Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 11.

2012. október 11.

EMNP: valaki hazudik az Ady-központ ügyében
2012. október 10. – Krónika
Vagy a Mecénás Alapítvány vezetősége, vagy Szabó Ödön ügyvezető igazgató hazudik a nagyváradi Ady Endre Kulturális Központ ügyében – jelenti ki szerdai közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). Mint ismeretes, a váradi önkormányzat több év alatt felgyűlt adóhátralék miatt árverésre bocsátotta a bihari RMDSZ-szervezethez tartozó alapítvány két ingatlanát, a befejezett konferencia-központot, illetve a mellette álló befejezetlen termálhotelt. A szerda reggelre meghirdetett licitre végül nem került sor, mivel az alapítvány kifizette tartozásának egy részét, ezért hat hónapos haladékot kapott a maradék törlesztésére, másfelől az épületek megvételére nem is akadt jelentkező.

Szász Jenő: a Nemzetstratégiai Intézet vezetése egész embert kíván
2012. október 10. – transindex.ro
Szász Jenő szerint a Nemzetstratégiai Intézet „két lábon” fog állni, központja Budapesten lesz, a fiókintézete pedig a Székelyföldön. Arra a kérdésre, hogy pártelnöki tisztségével össze tudja-e majd egyeztetni a Nemzetstratégiai Intézet vezetését, Szász Jenő azt válaszolta, hogy a két tisztség között nincs összeférhetetlenség, de új feladata egész embert kíván.

Szombaton kongresszust tart az MPP
2012. október 10. – transindex.ro
Szombaton, Székelyudvarhelyen kongresszust tart a Magyar Polgári Párt – nyilatkozta Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének az elnöke a Transindexnek, aki szerint itt döntenek a „hogyan továbbról” is, miután Szász Jenő bejelentette: a Nemzetstratégiai Intézet vezetése teljes embert kíván.

Szász Jenő: ragaszkodni fogunk az MPP önállóságához
2012. október 10. – transindex.ro
Szász Jenő a Transindexnek adott interjújában elmondta: a párt országos tanácsának Székelyudvarhelyre összehívott gyűlésén várhatóan elfogadnak egy politikai nyilatkozatot, amelyben megerősítik a párt önállóságát. Szász Jenő emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati választások előtt pártja jobboldali koalíciót ajánlott az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), de ezt a Toró T. Tibor vezette politikai alakulat elutasította. „Sőt, akkor gyakorlatilag az életünkre törtek; azt gondolták, hogy a jobboldalon belül a versenyt meg fogják nyerni” - mondta az MPP elnöke.

MPP: ki lesz Szász utódja, és mi lesz a párttal?
2012. október 10. – transindex.ro
Több társadalomkutató is értetlenül fogadta, hogy a magyar kormány – miután már tavaly novemberben létrehozott egy Nemzetpolitikai Kutatóintézetet, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretében működik, és szakmai felügyeletét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára látja el – most miért állt elő egy ugyanazt a célt szolgáló Nemzetstratégiai Intézet létrehozásának ötletével. Forrásunk szerint a kormányban „ész nélkül döntöttek”, sőt az is elképzelhető, Orbán Viktor nem tudott az immár egyéves Nemzetpolitikai Kutatóintézet létezéséről, vagy ha tudta is, közben elfelejtette.

Krónika: elhárulhat az EMNP és MPP együttműködésének akadálya
2012. október 10. – Krónika
Elhárulhat az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködésének akadálya azt követően, hogy Orbán Viktor kinevezte az MPP elnökét a Nemzetstratégiai Intézet élére.

Visszahelyezik a „Budapest” feliratot a bukaresti diadalívre
2012. október 10. – Erdély Ma
Visszahelyezik a „Budapest" feliratot a bukaresti diadalívre, a román hadsereg dicsőséges ütközeteinek helyszíneit megörökítő településnevek sorába – közölte szerdán a román művelődési és örökségvédelmi minisztérium.

Kovács: a Máért zárónyilatkozata kiegyensúlyozott
2012. október 10. – maszol.ro
Kiegyensúlyozott szövegű zárónyilatkozatot fogadott el az RMDSZ vezetői szerint keddi ülésén a Magyar Állandó Értekezlet (Máért). Kovács Péter főtitkár a maszol.ro-nak szerdán elmondta, hogy a dokumentum a szövetség számára is fontos javaslatokat tartalmaz.

Román lapok a Magyar Állandó Értekezletről
2012. október 10. – Erdély Ma
A jobboldalhoz közel álló román sajtó (Evenimentul Zilei, Adevarul, Romania Libera) tényszerűen, míg a Szociál-liberális Szövetség (USL) kormányát támogató Jurnalul National kritikus kommentárok kíséretében számolt be szerdán arról, hogy Orbán Viktor aggodalmát fejezte ki a Magyar Állandó Értekezleten egy esetleges romániai nacionalista fordulat miatt.

A régészek szerint folytatódhat a kolozsvári Kétágú templom mögötti építkezés
2012. október 10. – Krónika
Folytatódhat a kolozsvári Kétágú templom mögötti építkezés, állítják a régészek, a szakemberek szerint ugyanis semmi sem indokolja az itt talált leletek helyszínen való megőrzését. A Kolozsvár-Alsóvárosi Református Egyházközség – amely több mint 2500 tiltakozó aláírást gyűjtött össze az építkezés ellen – képviselői eközben felpanaszolják, hogy az illetékesek nem tájékoztatták őket az itt talált leletekről.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria