Parajdi képzés

Parajdi képzés

Az Erdélyi Magyar Néppárt színeiben az udvarhelyszéki települések önkormányzataiba jutott tanácsosok számára szervezett képzést a 16 Patak Egyesület. A kétnapos esemény célja elsősorban az volt, hogy olyan kézzelfogható, gyakorlati tudás birtokába kerüljenek a résztvevők, amely hatékonyan hozzájárul az eredményes tanácsosi munkához. A hétvégi képzésnek a Parajdi Hotel adott otthont.
Az október 19–20. között zajló képzést Orosz-Pál Levente és Sorbán Attila Hargita megyei tanácsosok nyitották meg köszöntve a jelenlévőket. Ezt követően Zörgő Noémi műhelyvezető készítette elő a terepet a kétnapos munkához. A rövid ismerkedés, majd az azt követő interaktív, a résztvevők elvárásait lajstromozó játék célja az volt, hogy mind a tanácsosok, mind pedig az előadók tisztában legyenek a személyes elvárásokkal a képzés minél eredményesebb lebonyolítása érdekében. Tehát a képzés első napja a résztvevők ismerkedését, a képzéshez szükséges optimális hangulat kialakítását foglalta magába, valamint a tanácsosok meghallgathatták Németi Zoltán felsőboldogfalvi néppártos alpolgármester rendkívül hasznos, részletes és a fontos kérdésekre rámutató, a települések költségvetését elemző előadását, amelyben saját önkormányzati tapasztalatait próbálta átadni a hallgatóságnak. Folyamatosan kiemelte azokat a részeket, amelyek esetében fokozott figyelemmel kell hogy eljárjon minden önkormányzati képviselő. Számtalan kérdés merült fel már előadás közben, így a péntek esti előadás joggal tekinthető workshopnak is, ahol elmélet és gyakorlat, fiktív és valós példák váltották egymást.
Szombat reggel új lendülettel folytatódott a képzés. Suciu Diána, a kolozsvári Prisma Egyesület trénerének vezetésével három fontos témakört jártak körül a résztvevők. Az első modul az önkormányzati jogalkotással foglalkozott. Itt elsősorban a tanács működése került terítékre. Az interaktív, konkrét helyzetek megoldását feltételező csoportos munka során a jogi és gazdasági funkciókat, a döntéshozás folyamatát járta körül az első blokk. Rövid szünetet követően folytatódott a munka az önkormányzati gazdálkodás témakörében, ahol főként a település költségvetését alkotó elemek rendszerezésére került sor. Így az első modul során alakítottParajdi képzés csoportok közösen olyan bevételi forráslehetőségeket kellett találjanak, amelyek a valóságban is segíthetik egy-egy önkormányzat tevékenységét. Javaslatokat kellett tenni arra vonatkozóan is, hogy ezeket az összegeket miként lehet felhasználni, illetve a közös munka része volt az is, hogy minden csoport találjon legalább három olyan lehetőséget, amely által a helyi tanácsok egyéb forrásból származó pénzt tudnak bevonni a települések fejlesztése érdekében. Az ebédszünetet követő harmadik modul témája a tanácsosok vagy az önkormányzatok társadalmi szerepvállalása volt. A települések fejlesztése, a civil szféra támogatása nemcsak önkormányzati, hanem személyes hozzájárulás révén is képes közelebb hozni a tanácsosokat a választókhoz, így ezt a kérdést is kiemelt helyen kell hogy kezelni.
A képzés zárásaként a résztvevők kitöltötték az értékelőlapot, illetve a műhelyvezető koordinálásával amolyan levezetésképpen értékelték a két napot. Egybehangzó véleményként fogalmazódott meg, hogy mindenképpen szükség van ilyen jellegű találkozókra, szakmai továbbképzésekre, amelyek a tanuláson túl lehetőséget teremtenek a tapasztalatcserére is, amely sok esetben legalább olyan értékkel bír, mint maga a képzésanyag.
Sóvidéken járva vétek kihagyni a parajdi sóbánya meglátogatását. Így gondolták ezt a Néppárt parajdi tanácsosai is, akik jó házigazdaként meghívták a hétvégi képzés összes résztvevőjét egy sóbányai sétára. Méltó lezárása volt ez a kétnapos képzésnek. A résztvevők bíznak abban, hogy mihamarabb lesz folytatása az interaktív munkának, ezáltal eredményesebbé téve a Néppárt önkormányzati képviselőinek munkáját az udvarhelyszéki tanácsokban.

Zörgő Noémi, műhelyvezető

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria