Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 5.

2012. október 5.

Semjén: a magyar kormány szolidáris a Mikó-ügyben érintettekkel
2012. október 4. – transindex.ro
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kormány nevében szolidaritását fejezte ki csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel, valamint a református egyházzal. Semjén Zsolt szerint nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük a történtekre.

Vádat emelt a DNA Olosz Gergely RMDSZ-képviselő ellen
2012. október 4. – Krónika
Befolyással való üzérkedés miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Olosz Gergely RMDSZ-képviselő, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) volt elnöke ellen. A háromszéki politikust – aki 2007 és 2008 között volt az ANRE vezetője – azzal vádolják a DNA ügyészei, hogy befolyását felhasználva szerződésekhez juttatott négy céget, ennek fejében pedig több mint 500 ezer eurót és 400 ezer lejt kért. A négy cégképviselőnek szintén bíróság elé kell állnia. Olosz ellen – aki másfél éve az RMDSZ-elnöki tisztségért is versenybe szállt – 2011 elején indított vizsgálatot a DNA. Olosz akkor hazugságnak és rágalmazásnak minősítette a Krónika ezzel kapcsolatos cikkének állításait.

Halasztást kérnek a Mikó-ügy vádlottjai a pénteki tárgyaláson
2012. október 4. – transindex.ro
Halasztást kérnek a Mikó-ügyben vádlottak fellebbezésük pénteki tárgyalásán, a ploieşti-i táblabíróságon. Markó Attila, a visszaszolgáltató bizottság egyik volt tagja csütörtökön elmondta, azzal az indokkal kérnek halasztást, hogy ügyvédet fogadhassanak, ez pedig egy olyan halasztási ok, amit általában nem szokott elutasítani a bíróság. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem a procedúrát akarják késleltetni, hanem a védelmüket szeretnék minél jobban előkészíteni.

Fejér László: más vagyok, mint a többi politikus, az üzleti szférából érkezem
2012. október 4. – transindex.ro
Új arc az RMDSZ kézdiszéki képviselőjelöltje a decemberi választásokon. Nem fél a harcoktól, és meggyőzné a beruházókat, hogy Háromszéken nyereséges lehet lenni.

Háromszéki MPP: indulnunk kell a választásokon
2012. október 4. – maszol.ro
„Ha meg akarjuk menteni a Magyar Polgári Pártot, elindulunk a decemberi parlamenti választásokon" – jelentette ki csütörtökön sajtótájékoztatóján az MPP háromszéki szervezetének újraválasztott elnöke. Kulcsár Terza József szerint a polgári párt küldöttek 99 százaléka azt szeretné, ha az MPP önállóan vegyen részt a választásokon. Mint mondta, bizalommal tekintenek az október 13-i székelyudvarhelyi országos kongresszusra, ahol dönteni kell az indulásról.

„Negyedeli” Kolozsvár gondjait Horváth Anna
2012. október 4. – maszol.ro
Tizenhárom héten keresztül tartó városi konzultációba kezd csütörtöktől Horváth Anna kolozsvári alpolgármester. A „negyedeljük gondjainkat" körút már tavasszal elindult, de a nyári időszakban szünetelt. Most a 13 városi körzet mindegyikét végiglátogatja az alpolgármester asszony csütörtök délutánonként, 6 órától.

Elfogadhatatlan a fiatalok megfélemlítése
2012. október 4. – Létai Tibor – szekelyhon.ro
A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság cáfolja, hogy megfélemlítették volna azokat a csíkszeredai EMI-s fiatalokat, akiket az Igazság Napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön megtartott tüntetés előtt rabosítottak. Mindez abból a válaszlevélből derül ki, ami Tőke Ervin csíkszeredai néppártos önkormányzati képviselő beadványára – melyben kérte az ügy kivizsgálását – érkezett.

Néma élőlánc a Székely Mikó Kollégiumért
2012. október 4. – maszol.ro
Több százan állták körül csütörtökön délután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét, így nyilvánítva ki ismét tiltakozásukat a nagy múltú iskola visszaállamosítási kísérlete ellen. Az élőláncot alkotó tömeg mindvégig néma maradt. Bár a megmozduláson jelen voltak a magyar politikai szervezetek vezetői is, beszédek nem hangzottak el, csupán a tiltakozás kezdeményezője, Sánta Imre bikfalvi református lelkész mondott el egy imát.

Hargita megye: Antal István és Moldován József indul RMDSZ-képviselőjelöltként
2012. október 4. – transindex.ro
Döntöttek az RMDSZ Hargita megyei küldöttjeinek jelöltállító ülésén, kik indulnak a szövetség színeiben a parlamenti választásokon. A küldöttek szavazása után a hármas körzetben Antal István lett a Szövetség képviselőjelöltje, a négyes körzetben pedig Moldován József, illetve a többi jelölt indulását is megerősítette a küldöttgyűlés.

Szórvány-munkamegbeszélést tartottak Temesváron
2012. október 4. – Erdély Ma
A Temesváron megrendezett XVII. Pedagógusok Fóruma remek lehetőségnek kínálkozott, hogy a Hargita Megye Tanácsa által 2009-ben elindított Összetartozunk szórványprogram Hargita és Temes megyei felelősei találkozzanak, munkamegbeszélésen értékeljék ki az idei év eddigi megvalósításait és vázolják jövőbeni elképzeléseiket.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria