Képzés Zilahon

Október első hétvégéjén az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár és Szilágy megyei önkormányzati képviselői voltak jelen a Bálványos Intézet Erdélyi Közszolgálati Szabadegyetem képzésén. Az előadások elsődleges célja a helyi közigazgatásban jelenleg tevékenykedő tanácsosok szakmai felkészítése volt. A képzésen több, mint harminc önkormányzati képviZilah - 2012 őszselő , valamint jövőbeli képviselőjelölt volt jelen.

Az előadás-sorozat péntek délután Püsök Sándor Csaba, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnökének, Lukács Levente, a zilahi Néppárt elnökének, valamint Dr. Sándor József, a Néppárt Szilágy megyei elnökének felszólalásaival indult. Az első nap tisztázták az EMNT és a Néppárt kapcsolatát, viszonyát, valamint közös céljaikat az őszi parlamenti választások kapcsán. Püsök Sándor Csaba hangsúlyozta, hogy a két - civil és politikai - szervezet között elengedhetetlen az összhang és az akadálymentes együttműködés, ugyanis a kettő szorosan kiegészíti egymást. Mint jelezte, „vannak olyan problémák, amelyeket a civil szervezet könnyebben meg tud oldani, viszont léteznek olyan elintézendő feladatok, amelyekre csak a politikai szervezetnek vannak hatékony eszközei”. Továbbá megbeszélték a parlamenti választások fontosabb stratégiai eszközeit is.

Szombaton Filer Lóránd és Reszler János előadásaival folytatódott a képzés, amelyen a résztvevők útbaigazítást kaptak az önkormányzati jogalkotásról, gazdálkodásról, a döntéshozatal folyamatáról, egy település költségvetésének összetételéről, valamint a protokoll fontosabb elemeiről. Az elméleti információk átadása mellett az előadók igyekeztek a résztvevőknek konkrét problémahelyzetekre megoldásokat javasolni, irányt mutatni. Nemcsak a tapasztalt, hanem a tapasztalattal nem rendelkező tanácsosok is elégedetten tértek haza a képzésről.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria