Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 8.

2012. október 8.

Aradi vértanúk - megemlékezések, koszorúzások Erdély-szerte
2012. október 6. – Krónika
Ünnepi rendezvények, koszorúzások, egyházi szertartások keretében emlékeztek meg szombaton az aradi vértanú tábornokokról Erdély-szerte. Aradon az egykori vesztőhelynél rendezett koszorúzással kezdődött el az 1848-49-es szabadságharc 163 évvel ezelőtt kivégzett tizenhárom tábornokának tiszteletére rendezett megemlékezés, majd a Szabadság-szobornál hangzottak el az ünnepi beszédek. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Zilahon, a Wesselényi-szobor előtt tartott közös megemlékezést.

452 jelöltet indít az RMDSZ a parlamenti választásokon
2012. október 6. – transindex.ro
Kelemen Hunor szövetségi elnök aradi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy október 11-én véglegesíti az RMDSZ a parlamenti választások jelöltlistáját. „A szövetségnek 452 jelöltje lesz az ország minden választókerületében, hiszen az arányos választási rendszernek megfelelően minden szavazat számít, egyetlen, az RMDSZ-re leadott voks sem vesz el. Bízom benne, hogy a szövetség legalább olyan jó eredményeket ér el idén, mint 2008-ban. A jelenlegi felméréseink azt mutatják, hogy 2012. december 9-én az RMDSZ több szavazatot kap, mint négy évvel ezelőtt, és túllépi az 5%-os küszöböt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

„Szappanbuboréknak” tekinti Olosz Gergely a DNA vádjait
2012. október 5. – Krónika
Politikai megrendelésre felfújt „szappanbuboréknak” tekinti Olosz Gergely, az RMDSZ Kovászna megyei képviselője a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ellene felhozott vádjait. Pénteken közleményben Olosz Gergely úgy vélekedett, a DNA elfogadhatatlan szakmai hibát követett el, amikor vádat emelt ellene. Hozzátette, a nevéhez kapcsolt ügyet koholmánynak tekinti, amelyet a lejáratására, választási esélyeinek csökkentésére indítottak el éppen a választási kampány előtt.

Elnapolták a Mikó-ügy fellebbviteli perének első tárgyalását
2012. október 5. – Krónika
Az alperesek kérésére halasztással kezdődött pénteken a Ploieşti-i Táblabíróságon a Mikó-ügy fellebbviteli pere: a következő tárgyalást az ügyben jogerősen ítélkező háromtagú bírói tanács november elsejére tűzte ki. Markó Attila, a restitúciós bizottság letöltendő börtönbüntetésre ítélt egyik tagja az MTI-nek elmondta: az ítélet ellen fellebbező alperesek ügyvédfogadás és a védelem előkészítése érdekében kértek halasztást.

Tisztújítás a háromszéki MPP-ben – Kulcsár-Terza az elnök, Gazda az ügyvezető
2012. október 5. – Székely Hirmondó/Erdély Ma
Az MPP Kovászna megyei szervezete azt szeretné, hogy a párt induljon a decemberi parlamenti választáson – erről határozott a szervezet tisztújító küldöttgyűlése. A végleges döntést az alakulat október 13-i kongresszusa hozza meg. A küldöttek, az országos elnökség javaslatára, 25-13 arányban ismét Kulcsár-Terza Józsefet választották megyei elnöknek, Fekete Károly alelnök lett. Az ügyvezető elnöki tisztséget visszakapta Gazda Zoltán.

Tamás Sándor: nem merült fel Olosz Gergely szenátorjelöltségének visszavonása
2012. október 5. – Kolozsvári Rádió/Erdély Ma
Az RMDSZ berkeiben nem merült fel a hivatali befolyással való üzérkedéssel megvádolt Olosz Gergely szenátorjelöltségének visszavonása – mondta a Kovászna megyei szervezet elnöke, Tamás Sándor. Az ártatlanság vélelme ebben az esetben is mérvadó – tette hozzá a politikus. Az ehhez hasonló bűnvádi feljelentések valamiért főként a választási kampányok időszakában jelennek meg. A maga részéről kezdenek kételyei támadni az ilyen iratcsomók összeállítási módját, megalapozottságát illetően, elegendő Nagy Zsolt volt miniszter ügyét felidézni – érvelt Tamás Sándor.

Antal Árpád – A kínai nem zavarná a prefektust
2012. október 5. – Székely hirmondó/Erdély Ma
A prefektusnak az általános műveltségét és az „otthoni hét évét” minősíti az a kijelentése, hogy nem is akar tárgyalni – véli Antal Árpád. „Mondhatná azt, hogy nem ért egyet, ezzel nincs semmi baj, de azt mondani, hogy nem is ül le az autonómiáról beszélni, az ő szellemi képességeit minősíti”, állítja a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Háromélű választások
2012. október 5. – Erdély TV/Erdély Ma
Különbözőképpen vélekednek az erdélyi magyar pártok egymás, parlamenti választásokon való indulásáról. Az RMDSZ szerint a versenyhelyzet a román pártoknak kedvez, ezzel szemben az Erdélyi Magyar Néppárt úgy véli, fel kell kínálni a választóknak a szabad értékválasztás lehetőségét. A választásokon való részvételét bejelentő két párttal ellentétben a Magyar Polgári Párt még mindig a közös indulásban látja a megbékélés lehetőségét.

Fokozottan védenék a Házsongárdi temető műemléknek nyilvánított síremlékeit
2012. október 6. – Duna TV/Erdély Ma
Novemberre készül el a kolozsvári Házsongárdi temető új működési szabályzata, amely a műemléknek nyilvánított síremlékek fokozottabb védelmét tenné lehetővé. A hatóságok átláthatóbb ügyintézést is ígérnek.

Véglegesített RMDSZ-es jelöltlista Hargita megyében
2012. október 6. – csikitvonline.ro/Erdély Ma
Szavaztak a küldöttek, megoldódott az egyenlet, eltűntek az ismeretlen tényezők: A 3-as számú, udvarhelyszéki körzetben Antal István újrázhat, míg a gyergyói-székelykeresztúri 4-es számú körzet képviselőjelöltjének Moldován Józsefet választották, az RMDSZ Hargita megyei szervezetének küldöttállító gyűlésén.

Magyarellenes tüntetés Aradon
2012. október 6. – aradihirek.ro/Erdély Ma
„Ne emlékezzetek nálunk háborús bűnösökre”, „Hargita és Kovászna román föld”, „Besszarábia román föld”, „Románia egységes nemzetállam”, „Románia román föld”, „Csak a román nyelv a hivatalos”, „Avram Iancu az igazi román” és „Aki román csatlakozzon hozzánk” – skandálták a szombaton Aradon 15 órakor kezdődött magyarellenes tüntetésen a szélsőséges román nacionalista párt, az Új Jobb (Noua Dreaptă – ND) aktivistái.

Márton Árpád: két magyar párt nem juthat be
2012. október 6. – Háromszék/Erdély Ma
Matematikailag lehetetlen, hogy két magyar párt is bejusson a parlamentbe, erre az alternatív küszöb sem nyújt esélyt – nyilatkozta Márton Árpád képviselő, aki az RMDSZ színeiben indul egy újabb parlamenti mandátumért. Azt állítja, pontos számításokat végzett, a 2011-es népszámlálási adatokat vette alapul, no meg az idei voksolásra is érvényes, négy évvel ezelőtti szabályokat, és arra a következtetésre jutott, hogy biztosan megszerezhető mandátumra csak ott van lehetőség, ahol a magyarság aránya meghaladja az 50–52 százalékot.

Dusa: autonómiáról nem!
2012. október 6. – Nyugati Jelen/Erdély Ma
Az RMDSZ vezetőivel csak közigazgatási kérdésekről beszélek, az autonómiáról nem, jelentette ki Mircea Duşa belügyminiszter annak kapcsán, hogy Antal Árpád sepsiszentgyörgyi elöljáró párbeszédet kezdeményezne a Székelyföld autonómiájáról a románok képviselőivel. Duşa kiemelte, ő a közigazgatási- és a belügyi tárca minisztere, minek következtében az alkotmány és az ország törvényeinek a betartása felett őrködik.

Borbély: az alternatív küszöb emlegetése megzavarja a magyar választókat
2012. október 7. – MTI/Erdély Ma
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke, Borbély László úgy véli, hogy az RMDSZ-szel versenyző erdélyi magyar pártok megzavarják a magyar választókat az alternatív választási küszöb emlegetésével.

Tőkés: nem az RMDSZ tulajdona az erdélyi magyarok voksa
2012. október 7. – MTI/Erdély Ma
Az RMDSZ nem azonos az erdélyi magyarsággal, a közösség voksa nem az RMDSZ tulajdona – jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón vasárnap. Tőkés László rámutatott: egy demokráciában nem lehet elvitatni a polgárok választási jogát.

Tőkés "nem szívesen" indulna a választásokon
2012. október 7. – szekelyhon.ro
Nem valószínű, hogy jelöltként részt vesz a december 9-ei parlamenti választásokon Tőkés László – szögezte le október 7-ei marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján, rámutatva: meg kell büntetni a korrupt magyar politikusokat.

Kelemen Hunor: a kolozsvári nyilatkozat kötelez
2012. október 7. – maszol.ro
A Kolozsvári Nyilatkozatban foglalt célok jó része megvalósult – jelentette ki vasárnap Kelemen Hunor annak kapcsán, hogy a napokban lesz 20 éves az RMDSZ nemzeti kérdésről megfogalmazott nyilatkozata, amelyre a szövetség vezető testülete, illetve parlamenti frakciói a kolozsvári Szent Mihály templomban felesküdtek. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az eltelt húsz évben sikerült áttörést elérni a kisebbségi jogok alkotmányos és jogi kereteinek megteremtésében, ugyanakkor lényegesen lelassult az elvándorlás.

Néppárt: történelmi lehetőség, hogy két magyar párt jusson a parlamentbe
2012. október 7. – szekelyhon.ro
Történelmi lehetőség kínálkozik arra, hogy Románia parlamentjébe két magyar párt is bejusson a december 9-ei választásokon – nyilatkozták az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői október 7-én Marosvásárhelyen. Szerintük már most borítékolható, hogy az RMDSZ ott lesz a bukaresti törvényhozásban, a 6-3-as alternatív küszöbbel azonban a Néppárt is bejuthat. Az MPP-vel való együttműködésről a polgáriak október 13-ai kongresszusa után születik döntés, de szándék mindkét félben van.

Temesváriak is tüntettek Aradon a „magyar sovinizmus” ellen
2012. október 7. – nyugatijelen.com
Egy tucatnyi temesvári fiatal is részt vett szombaton délután az Új Jobboldal aradi tüntetésén „a magyar sovinizmus ellen”. Az Új Jobboldal közleménye szerint az RMDSZ évről évre „XIX. századi háborús bűnösökről” emlékezik meg, erre reagáltak a jobboldali fiatalok. A magyarellenes tüntetés résztvevői „Románok vagyunk, itt az idők végezetéig mi leszünk az urak”, „A román nyelv az egyetlen uralkodó nyelv”, „Hargita, Kovászna – román föld” és ehhez hasonló jelszavakat kiáltoztak Arad utcáin.

Egyesült jobboldal – Harminc százalék a cél
2012. október 7. – Erdély Ma
A Demokrata-Liberális Párt és az Igaz Románia Szövetség politikai célja az, hogy megszerezzék a szavazatok 30 százalékát a decemberi parlamenti választásokon, hogy részt vehessenek a leendő kormányban – nyilatkozta Cristian Preda, a Demokrata-Liberális Párt első alelnöke. Ha nem sikerül elérni ezt, az a bizalmi válság elmélyülését fogja eredményezni és a 2014-es elnökválasztáson minden eddiginél gyengébb tekintélyű államfő kerül az ország élére.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria