásárhelyen Szász Jenő pártelnök: vagy új, választási pártként hozzák létre, vagy az RMDSZ, az MPP és az EMNP fúziójával jönne létre.

Az EMNP és az MPP is készül a választásokra
2012. szeptember 20. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro
Az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezete Kovászna megye minden választókerületében indít jelöltet a parlamenti választásokon, akárcsak a Magyar Polgári Párt. „Még ha indulnak is a decemberi választásokon, az MPP-nek és az EMNP-nek nincs esélye mandátumot szerezni a román parlamentben” – mondta korábban, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Márton Attila: nincs veszélyben a moldvai magyaroktatás
2012. szeptember 20. – Fekete Réka – Erdély Ma
Az az aggodalom, hogy nem lesz elég a pénz a moldvai magyar oktatási program támogatására, alaptalan, az e célra juttatott finanszírozás elég a rendszer fenntartására – állítja Márton Attila, a program kezelésével megbízott RMPSZ által kinevezett oktatási felelős. Az RMPSZ arra válaszolva fogalmazta meg álláspontját, hogy a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének elnöke, Pogár László azt nyilatkozta, az új rendszer, miszerint minden tanár egységesen hétszáz lejt kap az oktatási helyszín és lakása bérleti, valamint fenntartási költségei fedezésére, az oktatási program összeomlásához, az oktatók szétszéledéséhez vezet.

Újraalakuló ülést tart a Partiumi Önkormányzati Tanács
2012. szeptember 20. – maszol.ro
Újraalakuló ülését tartja a Partiumi Önkormányzati Tanács 2012. szeptember 22-én, szombaton Nagykárolyban, az RMDSZ székházában. Az eseményen jelen lesz Kovács Péter főtitkár. A tervezett program szerint a Partiumi Önkormányzati Tanács új működési szabályzatának megvitatása és elfogadása, az Önkormányzati Tanács elnökének és az elnökség tagjainak megválasztása, valamint az idei parlamenti választásokkal kapcsolatos teendők megbeszélése lesz napirenden.

Mindig is folyt a hercehurca a Mikó körül
2012. szeptember 21. – Vörös Szabolcs – Magyar Hírlap
Politikai ügynek gondolja a Székely Mikó Kollégium körüli bonyodalmakat Sánta Imre református lelkipásztor. A sepsiszentgyörgyi iskolát érintő román újraállamosítási ítélet ellen öt hétig tüntető bikfalvai lelkész a Magyar Hírlapnak adott interjújában az ügy ellentmondásairól, valamint a hivatása és a politika közötti kapcsolatról beszélt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria