Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 10.

2012. október 10.

Borbély: az őshonos kisebbségek jogai is bekerülnek az Európai Néppárt programjába
2012. október 9. – MTI/transindex.ro
Az őshonos kisebbségek jogai is bekerülnek az Európai Néppárt (EPP) programjába a kereszténydemokrata, konzervatív és néppártokat tömörítő ernyőszervezet október 17-én és 18-án Bukarestben tartandó 21. kongresszusán - közölte Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta, „elismerték, hogy más egy őshonos kisebbség, amely több száz éve itt él, és más helyzet az, amikor egyesek 30-40-50 éve vándoroltak be máshonnan több uniós országba”.

Az EMNP elszámoltatná a Mecénás Alapítványt
2012. október 9. – MTI, Erdély Ma
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felszólította a nagyváradi Mecénás Alapítványt, hogy számoljon el 264 millió forinttal; az összeg az Ady-központ felépítésére kapott magyarországi támogatás, és az árverésre bocsátott ingatlan kikiáltási ára közötti különbség. A magyar kormánypénzből épült létesítmény akár magánkézbe is kerülhetett volna, miután az RMDSZ-közeli Mecénás Alapítvány hat éven át nem fizetett ingatlanadót az épületkomplexumért, emiatt az önkormányzat árverésre bocsátja azt. Az alapítvány kedd délután közölte: befizette az elmaradt adóhátralék egy részét az önkormányzathoz.

Ingatlanpanamát gyanít az EMNP Nagyváradon
2012. október 9. – Szeghalmi Örs – Erdély Ma
Ingatlanpanamát sejt az RMDSZ és a vele együttműködő MSZP részéről a nagyváradi Ady Központ elárverezése kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP).

Elemzőcsoport: nem gyengíti a képviseletet az alternatív választási küszöb teljesítése
2012. október 9. – Erdély Ma
Nem, vagy csak alig gyengítette volna a romániai magyarság parlamenti képviseletét, ha a 2008-as parlamenti választásokon az RMDSZ mellett egy másik magyar párt az úgynevezett alternatív parlamenti küszöb elérésével (hat képviselői és három szenátori körzetben elért győzelemmel) jutott volna be a törvényhozásba – állapította meg a Mensura Transylvanica erdélyi politikai elemzőcsoport.

Borboly: agráripari park létesítését tervezi Hargita Megye Tanácsa
2012. október 9. – transindex.ro
Hétvégén rendezték meg Csíkszeredában a székely hagyományok fesztiválját, amelynek keretén belül Borboly Csaba megyeitanács-elnök és a megyei tanácsosok Gyergyószárhegyen egy székelytermék-bemutató keretében a Gyergyó-térségi gazdasszonyokkal és panziótulajdonosokkal egyeztettek.

A Demokrácia Központok kerüljenek ki a rosszindulatú butaság látóköréből
2012. október 9. – székelyhon.ro
A Demokrácia Központok kerüljenek át történelmi egyházaink felügyeletébe címmel adta ki nyilatkozatát a csík területi RMDSZ, melynek abszurd állításai, vagdalkozó stílusa az erdélyi magyarok százezreinek honosítását segítő Demokrácia Központok irodahálózatot veszi célba. Az EMNT szerint az RMDSZ megkezdte választási kampányát, „rögtön lépett egyet, ballal, ami nem meglepő”.

Nyomunk is elvész, emlékünk sem marad meg?!
2012. október 9. – Nyugati Jelen
Keserves látvány fogadta a csángótelepi magyarokat, amikor hétvégén kimentek a városszéli régi temetőbe, őseik sírját gondozni. Egyszerűen nem volt mit gondozni, az ócskavas tolvajok ugyanis tönkre tették a sírokat.

Kulcsár: lám, Orbán Viktor mégis szereti az MPP-t
2012. október 9. – maszol.ro
„Íme a bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem pártolt el a Magyar Polgári Párttól" – jelentette ki kedden a maszol.ro-nak Kulcsár Terza József. Az MPP háromszéki szervezetének elnöke nem tudott válaszolni arra a kérdésre, miként befolyásolja majd a párt kongresszusának végkimenetelét, hogy Orbán Viktor felkérte Szász Jenőt a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria