Home » Hírek » Erdély » Az RMDSZ és a Néppárt jelöltjei is bekerülhetnek a parlamentbe

Az RMDSZ és a Néppárt jelöltjei is bekerülhetnek a parlamentbe

2012. 10. 8.
Megosztás:

Az erdélyi magyarság magas szintű mozgósításával mind az RMDSZ, mind az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei bekerülhetnek Románia parlamentjébe - nyilatkozta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Marosvásárhelyen megtartott sajtótájékoztatóján, 2012. október 7-én.

Tőkés László – aki az Erdélyi Magyar Néppárt védnöki tisztségét is betölti – úgy véli kizárt az, hogy a nagyobbik magyar párt kiessen a parlamentből a Néppárt indulása miatt, így alaptalanul riogatják ezzel a szavazókat. A választási törvényben foglalt alternatív küszöb lehetővé teszi azt, hogy mindkét párt ott legyen a bukaresti döntéshozásban. A Néppárt indulásával megteremtődött az erdélyi magyarság társadalmi és politikai életében a választás szabadságának demokratikus joga – hangsúlyozta Tőkés László, aki szerint ez egyet jelent a demokratikus rendszerváltozással.

Az RMDSZ és a Néppárt jelöltjei is bekerülhetnek a parlamentbe
Tőkés László: inkább román verseny-, mint magyar testvérpártokkal cimborál az RMDSZ


A néppárti politikus elmondta: ki kell szorítani a parlamentből azokat a magyar képviselőket, akik csak a mentelmi jog megszerzéséért jelöltetik magukat, akik korrupcióval gyanúsíthatóak, mint ahogy azokat is, akik a megfélemlítés eszközével élnek, csak hogy megtarthassák a román parlament „örökös tagságát”. Azok is megérdemlik a választópolgárok büntetését, akik az olyan fontos döntések meghozatalakor, mint Székelyföld autonómiája, kivonulnak a teremből, úgy ahogy azt bizonyított módon tette Markó Béla és a Frunda György.

Tőkés László politikai arroganciának nevezte, hogy a pártoskodó szenátor- és képviselőjelöltek a Zilahon megtartott SZKT-n azt mondották, hogy „Tőkéséktől”, az Erdélyi Magyar Néppárttól akarják „megvédeni a magyarságot”. Hozzáfűzte: az egypárti kizárólagosság helyett az összes magyar párt összefogására lett volna szükség, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében. Ez nem jöhetett létre, ugyanis az RMDSZ pártvezetősége első kormányra kerülése óta – immáron tizenhat éve – inkább szót ért az akármely politikai oldalon álló román versenypártokkal, mint saját magyar „testvérpártjaival”.

[Forrás: Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria